KWS+
Reclama header after big part 2

ATENȚIE! APIA VĂ NUMĂRĂ OILE! CÂT SE TAIE DIN SUBVENȚIILE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

Publicat: 03 septembrie 2018 - 15:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM SUNT SANCȚIONAȚI FERMIERII DIN SUBVENȚII! Este în plină desfășurarea verificarea fermelor care au solicitat subvenții agricole pentru anul 2018. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sancționează cu anumite procente din subvenții crescătorii de animale care nu respectă regulile impuse. Sancțiunile sunt mai blânde pentru ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat, și mai aspre pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție plătită din fonduri europene.

Crescătorii români de animale beneficiază de două subvenții: ajutor național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ). Cum aplică APIA sancțiuni pentru aceste două scheme de ajutor în momentul în care, la verificări, depistează nereguli în fermele de animale? Explică un funcționar de la APIA Hunedoara.

Primul lucru pe care-l verificăm, la controlul administrativ, sunt condițiile de eligibilitate. Dacă fermierul nostru nu a adus adeverința (pentru sprijnul cuplat, adeverință de la asociația crescătorilor sau de la oficiul județean de zootehnie n.r.) se bifează inexistența adeverinței ceea ce atrage respingere schemă. Automat, omul nu va fi plătit pe această schemă (sprijin cuplat zootehnic n.r.). Nu avem sancțiune pentru că nu avem la ce să-l sancționăm, nu avem sancțiune multianuală, doar că va fi exclus de pe această schemă. Nu va primi efectiv bani pe sprijinul cuplat. După condițiile de eligibilitate, trecem la numărul de animale. Mergem pe primele scheme, ajutoarele naționale tranzitorii care sunt de două feluri: cuplate și decuplate de producție. Ce înseamnă decuplat de producție? Nu există control la fața locului.

Aceste ajutoare sunt: cota de lapte (pentru vacile de lapte n.r.) și cele trei capete de bovine la data istorică, 31 ianuarie 2013. Asta este condiția de eligibilitate. Deci, indiferent ce modificare am făcut, că nu am cele trei tone de lapte (cantitatea care trebuie comercializată pentru ANTZ), că am transferat exploatația nu știu cui fără documente, etc., deci, aceste două tipuri de scheme nu se penalizează. Doar că nici nu se plătesc. În momentul în care apare neregula pe cerere, nu se sancționează, nu se întâmplă absolut nimic, doar că nu vom primi bani pe aceste două tipuri de scheme, explică ing. Paraschiv, APIA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

Cum sunt făcute verificările în cazul ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și caprine?

Fiind sprijin care se verifică, se numără oile la fața locului, trebuie să le spunem fermierilor noștri că avem și sancțiuni. Și atunci, în acest caz, în cazul sancțiunilor, se calculează un procent de abatere de la care plecăm. Acest procent de abatere se calculează raportînd numărul de animale cu nereguli la numărul de animale eligibile. Deci, dacă eu am cerut în cererea mea de plată 100 de capete de animale și cu 10 dintre ele s-a întâmplat ceva, atunci procentul de neregulă se calculează raportând cele 10 capete cu neregulă la 90 de capete care mi-au rămas și de aici pornim. Așa se calculează conform ordinului privind sancțiunile. La acest ajutor național tranzitoriu nu avem sancțiuni multianuale, în funcție de acest procent care poate să fie mai puțin de 3% și mai mare de 50%, avem doar sancțiuni. Și începem cu 5%, 10%, 15%, 20%, iar dacă ajungem la procentul de 50% efectiv se exclude de la plată. Nu se plătește, spune ing. Paraschiv, APIA Hunedoara.

Sancțiuni sprijinul cuplat zootehnic (SCZ)

Toată lumea știe că sprijinul cuplat este din fonduri FEGA (Fondul European pentru Garantare Agricolă n.r.), este clar că și sancțiunile sunt puțin mai drastice. Procentul se calculează identic, ca la cealaltă formă de ajutor de stat (numărul de animale cu nereguli este raportat la numărul de animale eligibile n.r.), doar că avem o mică problemă. Până la 10%, sancțiunea care se aplică fermierilor noștri este același procent. Concret, procentul stabilit reprezintă și sancțiunea. Deci, din suma de bani pe care omul ar trebui să o primească, după ce scădem numărul de capete eligibile, deci, la suma respectivă de bani se aplică acest procent. La sprijinul cuplat mergem așa până la 10%, când ajungem între 10% și 20% automat procentul se dublează (de exemplu, abatere de 13&, fermierul va fi sancționat cu 26% din suma care i se cuvine n.r.). Dacă procentul de abatere este mai mare de 20%, automat va fi eliminat fermierul de la schema respectivă. Dacă ajunge la procent mai mare de 50%, vom interveni cu sancțiune multianuală.

Sancțiunea multianuală se calculează, de fapt, la numărul de capate de animale cu neconformități. Deci, pe lângă că fermierul nostru nu va primi niciun ban, animalele care au fost cu neconformități vor constitui sancțiunea multianuală. Din păcate, acest sistem de sancțiuni este cumva drastic, dar cumva și corect și necesar. Adică, chiar trebuie să respectăm niște lucruri și chiar trebuie să ne asigurăm că putem să le respectăm. De asta, tot timpul, încercăm să-i facem pe fermieri să conștientizeze că sunt niște condiții pe care trebuie să le respecte și, în cazul în care nu le respectă, se ajunge inevitabil la sancțiuni și chiar, Doamne ferește, multianuale, explică șeful Serviciului Măsuri Specifice, APIA Hunedoara.

Vizualizat: 7266 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

22 ianuarie 2021 - 14:01

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii