Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Caz de ANTRAX confirmat în România!

Publicat: 15 iulie 2016 - 20:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autorităţile veterinare anunţă că un caz de Antrax a fost confirmat pe 14 iulie 2016 într-o localitate din sudul României. Cât de periculoasă este boala şi ce măsuri au luat veterinarii?

În data de 14 iulie 2016, a fost confirmat un caz de Antrax la un berbec dintr-o gospodărie din localitatea Vieru, comuna Putineiu, judeţul Giurgiu. În urma sacrificării de necesitate a unei ovine în data de 11 iulie, proprietarul a tranşat animalul şi a depozitat o parte în frigiderul aflat în exploatare, iar o altă parte a fost consumată la masa de seară împreună cu familia. În dimineaţa zilei de 12 iulie, proprietarul a găsit o ovină moartă şi a deschis cadavrul observând că splina este mărită şi cu aspect anormal, a decis să ia organele şi să se prezinte la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu în vederea efectuării examenului de laborator, detaliază reprezentanţii DSVSA Giurgiu, într-un comunicat citat de Agerpres.

În urma examenului de specialitate, existând suspiciunea de Antrax, organele animalului au fost trimise imediat la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Antrax, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine. Totodată, inspectorii DSVSA Giurgiu s-au deplasat la exploataţia respectivă pentru a demara o anchetă epidemiologică şi pentru a dispune măsurile legale care se aplică în cazul suspiciunii unui caz de Antrax. În acest sens au fost întreprinse următoarele acţiuni: îngroparea cadavrului deschis după dezinfectarea gropii, dezinfecţia curţii şi a saivanelor, efectuarea inventarului animalelor existente în gospodărie, mai precizează DSVSA Giurgiu.

Ca urmare a confirmării suspiciunii de Antrax de către IDSA, boala a fost declarată oficial şi s-au dispus măsuri suplimentare specifice pentru un focar de Antrax. Astfel, la nivelul localităţilor Putineiu, Vieru, Hodivoaia şi Gogoşari a fost instituită „zonă de restricţie”, urmând a fi efectuate toate măsurile necesare, printre care examenul clinic individual al tuturor animalelor din efective contaminate (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine), izolarea şi ţinerea sub observaţie timp de 14 zile a eventualelor animale bolnave.

DSVSA Giurgiu mai precizează că de la data notificării suspiciunii şi până în prezent nu au mai fost constatate alte animale bolnave sau mortalităţi în efectivele din gospodăria şi localitatea respectivă.

La nivelul judeţului Giurgiu, ultimul focar declarat de Antrax a fost comuna Putineiu, localitatea Vieru, în anul 1987, în cadrul unei ferme de bovine, notează Agerpres.

Potrivit ANSVSA, Autoritatea Sanitară Veterinară derulează anual o campanie naţională de vaccinare împotriva Antraxului. Această campanie are loc o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună. Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni fiind suportat de la bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic.

Berbec_b

Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului si animalelor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu Antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate şi antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Perioada medie de incubaţie pentru Antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariţia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecţiei şi pot fi: ganglioni limfatici măriţi în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene (dureri de cap) şi un sentiment de disconfort, potrivit datelor ANSVSA.

Vizualizat: 4288 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

A început campania de vaccinare anti-antrax!

A început campania de vaccinare anti-antrax!

Toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele care au împlinit o lună de viaţă trebuie vaccinate împotriva antraxului începând cu 1 mai.

Epidemia Antrax, monitorizată şi ţinută sub control

Epidemia Antrax, monitorizată şi ţinută sub control

Epidemia de Antrax din Republica Serbia, zona Novi Becej, satele Bocear şi Novo Milosevo, este ţinută sub control de către autorităţi.

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ÎN CONTROL! APIA, FOC CONTINUU!

ȘEFUL APIA, ÎN CONTROL! APIA, FOC CONTINUU!

31 mai 2020 - 19:23

SUBVENȚII APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a fost astăzi, duminică, 31 mai 2020, în control la APIA Constanța. Angajații APIA lucrează sâmbăta, duminica și-n toate sărbătorile și zilele libere. Foc continuu la APIA până la încheierea campaniei de depunere a cererii unice pentru subvențiile agricole aferente acestui an.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ LA 5 IUNIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ LA 5 IUNIE 2020!

31 mai 2020 - 18:05

Caracteristici meteorologice.În această perioadă va predomina un regim termic al aerului ușor mai scăzut, decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8...20°C, mai scăzută cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.

ANSVSA: ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, 11 FOCARE NOI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

ANSVSA: ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, 11 FOCARE NOI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

31 mai 2020 - 17:45

OFICIAL! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că în intervalul 21 mai - 27 mai 2020 au fost înregistrate 11 focare noi de pestă porcină africană.

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN IUNIE 2020!

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN IUNIE 2020!

31 mai 2020 - 17:20

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii care este calendarul pentru luna iunie 2020 pentru plata subvențiilor din agricultură, aferente acestui an de cerere.

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

29 mai 2020 - 09:11

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

29 mai 2020 - 08:09

APICULTORII RUINAȚI! Vremea capricioasă, temperaturile scăzute, criza sanitară, toate la un loc au afectat grav apicultura din România. Apicultorii spun că mierea va fi puțină anul acesta și scumpă, mai ales cea de salcâm. Au nevoie de ajutor, dar cu toate acestea, mulți dintre ei renunță la ajutorul de minimis de 20 de lei/familie de albină. Birocrația e mare. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai, spune un apicultor din județul Cluj.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Cugetări

Cugetări
Întrebare: Ce este iubirea? Detalii