Mulți dintre crescătorii de ovine din zona montană nu vor încasa sprijinul cuplat pentru că nu au peste 150 de capete de oi. Sprijinul cuplat pentru 2015 este de 7 euro/cap de oaie/an, spune ministrul agriculturii, și se plătește de la 150 până la 600 de capete de mioare. Criteriul a fost negociat de Ministerul Agriculturii cu Comisia Europeană, în urmă cu un an. Liderii fermierilor au fost de acord.
Fermierii care nu au turme de 150 de capete de oi, au șansa să primească acest sprijin financiar dacă se unesc în cooperative. Este o soluție pentru obținerea banilor care vin de la Comisia Europeană.
Sprijinul cuplat este de 7 euro/cap de ovină/an și sper să avem cât mai repede o ordonanță de urgență prin care să stimulăm sistemul de asociere în cooperative. Cei care intră în cooperative, fac acest număr minim de 150 de capete. Pe de altă parte, membrii cooperativei nu mai plătesc impozit pe norma de venit. Deci, sunt facilități ca să-i încurajăm pe fermieri. E un an, un început de drum, 2015-2020, în care introducem acest sprijin suplimentar, a declarat Daniel Constantin, pentru TVR.
De ce nu se poate plăti această subvenție și fermierilor care dețin între 100 și 120 de capete de ovine? Este imposibil din moment ce așa au fost negociate criteriile de eligibilitate, în urmă cu un an, cu Comisia Europeană. Regulile sunt bătute în cuie, cel puțin pentru acest an. Când au fost discutate criteriile de eligibilitate, liderii oierilor ar fi fost de acord și cu această condiție.
Este un lucru pe care l-am notificat, încă de acum un an, la 1 august 2014, Comisiei Europene. L-am discutat înainte cu crescătorii de oi și este o formă prin care încercăm să stimulăm performanța. Nu putem să coborâm numărul, dar o asociere va îndeplini ușor această condiție, a spus, pentru aceeași sursă, ministrul agriculturii.
Din 2016, se va introduce și pentru oi aceeași regulă, valabilă, încă de anul acesta, pentru bovine. Fermierii nu vor încasa sprijinul cuplat pentru oile care nu sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor.
Numărul ovinelor înregistrate de Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) ar fi scăzut cu 2 milioane de capete prin comparație cu 2014. Pe de altă parte, APIA ar fi înregistrat 3,6 milioane de ovine pentru sprijinul cuplat. Cuantumul acestei subvenții va crește până-n 2020, în timp ce ajutorul național tranzitoriu (ANT) se diminuează. Pentru anul acesta, ANT pe cap de oaie ar fi 24 de lei.