Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA DE PESTE 15 EURO PE CAP DE OVINĂ!

Publicat: 03 septembrie 2019 - 16:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA CEA MAI MARE DIN OIERIT! Explozie de berbeci cu certificate de origine! Berbecii cu origine au umplut piața din România! Se vând și la 1.000 de lei bucata. Doar oierii care nu vor, nu iau anul acesta sprijinul cuplat la ovine, subvenția APIA care a depășit 15 euro pe cap de ovină la nivelul anului 2018, ne spune unul dintre cei mai mari crescători de ovine din țară, Ioan Branga, din județul Arad, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița.

Dacă anul trecut și acum doi ani, ciobanii români alergau disperați dintr-un colț în altul al țării ca să-și procure un berbec cu certificat de origine care să le aducă subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, anul acesta piața ar fi fost sufocată de berbeci cu origine pe care nu i-a mai vrut nimeni. Practic, afacerea "berbec cu origine" nu ar mai fi profitabilă pentru oieri.

Crescătorii de ovine care au pregătit pentru vânzare berbeci frumoși, cu certificate de origine, au ieșit în pierdere anul acesta. Nu au reușit să-i vândă chiar dacă ar fi scăzut dramatic prețul până la suma de 1.000 de lei pe bucată. Regula obligatorie pentru încasarea subvenției de peste 15 euro pe cap de ovină este un berbec cu certificat de origine sau înscris în registrul genealogic al rasei, secțiunea prinicipală, la 35 de femele ovine înregistrate sau neînregistrate în cărțile de rasă. Subvenția este plătită crescătorilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, atât pentru berbecul de rasă, cu origine, cât și pentru cele 35 de femele ovine care-i corespund.

Sunt crescători de ovine care ar fi scos la vânzare câte 200-300 de berbeci cu origine și abia ar fi reușit să vândă vreo 50. La APIA ar fi o avalanșă de berbeci înscriși anul acesta pentru sprijinul cuplat.

Au rămas berbeci mulți, nevânduți. S-au vândut numai berbecii mai puțin frumoși. Berbecii de prima calitate, frumoși, au rămas nevânduți. Să vă dau un exemplu. Să zicem că Popescu a avut la vânzare 100 de berbeci și din ăștia a avut 30 frumoși, calitatea întâi, pe care-i dădea cu 2.500 de lei bucata. Nu s-au vândut! Toată lumea a vrut marfa ieftină numai să-și ia subvenția. I-a interesat, pur și simplu, numai să-și capete SCZ-ul (sprijinul cuplat zootehnic n.r.).

Deci, toată marfa calitatea întâi nu s-a vândut. Berbecii ăștia care s-au vândut, nu că sunt marfă proastă, ca să nu mă exprim greșit, fenotipic corespund, sunt cu origine, dar nu sunt așa fumoși. Discutăm de fermieri care nu sunt în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.) și pe care i-a interesat doar să aibă un berbec cu origine, mai ieftin, ca să-și ia subvenția. Nu i-a interesat să facă ameliorare. Berbecii cei mai ieftini s-au vândut anul acesta, iar berbecii cu calitatea cea mai bună au rămas nevânduți. S-a umplut piața în România de berbeci. S-a terminat și cu berbecii. România a produs mai mulți berbeci decât ar fi nevoie. Un plus de berbeci. Au rămas berbeci nevânduți la fermieri. Nu mai este cerere. Toți crescătorii și-au luat anul trecut. Berbecii care au fost pregătiți de fermieri să se vândă acum în august pentru SCZ, să zic așa, nu s-au vândut.

Fermierii care au avut berbeci au rămas cu ei nevânduți. Nici jumătate nu s-au vândut din berbecii care au fost pregătiți. Sunt fermieri care se ocupă cu asta și nu și-au putut vinde berbecii frumoși, cu origine, pentru că nu este cerere. Oierii și-au cumpărat berbeci anul trecut și acum doi ani. Berbecii care nu au fost așa frumoși s-au vândut anul trecut cu prețuri între 1.000 de lei - 1.500 de lei. Anul ăsta, berbecii frumoși nu s-au vândut nici cu 1.000 de lei, și la rasa Țigaie și la Țurcană, declară crescătorul de ovine Ioan Branga, exclusiv pentru AGROINFO.

Sprijinul cuplat pentru ovine a stârnit mereu scandal între crescătorii de ovine din România. Cerința obligatorie stabilită pentru această subvenție, deținerea berbecilor de rasă cu certificate de origine, ar fi lăsat loc la înflorirea unor afaceri la granița cu legea. Adică, ar fi fost unii care ar fi profitat și s-ar fi ocupat de fabricarea acestor certificate, așa s-ar fi ajuns să se vândă pentru montă berbeci cu origine, dar care ar fi fost, în realitate, castrați, sau berbeci care nu ar fi corespuns originii decât pe hârtie. După multă tevatură și multe acuzații, se pare că începe să se cam dezumfle afacerea berbecul cu origine.

Pe de altă parte, mulți dintre oieri s-au plâns că prea puțini reușesc să încaseze subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină.

Oierul de la Arad spune că doar cine nu a vrut, nu ia anul acesta sprijinul cuplat la oaie. În urmă cu doi ani, da, recunoaște oierul, erau mai puțini crescători, dar de anul trecut, situația s-ar fi schimbat radical. Ioan Branga a ținut să sublinieze că este greșit înțeles că doar 30% din oierii din România ar beneficia de sprijinul cuplat. Numărul oierilor care încasează, în prezent, această subvenție ar fi crescut spectaculos.  

Din 10 milioane de oi câte sunt la APIA, sunt vreo 3,5 milioane de oi pentru care fermierii iau și SCZ. Asta nu înseamnă că iau subvenția numai 30% din animale. Eu, dacă am 3.000 de oi, iau SCZ doar pentru 500. Aproape toți fermierii din România beneficiază de subvenția asta. Nu ce spune unul și altul! Orice crescător din România dacă are 1.000 de oi, ia SCZ doar pentru 500 de oi, dacă are 2.000, ia tot pentru 500, dacă are 10.000 sau 50.000, ia tot pentru 500. Pentru că ăsta este numărul maxim de ovine, stabilit de lege, pentru care poți lua sprijinul cuplat. Asta nu înseamnă că dacă sunt 3,5 milioane de oi la SCZ sunt doar un procent de 30%. Nu este adevărat! Asta înseamnă cam 70%- 80% din fermieri care beneficiază de subvenție și 30% din capetele de ovine pentru care s-a cerut la APIA ajutorul național tranzitoriu (subvenție plătită din bugetul de stat și de care beneficiază majoritatea oierilor n.r.). Aici faceți și dumneavoastă confuzie și alții care vorbesc.

În România, sunt cam 40.000 de oieri care depun cerere la APIA, ăștia au aproximativ 10 milioane de oi pentru care au cerut ANTZ, discutăm despre cererile depuse anul trecut, din oile astea, 3,5 milioane beneficiază și de sprijinul cuplat. Asta nu înseamnă 30% din fermieri. Înseamnă 30% din oi și 70% din fermieri. Am pus numărul maxim  de oi pentru care se plătește SCZ, 500, dar crescătorii iau pe 200, pe 300 de ovine, etc. în funcție de câți berbeci cu origine au.

Din fermierii pe care-i cunosc, toți care au peste 300 de oi iau SCZ. Oricine putea să beneficieze anul acesta de SCZ pentru că au rămas foarte mulți berbeci cu origine nevânduți. Anul acesta, numai cine nu a vrut, nu beneficiază de SCZ. Cine nu și-a depus documentația la APIA. Crescătorii puteau să-și cumpere berbeci cu origine pe ales, pe sprânceană și la un preț mic. S-au vândut la greu berbeci cu origine la 1.000 de lei bucata, explică oierul din Arad.

Valoarea sprijinului cuplat la ovine/caprine, încasat de oierii români anul acesta pentru cererile depuse la APIA anul trecut, este de 15,9737 euro/cap de animal, adică 74,4981 lei/cap de animal.

Vizualizat: 9151 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

05 iunie 2020 - 08:44

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii