AJUTOR DE STAT! Fermierii beneficiază de maxim 1,3 milioane de lei pentru construirea în zona montană a unui centru de sacrificare a animalelor, anunță Ministerul Agriculturii, într-un proiect de hotărâre de Guvern, care completează Legea 331/2018 și stabilește condițiile și actele pentru obținerea acestui ajutor.
Schema de ajutor cuprinde următoarele tipuri de investiții:
a) investiţii în realizarea de unităţi de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor respectiv pentru abatorizarea animalelor și menținerea în condiții optime a cantităților de carne rezultate. Valoarea maximă eligibilă, fără TVA, permisă pe acest tip de investiție este de 1.000.000 lei.
b) investiţii în realizarea de unităţi de capacitate mică pentru prelucrarea cărnii respectiv prelucrarea şi păstrarea/depozitarea în condiţii optime a produselor rezultate urmare prelucrării cărnii. Valoarea maximă eligibilă, fără TVA, permisă pe acest tip de investiției este de 500.000 lei.
c) investiţii în realizarea de unităţi de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi prelucrarea cărnii respectiv investiție integrată cuprinzând atât componenta de sacrificare a animalelor menționată la lit. a) cât și componenta de prelucrare a cărnii menționată la lit. b). Valoarea maximă eligibilă, fără TVA, permisă pe acest tip de investiție este de 1.300.000 lei.
În situația în care beneficiarii depășesc valorile maxime permise pe tipurile de investiții precizate la alin (1), diferența este suportată de beneficiari din fonduri proprii.
CHELTUIELI ELIGIBILE
a) cheltuieli generate de construcția unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în zona montană;
b) cheltuieli generate de achiziţia sau achiziţia prin leasing de utilaje, echipamente şi mijloace de transport, în limita valorii de piaţă a activelor, specializate în funcție de tipul investiției;
c) cheltuieli generate de adaptarea construcţiei la condițiile specifice existente pe suprafața pe care se amplasează investiția, în limita a maxim 10% din valoarea devizului estimativ pentru cheltuielile de la lit. a);
d) cheltuieli generale legate în mod direct de cheltuielile prevăzute la lit. a), b) în limita a maxim 7% din valoarea acordată pentru acestea, cum ar fi cheltuieli cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, studii geotehnice, studii topografice, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, consultanță și autorizații.
Prin prezenta schemă de ajutor nu este permisă achiziția sau achiziția prin leasing de utilaje, echipamente şi mijloace de transport second hand.
Taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile nu reprezintă cheltuială eligibilă, cu excepţia celei nerecuperabile potrivit legii.
Intensitatea ajutoarelor nu trebuie să depaşească 40% din cuantumul cheltuielilor eligibile.
Intensitatea ajutoarelor poate fi majorată cu 20 puncte procentuale cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90% din cuantumul cheltuielilor eligibile, în cazul:
a) tinerilor fermieri sau fermierilor care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de finanţare;
b) investițiilor în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
c) investițiilor colective - investiţii realizate de către cooperative în vederea asigurării și facilitării accesului la tipurile de investiții.
Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să își desfășoare activitatea în zona montană;
b) să acceseze un singur tip de investiție o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului;
c) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020 pentru aceleași cheltuieli eligibile legate de tipurile de investiții.
Anual, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, se stabilesc amplasamentele în localitățile din zona montană unde se realizează tipurile de investiţii precum și numărul acestora.
DOCUMENTE ATAȘATE CERERII DE AJUTOR
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, beneficiarii eligibili depun cererea de finanțare pentru realizarea tipurilor de investiții la sediile oficiilor de dezvoltare montană ale Agenției Naționale a Zonei Montane, pe a cărei rază teritorială se înfiinţează investițiile, însoţită de următoarele documente:
a) copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului precum şi orice alt document care să ateste forma de înfiinţare şi organizare a beneficiarului;
c) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
d) documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moştenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege, după caz, pentru terenurile pe care se realizează investiţia;
e) extras de carte funciară din care să rezulte că terenul pe care umează a se realiza investiția este liber de sarcini;
f) copie după certificatul constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din care să rezulte codul CAEN corespunzător activității pentru care solicită finanțarea și că nu se află în procedură de insolvență;
g) împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
h) aviz de recunoaștere emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru beneficiarii grupurilor de producători prevăzuți la art. 3 lit c) din Lege;
i) studiul de fezabilitate întocmit în baza proiectului-tip pentru tipurile de investiții;
j) declarație pe propria răspundere.
În situația în care numărul solicitărilor este mai mare decât numărul investițiilor prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării ruale selecția proiectelor depuse în cadrul Programului se face în baza următoarelor criterii de departajare:
a) investiţia include atât componenta de sacrificare cât și componentă de prelucrare;
b) investiţia are componentă de sacrificare animale şi este amplasată în UAT cu unităţi de prelucrare carne şi nu există centre de sacrificare a animalelor;
c) investiţia are componentă de prelucrare carne şi este amplasată în UAT cu unităţi de sacrificare animale şi nu există unităţi de prelucrare carne ;
d) numărul locurilor de muncă nou create.
Agenția Națională a Zonei Montane selectează proiectul care întrunește cele mai multe criterii de departajare.
În situația respingerii cererii de finanțare, beneficiarul poate contesta notificarea de respingere potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
În situația aprobării cererii de finanțare Agenția Națională a Zonei Montane încheie cu beneficiarii un Contract de finanțare.
În termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de finanțare, beneficiarii trebuie să depună documente aferente tipului de investiție, respectiv :
a) autorizația de construire;
b) aviz sanitar veterinar;
c) aviz/acord de mediu;
d) aviz emis de direcţia de sănătate publică judeţeană.
În maxim 120 de zile de la încheierea contractului de finanțare cu Agenția Națională a Zonei Montane, beneficiarul este obligat să demareze investiția şi să notifice Agenția Națională a Zonei Montane în acest sens.
În situația în care beneficiarul nu aduce documentele și nu demarează investiția, Agenția Națională a Zonei Montane reziliază contractul de finanţare.
În termen de 5 zile de la notificarea privind demararea investiţiei, beneficiarii ajutorului marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată din material rezistent, amplasată într-un loc vizibil, pe care se inscripționează ~Investiție beneficiară a “Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de
capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în zona montană”,anul………beneficiar………. .
După efectuarea cheltuielilor, în conformitate cu cererea de finanţare, beneficiarul depune documentaţia de acordare a ajutorului la sediul Agenției Naționale a Zonei Montane.
Acordarea ajutorului se realizează prin decontarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea investiției pe baza documentelor prezentate de beneficiar, respectiv contracte, situații de lucrări, facturi fiscale, documente de plată conform graficului de rambursare a cheltuielilor efectuate, asumat prin contractul de finanțare, în număr de maxim 4 tranșe/an în perioada de implementare a proiectului, cu încadrarea în valoarea maximă a ajutorului per tipul de investiție necesară realizării investiției,
aprobată prin contractul de finanțare.
Ultima tranșă de plată, în cuantum de 5% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate, se va acorda după obținerea autorizațiilor de funcționare pentru investiția realizată.
Durata de implementare a investiţiei de către beneficiarul schemei de ajutor este de maxim 24 luni de la aprobarea cererii de finanţare.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 15.000.000 euro, echivalentul în lei a 72.000.000 lei.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de finanțare pentru anul 2019 sunt în sumă de 20.000.000 lei şi se asigură din bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019, de la capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare", articolul 40.15 "Sprijinirea producătorilor
agricoli".
Beneficiarii care au realizat investiții prin Program trebuie să desfăşoare activitatea pentru care au fost finanţaţi, pe o perioadă de minimum 2 ani de la finalizarea investiției.
Transferul sau vânzarea investiției realizate prin Program se va face cu preluarea obligației de menținere a activității pentru care s-a solicitat finanţarea până la sfârșitul perioadei de 2 ani, cu condiția obținerii acordului Agenției Naționale a Zonei Montane.
În cazul investițiilor colective realizate de cooperativele agricole, în perioada de 2 ani de la finalizarea investiției, membrii cooperativei agricole au drept de preemțiune la transferul de proprietate sau la vânzarea investiției.
Beneficiarul este exonerat de sancțiunile prevăzute pentru nerespectarea perioadei de funcționare a investiției, în cazurile de forță majoră reglementate de legislația în vigoare.
În cazul în care, în urma controalelor efectuate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Zonei Montane se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine finanţare sau au schimbat destinaţia ajutorului de stat, sau se constată că nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în contractul de finanțare şi în documentaţia aferentă acestuia, furnizorul schemei de ajutor dispune recuperarea totală a sumelor acordate, după caz.
Schema de ajutor se derulează în perioada 2019 - 2021.
Proiect de HOTĂRÂRE privind stabilirea valorii anuale a schemei de finanţare, a condiţiilor de eligibilitate, a cheltuielilor eligibile, a modului de acordare a finanţării, precum şi a modalităţii de verificare şi control pentru schema de finanţare în cadrul Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în zona montană. Publicat pe pagina Ministerului Agriculturii. Intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.