Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ATENȚIE! APIA VĂ NUMĂRĂ OILE! CÂT SE TAIE DIN SUBVENȚIILE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

Publicat: 03 septembrie 2018 - 15:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM SUNT SANCȚIONAȚI FERMIERII DIN SUBVENȚII! Este în plină desfășurarea verificarea fermelor care au solicitat subvenții agricole pentru anul 2018. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sancționează cu anumite procente din subvenții crescătorii de animale care nu respectă regulile impuse. Sancțiunile sunt mai blânde pentru ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat, și mai aspre pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție plătită din fonduri europene.

Crescătorii români de animale beneficiază de două subvenții: ajutor național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ). Cum aplică APIA sancțiuni pentru aceste două scheme de ajutor în momentul în care, la verificări, depistează nereguli în fermele de animale? Explică un funcționar de la APIA Hunedoara.

Primul lucru pe care-l verificăm, la controlul administrativ, sunt condițiile de eligibilitate. Dacă fermierul nostru nu a adus adeverința (pentru sprijnul cuplat, adeverință de la asociația crescătorilor sau de la oficiul județean de zootehnie n.r.) se bifează inexistența adeverinței ceea ce atrage respingere schemă. Automat, omul nu va fi plătit pe această schemă (sprijin cuplat zootehnic n.r.). Nu avem sancțiune pentru că nu avem la ce să-l sancționăm, nu avem sancțiune multianuală, doar că va fi exclus de pe această schemă. Nu va primi efectiv bani pe sprijinul cuplat. După condițiile de eligibilitate, trecem la numărul de animale. Mergem pe primele scheme, ajutoarele naționale tranzitorii care sunt de două feluri: cuplate și decuplate de producție. Ce înseamnă decuplat de producție? Nu există control la fața locului.

Aceste ajutoare sunt: cota de lapte (pentru vacile de lapte n.r.) și cele trei capete de bovine la data istorică, 31 ianuarie 2013. Asta este condiția de eligibilitate. Deci, indiferent ce modificare am făcut, că nu am cele trei tone de lapte (cantitatea care trebuie comercializată pentru ANTZ), că am transferat exploatația nu știu cui fără documente, etc., deci, aceste două tipuri de scheme nu se penalizează. Doar că nici nu se plătesc. În momentul în care apare neregula pe cerere, nu se sancționează, nu se întâmplă absolut nimic, doar că nu vom primi bani pe aceste două tipuri de scheme, explică ing. Paraschiv, APIA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

Cum sunt făcute verificările în cazul ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și caprine?

Fiind sprijin care se verifică, se numără oile la fața locului, trebuie să le spunem fermierilor noștri că avem și sancțiuni. Și atunci, în acest caz, în cazul sancțiunilor, se calculează un procent de abatere de la care plecăm. Acest procent de abatere se calculează raportînd numărul de animale cu nereguli la numărul de animale eligibile. Deci, dacă eu am cerut în cererea mea de plată 100 de capete de animale și cu 10 dintre ele s-a întâmplat ceva, atunci procentul de neregulă se calculează raportând cele 10 capete cu neregulă la 90 de capete care mi-au rămas și de aici pornim. Așa se calculează conform ordinului privind sancțiunile. La acest ajutor național tranzitoriu nu avem sancțiuni multianuale, în funcție de acest procent care poate să fie mai puțin de 3% și mai mare de 50%, avem doar sancțiuni. Și începem cu 5%, 10%, 15%, 20%, iar dacă ajungem la procentul de 50% efectiv se exclude de la plată. Nu se plătește, spune ing. Paraschiv, APIA Hunedoara.

Sancțiuni sprijinul cuplat zootehnic (SCZ)

Toată lumea știe că sprijinul cuplat este din fonduri FEGA (Fondul European pentru Garantare Agricolă n.r.), este clar că și sancțiunile sunt puțin mai drastice. Procentul se calculează identic, ca la cealaltă formă de ajutor de stat (numărul de animale cu nereguli este raportat la numărul de animale eligibile n.r.), doar că avem o mică problemă. Până la 10%, sancțiunea care se aplică fermierilor noștri este același procent. Concret, procentul stabilit reprezintă și sancțiunea. Deci, din suma de bani pe care omul ar trebui să o primească, după ce scădem numărul de capete eligibile, deci, la suma respectivă de bani se aplică acest procent. La sprijinul cuplat mergem așa până la 10%, când ajungem între 10% și 20% automat procentul se dublează (de exemplu, abatere de 13&, fermierul va fi sancționat cu 26% din suma care i se cuvine n.r.). Dacă procentul de abatere este mai mare de 20%, automat va fi eliminat fermierul de la schema respectivă. Dacă ajunge la procent mai mare de 50%, vom interveni cu sancțiune multianuală.

Sancțiunea multianuală se calculează, de fapt, la numărul de capate de animale cu neconformități. Deci, pe lângă că fermierul nostru nu va primi niciun ban, animalele care au fost cu neconformități vor constitui sancțiunea multianuală. Din păcate, acest sistem de sancțiuni este cumva drastic, dar cumva și corect și necesar. Adică, chiar trebuie să respectăm niște lucruri și chiar trebuie să ne asigurăm că putem să le respectăm. De asta, tot timpul, încercăm să-i facem pe fermieri să conștientizeze că sunt niște condiții pe care trebuie să le respecte și, în cazul în care nu le respectă, se ajunge inevitabil la sancțiuni și chiar, Doamne ferește, multianuale, explică șeful Serviciului Măsuri Specifice, APIA Hunedoara.

Vizualizat: 7176 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

20 octombrie 2020 - 21:27

SUBVENȚII EGALE PENTRU FERMIERII DIN EST ȘI VEST! Subvenția pe suprafață încasată de un fermier din Franța sau Germania are un cuantum mai mare decât subvenția pe suprafață încasată de un fermier din România, Estonia sau Bulgaria. Și asta în condițiile în care toți acești agricultori concurează pe aceeași piață. Un europarlamentar din Estonia a pus astăzi punctul pe i în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European, la dezbaterea noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

20 octombrie 2020 - 20:25

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

20 octombrie 2020 - 15:35

SCHIMBAREA DATEI DE REFERINȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri la Luxembourg, în cadrul Consiliului Agrifish, menținerea ajutorului național tranzitoriu și schimbarea datei de referință pentru ajutorul acordat crescătorilor de bovine. Este de notorietate că această dată de referință, 31 ianuarie 2013, a dus la o aberație. Cei care nu mai au picior de animal, dar au avut la data de referință, continuă și azi să ia subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

20 octombrie 2020 - 15:15

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

20 octombrie 2020 - 14:26

DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

20 octombrie 2020 - 13:11

MESAJ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din PNDR 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

20 octombrie 2020 - 12:29

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

20 octombrie 2020 - 10:18

PĂȘUNEA, NECAZUL CEL MARE AL CRESCĂTORULUI. Cele mai multe mesaje pe care le primește AGROINFO vin de la crescătorii de animale care se plâng de modul de atribuire al pășunilor. Mulți crescători nu au pășune, iar cei care au reușit să încheie un contract de închiriere cu primăriile pentru un petec de pășune sunt nemulțumiți de valoarea chiriei, a redevenței stabilită pe hectarul de pășune de către consiliile locale. Sunt și localități unde consiliile locale au decis o taxă de pășunat pe cap de animal, nu pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

20 octombrie 2020 - 08:01

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice şi 5...19°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, în aproape toate regiunile agricole.

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

20 octombrie 2020 - 07:21

AVERTISMENT. Vânătorii avertizează că șacalii aurii s-au înmulțit alarmant în ultima vreme și migrează din Delta Dunării în amonte pe râul Prut. Vânătorii susțin că șacalii sunt animale foarte periculoase, care atacă în haite, pe timpul nopții, mai ales stânele. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii