PUNCT DE VEDERE OFICIAL. ANSVSA avertizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane, după ce în spaţiul public au apărut recomandări de utilizare a acestei substanţe în prevenţia şi tratamentul COVID-19.
AGROINFO a fost prima publicaţie din România care v-a informat despre acest subiect, în aprilie 2020. Am semnalat, la acel moment, acest subiect şi conducerii ANSVSA şi Colegiului Medicilor Veterinari din România, solicitând şefilor celor două instituţii să transmită un punct de vedere oficial şi un mesaj clar către fermieri şi populaţie referitor la modul în care trebuie să abordeze astfel de ştiri. De asemenea, am scris despre cât de uşor accesibile sunt produsele cu ivermectină în România, deşi legea prevede că medicamentele pe bază de ivermectină se eliberează în farmaciile veterinare doar pe bază de prescripţie eliberată de către un medic veterinar.
Detalii AICI: EXCLUSIV. ŞEFII ANSVSA şi COLEGIULUI VETERINARILOR, MESAJ despre EFICIENŢA IVERMECTINEI (EVOMEC) în TRATAREA COVID-19!
Redăm, mai jos, comunicatul transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pe 26 ianuarie 2021, după ce în spaţiul public au apărut recomandări de utilizare şi informaţii conform cărora ivermectina, o substanţă antiparazitară folosită pentru animale, ar fi eficientă în prevenţia şi tratamentul COVID-19:
În continuarea comunicatului de presă emis în data de 10.04.2020 şi în contextul apariției unor noi informații în spațiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face următoarele precizări:
În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect.
În România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedură centralizată, în baza Regulamentului (CE) nr. 726/2004. Produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare sunt înscrise în Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate în România, publicat pe site-ul ICBMV, folosind următorul link: http://www.icbmv.ro/ro/nomenclator-produse
În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.
Vă avertizăm că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.
În cele ce urmează, redăm recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România referitoare la prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei COVID-19:
Vezi AICI precizările ANSVSA din aprilie 2020 referitor la utilizarea produselor cu ivermectină în tratamentul COVID-19: ANSVSA VĂ AVERTIZEAZĂ!