Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA DE PESTE 15 EURO PE CAP DE OVINĂ!

Publicat: 03 septembrie 2019 - 16:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA CEA MAI MARE DIN OIERIT! Explozie de berbeci cu certificate de origine! Berbecii cu origine au umplut piața din România! Se vând și la 1.000 de lei bucata. Doar oierii care nu vor, nu iau anul acesta sprijinul cuplat la ovine, subvenția APIA care a depășit 15 euro pe cap de ovină la nivelul anului 2018, ne spune unul dintre cei mai mari crescători de ovine din țară, Ioan Branga, din județul Arad, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița.

Dacă anul trecut și acum doi ani, ciobanii români alergau disperați dintr-un colț în altul al țării ca să-și procure un berbec cu certificat de origine care să le aducă subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, anul acesta piața ar fi fost sufocată de berbeci cu origine pe care nu i-a mai vrut nimeni. Practic, afacerea "berbec cu origine" nu ar mai fi profitabilă pentru oieri.

Crescătorii de ovine care au pregătit pentru vânzare berbeci frumoși, cu certificate de origine, au ieșit în pierdere anul acesta. Nu au reușit să-i vândă chiar dacă ar fi scăzut dramatic prețul până la suma de 1.000 de lei pe bucată. Regula obligatorie pentru încasarea subvenției de peste 15 euro pe cap de ovină este un berbec cu certificat de origine sau înscris în registrul genealogic al rasei, secțiunea prinicipală, la 35 de femele ovine înregistrate sau neînregistrate în cărțile de rasă. Subvenția este plătită crescătorilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, atât pentru berbecul de rasă, cu origine, cât și pentru cele 35 de femele ovine care-i corespund.

Sunt crescători de ovine care ar fi scos la vânzare câte 200-300 de berbeci cu origine și abia ar fi reușit să vândă vreo 50. La APIA ar fi o avalanșă de berbeci înscriși anul acesta pentru sprijinul cuplat.

Au rămas berbeci mulți, nevânduți. S-au vândut numai berbecii mai puțin frumoși. Berbecii de prima calitate, frumoși, au rămas nevânduți. Să vă dau un exemplu. Să zicem că Popescu a avut la vânzare 100 de berbeci și din ăștia a avut 30 frumoși, calitatea întâi, pe care-i dădea cu 2.500 de lei bucata. Nu s-au vândut! Toată lumea a vrut marfa ieftină numai să-și ia subvenția. I-a interesat, pur și simplu, numai să-și capete SCZ-ul (sprijinul cuplat zootehnic n.r.).

Deci, toată marfa calitatea întâi nu s-a vândut. Berbecii ăștia care s-au vândut, nu că sunt marfă proastă, ca să nu mă exprim greșit, fenotipic corespund, sunt cu origine, dar nu sunt așa fumoși. Discutăm de fermieri care nu sunt în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.) și pe care i-a interesat doar să aibă un berbec cu origine, mai ieftin, ca să-și ia subvenția. Nu i-a interesat să facă ameliorare. Berbecii cei mai ieftini s-au vândut anul acesta, iar berbecii cu calitatea cea mai bună au rămas nevânduți. S-a umplut piața în România de berbeci. S-a terminat și cu berbecii. România a produs mai mulți berbeci decât ar fi nevoie. Un plus de berbeci. Au rămas berbeci nevânduți la fermieri. Nu mai este cerere. Toți crescătorii și-au luat anul trecut. Berbecii care au fost pregătiți de fermieri să se vândă acum în august pentru SCZ, să zic așa, nu s-au vândut.

Fermierii care au avut berbeci au rămas cu ei nevânduți. Nici jumătate nu s-au vândut din berbecii care au fost pregătiți. Sunt fermieri care se ocupă cu asta și nu și-au putut vinde berbecii frumoși, cu origine, pentru că nu este cerere. Oierii și-au cumpărat berbeci anul trecut și acum doi ani. Berbecii care nu au fost așa frumoși s-au vândut anul trecut cu prețuri între 1.000 de lei - 1.500 de lei. Anul ăsta, berbecii frumoși nu s-au vândut nici cu 1.000 de lei, și la rasa Țigaie și la Țurcană, declară crescătorul de ovine Ioan Branga, exclusiv pentru AGROINFO.

Sprijinul cuplat pentru ovine a stârnit mereu scandal între crescătorii de ovine din România. Cerința obligatorie stabilită pentru această subvenție, deținerea berbecilor de rasă cu certificate de origine, ar fi lăsat loc la înflorirea unor afaceri la granița cu legea. Adică, ar fi fost unii care ar fi profitat și s-ar fi ocupat de fabricarea acestor certificate, așa s-ar fi ajuns să se vândă pentru montă berbeci cu origine, dar care ar fi fost, în realitate, castrați, sau berbeci care nu ar fi corespuns originii decât pe hârtie. După multă tevatură și multe acuzații, se pare că începe să se cam dezumfle afacerea berbecul cu origine.

Pe de altă parte, mulți dintre oieri s-au plâns că prea puțini reușesc să încaseze subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină.

Oierul de la Arad spune că doar cine nu a vrut, nu ia anul acesta sprijinul cuplat la oaie. În urmă cu doi ani, da, recunoaște oierul, erau mai puțini crescători, dar de anul trecut, situația s-ar fi schimbat radical. Ioan Branga a ținut să sublinieze că este greșit înțeles că doar 30% din oierii din România ar beneficia de sprijinul cuplat. Numărul oierilor care încasează, în prezent, această subvenție ar fi crescut spectaculos.  

Din 10 milioane de oi câte sunt la APIA, sunt vreo 3,5 milioane de oi pentru care fermierii iau și SCZ. Asta nu înseamnă că iau subvenția numai 30% din animale. Eu, dacă am 3.000 de oi, iau SCZ doar pentru 500. Aproape toți fermierii din România beneficiază de subvenția asta. Nu ce spune unul și altul! Orice crescător din România dacă are 1.000 de oi, ia SCZ doar pentru 500 de oi, dacă are 2.000, ia tot pentru 500, dacă are 10.000 sau 50.000, ia tot pentru 500. Pentru că ăsta este numărul maxim de ovine, stabilit de lege, pentru care poți lua sprijinul cuplat. Asta nu înseamnă că dacă sunt 3,5 milioane de oi la SCZ sunt doar un procent de 30%. Nu este adevărat! Asta înseamnă cam 70%- 80% din fermieri care beneficiază de subvenție și 30% din capetele de ovine pentru care s-a cerut la APIA ajutorul național tranzitoriu (subvenție plătită din bugetul de stat și de care beneficiază majoritatea oierilor n.r.). Aici faceți și dumneavoastă confuzie și alții care vorbesc.

În România, sunt cam 40.000 de oieri care depun cerere la APIA, ăștia au aproximativ 10 milioane de oi pentru care au cerut ANTZ, discutăm despre cererile depuse anul trecut, din oile astea, 3,5 milioane beneficiază și de sprijinul cuplat. Asta nu înseamnă 30% din fermieri. Înseamnă 30% din oi și 70% din fermieri. Am pus numărul maxim  de oi pentru care se plătește SCZ, 500, dar crescătorii iau pe 200, pe 300 de ovine, etc. în funcție de câți berbeci cu origine au.

Din fermierii pe care-i cunosc, toți care au peste 300 de oi iau SCZ. Oricine putea să beneficieze anul acesta de SCZ pentru că au rămas foarte mulți berbeci cu origine nevânduți. Anul acesta, numai cine nu a vrut, nu beneficiază de SCZ. Cine nu și-a depus documentația la APIA. Crescătorii puteau să-și cumpere berbeci cu origine pe ales, pe sprânceană și la un preț mic. S-au vândut la greu berbeci cu origine la 1.000 de lei bucata, explică oierul din Arad.

Valoarea sprijinului cuplat la ovine/caprine, încasat de oierii români anul acesta pentru cererile depuse la APIA anul trecut, este de 15,9737 euro/cap de animal, adică 74,4981 lei/cap de animal.

Vizualizat: 9513 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MICII FERMIERI! ÎMPĂRȚIREA ECHITABILĂ A PLĂȚILOR!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MICII FERMIERI! ÎMPĂRȚIREA ECHITABILĂ A PLĂȚILOR!

21 septembrie 2020 - 23:30

CONSILIUL AGRIFISH, 21 SEPTEMBRIE 2020. Luni, 21 septembrie 2020, s-a desfășurat Consiliul AGRIFISH la Bruxelles, la care au participat miniștrii agriculturii din țările membre UE. Ministrul agriculturii Adrian Oros a fost prezent la acest eveniment. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susține plafonarea plăților directe la suma de 100.000 de euro, rotunjirea plăților pentru micii fermieri sau plăți redistributive pentru aceștia cu scopul împărțirii echitabile a subvențiilor agricole.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

21 septembrie 2020 - 22:02

DECIZIE MADR. Actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, realizarea ortofotoplanurilor și activitatea de aerofotogrammetrie vor fi făcute timp de 10 ani de personalul Ministerului Apărării Naționale, anunță un proiect de Ordonanță de Urgență publicat astăzi de Ministerul Agriculturii pe site-ul oficial. Decizia a fost luată pentru a nu se pierde banii europeni pentru subvențiile fermierilor români

KARPATEN MEAT CUMPĂRĂ VIȚEI!

KARPATEN MEAT CUMPĂRĂ VIȚEI!

21 septembrie 2020 - 18:16

ANUNȚ. Karpaten Meat Group România anunță că achiziționează viței, rasa Angus și metis. Vă punem la dispoziție comunicatul Karpaten Meat cu condițiile de cumpărare a vițeilor, clasele de calitate, stabilirea prețului etc.

BURSA INTERNAȚIONALĂ A OILOR ÎN MĂRGINIMEA SIBIULUI!

BURSA INTERNAȚIONALĂ A OILOR ÎN MĂRGINIMEA SIBIULUI!

21 septembrie 2020 - 16:42

BURSA OILOR. Un candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Laurenţiu Cosmin Balcu, propune înfiinţarea unei Burse Internaţionale a Oilor în Mărginimea Sibiului, zonă renumită pentru numărul foarte mare de crescători de ovine și pentru tradiția îndelungată în oierit.

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

21 septembrie 2020 - 15:28

EVENIMENT! Conferința anuală a USAMV Cluj-Napoca, denumită în 2020 ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, se va derula online, cu participarea a 250 de specialiști din țară și străinătate, anunță un comunicat USAMV Cluj, transmis pentru AGROINFO.

MADR ANUNȚĂ ASTĂZI: START PLATĂ AJUTOR DE MINIMIS PENTRU APICULTORI!

MADR ANUNȚĂ ASTĂZI: START PLATĂ AJUTOR DE MINIMIS PENTRU APICULTORI!

21 septembrie 2020 - 14:52

VIN BANII! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că Direcțiile Agricole Județene (DAJ) pot începe de marți – 22 septembrie plata ajutorului de minimis către apicultori.

MINISTRUL OROS, PLATA AJUTOARELOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

MINISTRUL OROS, PLATA AJUTOARELOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

21 septembrie 2020 - 11:09

AJUTOARE CRIZĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține că toți crescătorii de animale primesc ajutoarele acordate în contextul crizei sanitare. Indiferent că e vorba de ferme de vaci cu peste 91 de capete de animale sau ferme care au sub 90 capete animale, toate vor beneficia de un ajutor de 100 de euro pe cap de animal. Dacă la vaci se știe cuantumul pe cap de animal, la ovine/caprine nu se știe. Șeful MADR nu a precizat însă diferențele dintre ajutoarele acordate fermelor mari și cele pentru fermele mici sau medii.

TINERII FUG DE FERMELE DE ANIMALE! TOT MAI PUȚINI ALEG SĂ FIE CRESCĂTORI DE ANIMALE!

TINERII FUG DE FERMELE DE ANIMALE! TOT MAI PUȚINI ALEG SĂ FIE CRESCĂTORI DE ANIMALE!

21 septembrie 2020 - 09:36

RENUNȚĂ LA CREȘTEREA ANIMALELOR. Muncă multă, bani puțini, producția de lapte și carne se vinde greu și la prețuri mici. Toate sunt motive pentru ca tinerii din România să nu-și dorească să devină proprietari ai unei ferme de animale. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, săptămâna trecută, în vizita făcută în județul Mureș, că pregătește, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, un ajutor din bani europeni care să-i motiveze pe crescătorii de animale, pe fermieri să angajeze tineri.

UN ȘEF APIA ANUNȚĂ DATA LA CARE AJUNG AJUTOARELE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

UN ȘEF APIA ANUNȚĂ DATA LA CARE AJUNG AJUTOARELE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

21 septembrie 2020 - 08:47

AJUTOARE PLĂTITE DE APIA. A început plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole însămânțate în toamna lui 2019 au fost afectate de secetă. Un director APIA anunță data la care vor ajunge banii în conturile fermierilor.

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

20 septembrie 2020 - 10:31

ÎNTÂLNIRE CU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a discutat, sâmbătă, 19 septembrie 2020, cu crescătorii de animale despre deschiderea târgurilor de animale, despre ameliorarea raselor la ovine și acordarea subvențiilor pe cap de animal, sprijin cuplat și ajutor național tranzitoriu. Șeful MADR a fost în mai multe comune din județul Cluj.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii