APROBAT DE GUVERN! Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un ajutor de stat în valoare de 56 de milioane de lei pentru crescătorii de animale. La cererea de plată depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie atașat atestatul de producător. Pentru că în luna ianuarie 2018, primăriile nu au primit noile atestate, ca să beneficieze de acest ajutor, crescătorii de animale trebuie să solicite de la primării o adeverință.
În ședința de Guvern din 15 februarie 2018 a fost aprobată hotărârea care stabilește sumele prevăzute în anul 2018 pentru crescătorii de animale pentru înființarea şi menținerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi pentru serviciile de determinare a calității genetice a animalelor. Anual, conform prevederilor din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, sunt aprobate sumele pentru anul în curs.
Astfel, suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2018 este de 56.000.000 lei, din care 27.000.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 29.000.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.
Aceasta se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2018.
Despre ce ajutor de stat este vorba?
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane de lei.
Crescătorii de animale, membri în asociații, primesc acest ajutor de stat pentru următoarele:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Crescătorii de animale riscau să piardă acest ajutor de stat de la APIA pentru că, în luna ianuarie 2018, multe dintre primăriile din România nu au intrat în posesia noilor atestate de producător. AGROINFO a fost singura publicație care a atras atenția asupra acestui lucru AICI! Astfel, după ce am sesizat noi ce se întâmplă și că vor fi crescători de animale care vor rămâne fără acest ajutor, s-a decis ca primăriile să le elibereze fermierilor o adeverință care înlocuiește temporar atestatul de producător.
Având în vedere modificările legislative cu privire la atestatul de producător, care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, acolo unde primăriile nu au intrat în posesia atestatelor de producător au posibilitatea eliberării unor adeverințe. Mai exact, prin acest act normativ se prevede că atestatul de producător, care trebuie atașat la cererea de plată, să fie temporar înlocuit cu adeverința emisă de aparatul de specialitate al primarului localității unde a fost depusă cererea, prin care se confirmă solicitarea atestatului de producător, se arată în comunicatul transmis nouă de către Ministerul Agriculturii.