SUBVENȚIA CEA MAI MARE DIN OIERIT! Explozie de berbeci cu certificate de origine! Berbecii cu origine au umplut piața din România! Se vând și la 1.000 de lei bucata. Doar oierii care nu vor, nu iau anul acesta sprijinul cuplat la ovine, subvenția APIA care a depășit 15 euro pe cap de ovină la nivelul anului 2018, ne spune unul dintre cei mai mari crescători de ovine din țară, Ioan Branga, din județul Arad, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița.
Dacă anul trecut și acum doi ani, ciobanii români alergau disperați dintr-un colț în altul al țării ca să-și procure un berbec cu certificat de origine care să le aducă subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, anul acesta piața ar fi fost sufocată de berbeci cu origine pe care nu i-a mai vrut nimeni. Practic, afacerea "berbec cu origine" nu ar mai fi profitabilă pentru oieri.
Crescătorii de ovine care au pregătit pentru vânzare berbeci frumoși, cu certificate de origine, au ieșit în pierdere anul acesta. Nu au reușit să-i vândă chiar dacă ar fi scăzut dramatic prețul până la suma de 1.000 de lei pe bucată. Regula obligatorie pentru încasarea subvenției de peste 15 euro pe cap de ovină este un berbec cu certificat de origine sau înscris în registrul genealogic al rasei, secțiunea prinicipală, la 35 de femele ovine înregistrate sau neînregistrate în cărțile de rasă. Subvenția este plătită crescătorilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, atât pentru berbecul de rasă, cu origine, cât și pentru cele 35 de femele ovine care-i corespund.
Sunt crescători de ovine care ar fi scos la vânzare câte 200-300 de berbeci cu origine și abia ar fi reușit să vândă vreo 50. La APIA ar fi o avalanșă de berbeci înscriși anul acesta pentru sprijinul cuplat.
Au rămas berbeci mulți, nevânduți. S-au vândut numai berbecii mai puțin frumoși. Berbecii de prima calitate, frumoși, au rămas nevânduți. Să vă dau un exemplu. Să zicem că Popescu a avut la vânzare 100 de berbeci și din ăștia a avut 30 frumoși, calitatea întâi, pe care-i dădea cu 2.500 de lei bucata. Nu s-au vândut! Toată lumea a vrut marfa ieftină numai să-și ia subvenția. I-a interesat, pur și simplu, numai să-și capete SCZ-ul (sprijinul cuplat zootehnic n.r.).
Deci, toată marfa calitatea întâi nu s-a vândut. Berbecii ăștia care s-au vândut, nu că sunt marfă proastă, ca să nu mă exprim greșit, fenotipic corespund, sunt cu origine, dar nu sunt așa fumoși. Discutăm de fermieri care nu sunt în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.) și pe care i-a interesat doar să aibă un berbec cu origine, mai ieftin, ca să-și ia subvenția. Nu i-a interesat să facă ameliorare. Berbecii cei mai ieftini s-au vândut anul acesta, iar berbecii cu calitatea cea mai bună au rămas nevânduți. S-a umplut piața în România de berbeci. S-a terminat și cu berbecii. România a produs mai mulți berbeci decât ar fi nevoie. Un plus de berbeci. Au rămas berbeci nevânduți la fermieri. Nu mai este cerere. Toți crescătorii și-au luat anul trecut. Berbecii care au fost pregătiți de fermieri să se vândă acum în august pentru SCZ, să zic așa, nu s-au vândut.
Fermierii care au avut berbeci au rămas cu ei nevânduți. Nici jumătate nu s-au vândut din berbecii care au fost pregătiți. Sunt fermieri care se ocupă cu asta și nu și-au putut vinde berbecii frumoși, cu origine, pentru că nu este cerere. Oierii și-au cumpărat berbeci anul trecut și acum doi ani. Berbecii care nu au fost așa frumoși s-au vândut anul trecut cu prețuri între 1.000 de lei - 1.500 de lei. Anul ăsta, berbecii frumoși nu s-au vândut nici cu 1.000 de lei, și la rasa Țigaie și la Țurcană, declară crescătorul de ovine Ioan Branga, exclusiv pentru AGROINFO.
Sprijinul cuplat pentru ovine a stârnit mereu scandal între crescătorii de ovine din România. Cerința obligatorie stabilită pentru această subvenție, deținerea berbecilor de rasă cu certificate de origine, ar fi lăsat loc la înflorirea unor afaceri la granița cu legea. Adică, ar fi fost unii care ar fi profitat și s-ar fi ocupat de fabricarea acestor certificate, așa s-ar fi ajuns să se vândă pentru montă berbeci cu origine, dar care ar fi fost, în realitate, castrați, sau berbeci care nu ar fi corespuns originii decât pe hârtie. După multă tevatură și multe acuzații, se pare că începe să se cam dezumfle afacerea berbecul cu origine.
Pe de altă parte, mulți dintre oieri s-au plâns că prea puțini reușesc să încaseze subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină.
Oierul de la Arad spune că doar cine nu a vrut, nu ia anul acesta sprijinul cuplat la oaie. În urmă cu doi ani, da, recunoaște oierul, erau mai puțini crescători, dar de anul trecut, situația s-ar fi schimbat radical. Ioan Branga a ținut să sublinieze că este greșit înțeles că doar 30% din oierii din România ar beneficia de sprijinul cuplat. Numărul oierilor care încasează, în prezent, această subvenție ar fi crescut spectaculos.
Din 10 milioane de oi câte sunt la APIA, sunt vreo 3,5 milioane de oi pentru care fermierii iau și SCZ. Asta nu înseamnă că iau subvenția numai 30% din animale. Eu, dacă am 3.000 de oi, iau SCZ doar pentru 500. Aproape toți fermierii din România beneficiază de subvenția asta. Nu ce spune unul și altul! Orice crescător din România dacă are 1.000 de oi, ia SCZ doar pentru 500 de oi, dacă are 2.000, ia tot pentru 500, dacă are 10.000 sau 50.000, ia tot pentru 500. Pentru că ăsta este numărul maxim de ovine, stabilit de lege, pentru care poți lua sprijinul cuplat. Asta nu înseamnă că dacă sunt 3,5 milioane de oi la SCZ sunt doar un procent de 30%. Nu este adevărat! Asta înseamnă cam 70%- 80% din fermieri care beneficiază de subvenție și 30% din capetele de ovine pentru care s-a cerut la APIA ajutorul național tranzitoriu (subvenție plătită din bugetul de stat și de care beneficiază majoritatea oierilor n.r.). Aici faceți și dumneavoastă confuzie și alții care vorbesc.
În România, sunt cam 40.000 de oieri care depun cerere la APIA, ăștia au aproximativ 10 milioane de oi pentru care au cerut ANTZ, discutăm despre cererile depuse anul trecut, din oile astea, 3,5 milioane beneficiază și de sprijinul cuplat. Asta nu înseamnă 30% din fermieri. Înseamnă 30% din oi și 70% din fermieri. Am pus numărul maxim de oi pentru care se plătește SCZ, 500, dar crescătorii iau pe 200, pe 300 de ovine, etc. în funcție de câți berbeci cu origine au.
Din fermierii pe care-i cunosc, toți care au peste 300 de oi iau SCZ. Oricine putea să beneficieze anul acesta de SCZ pentru că au rămas foarte mulți berbeci cu origine nevânduți. Anul acesta, numai cine nu a vrut, nu beneficiază de SCZ. Cine nu și-a depus documentația la APIA. Crescătorii puteau să-și cumpere berbeci cu origine pe ales, pe sprânceană și la un preț mic. S-au vândut la greu berbeci cu origine la 1.000 de lei bucata, explică oierul din Arad.
Valoarea sprijinului cuplat la ovine/caprine, încasat de oierii români anul acesta pentru cererile depuse la APIA anul trecut, este de 15,9737 euro/cap de animal, adică 74,4981 lei/cap de animal.