CUM SUNT SANCȚIONAȚI FERMIERII DIN SUBVENȚII! Este în plină desfășurarea verificarea fermelor care au solicitat subvenții agricole pentru anul 2018. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sancționează cu anumite procente din subvenții crescătorii de animale care nu respectă regulile impuse. Sancțiunile sunt mai blânde pentru ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat, și mai aspre pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție plătită din fonduri europene.
Crescătorii români de animale beneficiază de două subvenții: ajutor național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ). Cum aplică APIA sancțiuni pentru aceste două scheme de ajutor în momentul în care, la verificări, depistează nereguli în fermele de animale? Explică un funcționar de la APIA Hunedoara.
Primul lucru pe care-l verificăm, la controlul administrativ, sunt condițiile de eligibilitate. Dacă fermierul nostru nu a adus adeverința (pentru sprijnul cuplat, adeverință de la asociația crescătorilor sau de la oficiul județean de zootehnie n.r.) se bifează inexistența adeverinței ceea ce atrage respingere schemă. Automat, omul nu va fi plătit pe această schemă (sprijin cuplat zootehnic n.r.). Nu avem sancțiune pentru că nu avem la ce să-l sancționăm, nu avem sancțiune multianuală, doar că va fi exclus de pe această schemă. Nu va primi efectiv bani pe sprijinul cuplat. După condițiile de eligibilitate, trecem la numărul de animale. Mergem pe primele scheme, ajutoarele naționale tranzitorii care sunt de două feluri: cuplate și decuplate de producție. Ce înseamnă decuplat de producție? Nu există control la fața locului.
Aceste ajutoare sunt: cota de lapte (pentru vacile de lapte n.r.) și cele trei capete de bovine la data istorică, 31 ianuarie 2013. Asta este condiția de eligibilitate. Deci, indiferent ce modificare am făcut, că nu am cele trei tone de lapte (cantitatea care trebuie comercializată pentru ANTZ), că am transferat exploatația nu știu cui fără documente, etc., deci, aceste două tipuri de scheme nu se penalizează. Doar că nici nu se plătesc. În momentul în care apare neregula pe cerere, nu se sancționează, nu se întâmplă absolut nimic, doar că nu vom primi bani pe aceste două tipuri de scheme, explică ing. Paraschiv, APIA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.
Cum sunt făcute verificările în cazul ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și caprine?
Fiind sprijin care se verifică, se numără oile la fața locului, trebuie să le spunem fermierilor noștri că avem și sancțiuni. Și atunci, în acest caz, în cazul sancțiunilor, se calculează un procent de abatere de la care plecăm. Acest procent de abatere se calculează raportînd numărul de animale cu nereguli la numărul de animale eligibile. Deci, dacă eu am cerut în cererea mea de plată 100 de capete de animale și cu 10 dintre ele s-a întâmplat ceva, atunci procentul de neregulă se calculează raportând cele 10 capete cu neregulă la 90 de capete care mi-au rămas și de aici pornim. Așa se calculează conform ordinului privind sancțiunile. La acest ajutor național tranzitoriu nu avem sancțiuni multianuale, în funcție de acest procent care poate să fie mai puțin de 3% și mai mare de 50%, avem doar sancțiuni. Și începem cu 5%, 10%, 15%, 20%, iar dacă ajungem la procentul de 50% efectiv se exclude de la plată. Nu se plătește, spune ing. Paraschiv, APIA Hunedoara.
Sancțiuni sprijinul cuplat zootehnic (SCZ)
Toată lumea știe că sprijinul cuplat este din fonduri FEGA (Fondul European pentru Garantare Agricolă n.r.), este clar că și sancțiunile sunt puțin mai drastice. Procentul se calculează identic, ca la cealaltă formă de ajutor de stat (numărul de animale cu nereguli este raportat la numărul de animale eligibile n.r.), doar că avem o mică problemă. Până la 10%, sancțiunea care se aplică fermierilor noștri este același procent. Concret, procentul stabilit reprezintă și sancțiunea. Deci, din suma de bani pe care omul ar trebui să o primească, după ce scădem numărul de capete eligibile, deci, la suma respectivă de bani se aplică acest procent. La sprijinul cuplat mergem așa până la 10%, când ajungem între 10% și 20% automat procentul se dublează (de exemplu, abatere de 13&, fermierul va fi sancționat cu 26% din suma care i se cuvine n.r.). Dacă procentul de abatere este mai mare de 20%, automat va fi eliminat fermierul de la schema respectivă. Dacă ajunge la procent mai mare de 50%, vom interveni cu sancțiune multianuală.
Sancțiunea multianuală se calculează, de fapt, la numărul de capate de animale cu neconformități. Deci, pe lângă că fermierul nostru nu va primi niciun ban, animalele care au fost cu neconformități vor constitui sancțiunea multianuală. Din păcate, acest sistem de sancțiuni este cumva drastic, dar cumva și corect și necesar. Adică, chiar trebuie să respectăm niște lucruri și chiar trebuie să ne asigurăm că putem să le respectăm. De asta, tot timpul, încercăm să-i facem pe fermieri să conștientizeze că sunt niște condiții pe care trebuie să le respecte și, în cazul în care nu le respectă, se ajunge inevitabil la sancțiuni și chiar, Doamne ferește, multianuale, explică șeful Serviciului Măsuri Specifice, APIA Hunedoara.