Animalele nu mai pleacă acasă din cea mai mare expoziție pe zootehnie din Ungaria! Vacile sunt duse de la Szeged direct în fața Parlamentului din Budapesta! Fermierii europeni vor să determine autoritățile să facă ceva pentru că nu se mai poate. E foarte grav ce se întâmplă cu piața laptelui, declară fermierul Nicușor Șerban, președintele Asociației HolsteinRO, pentru Agroinfo.
Toți fermierii din Europa sunt hotărâți să facă ceva ca să schimbe situația la lapte. Noi, fermierii din România, nu știm deocamdată ce o să facem. Mâine (duminică 22 mai 2016 n.r.) în Ungaria, animalele sunt în fața Parlamentului și peste tot sunt acțiuni menite să determine autoritățile să facă ceva. Nu se mai poate, spune Nicușor Șerban, unul dintre cei mai mari crescători de bovine din România.
Fermierul s-a întors sâmbătă, 21 mai 2016, de la una dintre cele mai mari expoziții pe zootehnie, organizată lângă orașul Szeged, din Ungaria. Fermierii unguri sunt deciși să protesteze chiar dacă beneficiază de subvenții mai mari decât fermierii din România. Chiar și de ajutoare de la bugetul de stat.
În Ungaria există o subvenție și pentru tăurașii care sunt ținuți în fermă timp de 9 luni. Nu spune pe nicăieri, în niciun buletin al Uniunii Europene că se întâmplă treaba asta. În Polonia, probabil, sunt alte subvenții care să-i ajute pe crescătorii de vaci de lapte. În Cehia, fermierul care are vaci de lapte primește de la stat un hectar de teren pentru fiecare vacă la cea mai mică arendă care există în țară. Deci, forme de sprijin sunt foarte multe. Întrebarea este: mai dorim să mâncăm lapte din România? Dacă nu mai dorim, închidem și mâncăm lapte de unde mâncăm, spune fermierul.
Fermierii români merg în pierdere din pricina prețului la lapte. Este în continuă scădere acest preț la poarta fermei, dar pe rafturi e același preț, peste 4 lei/litru de lapte sau chiar mai mare.
De un an și jumătate, prețul la lapte a scăzut cu 30% până la 50% la fermieri, iar în raft prețul la litru de lapte este la fel sau chiar mai mare. Fermierul pierde, cetățeanul pierde! Dacă acești 40% care au scăzut la fermă, scădeau și în supermarket automat creștea consumul. Omul avea posibilitatea să mănânce mai mult iaurt, mai mult lapte și atunci se rostogolea și cererea de lapte și intram într-un ciclu normal. Fermierii pierd, consumatorii pierd, câștigul e la altcineva, spune Șerban.
Ce vor face fermierii din România? Vor organiza proteste și manifestații stradale? Vor urma exemplul fermierilor din alte țări ale Europei?
Atâta timp cât ministrul agriculturii înțelege și eu cred că înțelege ce se întâmplă, nu trebuie să ajungem neapărat la stradă. Dacă nu ajungem cu discuțiile la nicio concluzie pentru că s-ar putea ca ministrul agriculturii să dorească să facă niște lucruri, dar să nu pot. Și atunci, poate va fi nevoie să-l ajutăm. Dacă nu poate un om singur să hotărască lucruri care să-i deranjeze pe foarte mulți, spune Șerban.
Fermierul Nicușor Șerban spune că evită să facă investiții anul acesta. Nu este un an favorabil pentru investiții. Situația este foarte delicată. Cu producții mari, cu ținut cheltuielile în mână și suntem la limită.