Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

APROBAT! SUMĂ SUPLIMENTATĂ pentru AJUTORUL DE STAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

Publicat: 09 decembrie 2018 - 14:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOR DE STAT! Guvernul a aprobat, la sfârșitul săptămânii, o hotărâre prin care suplimentează ajutorul de stat pentru ovine și caprine. Este vorba de ajutorul plătit asociațiilor crescătorilor de animale care efectuează controlul oficial al performanțelor (COP) și care dețin registrele genealogice ale raselor. Așa cum a anunțat AGROINFO în premieră, banii se transferă de la ajutorul de minimis acordat pentru rasele de porci Bazna și Mangalița.

Ministerul Agriculturii a anunțat, în urmă cu o lună, printr-un proiect de act normativ care modifică Hotărârea Guvernului nr.1179/2014 că transferă bani de la ajutorul de minimis pentru rasele de porci Bazna și Mangalița la ajutorul de stat pe care-l acordă asociațiilor crescătorilor de animale pentru acoperirea cheltuielilor cu efectuarea testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic și pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice.

Suma de 3,9 milioane de lei este direcționată spre ajutorul de stat acordat doar asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine. Asociațiilor crescătorilor de bovine nu le revine niciun leu din această sumă cu care se suplimentează bugetul alocat ajutorului de stat. Decizia Ministerului Agriculturii a stârnit imediat revolta, indignarea organizațiilor crescătorilor de bovine. Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental (ACVBR) a transmis o scrisoare către ministrul agriculturii, Petre Daea, prin care cere să beneficieze de bani din această sumă și asociațiile crescătorilor de bovine. În același timp, acuză conducerea MADR că ia decizii fără consultarea organizațiilor fermierilor.

INTEGRAL AICI SCRISOAREA FERMIERILOR: REVOLTA CRESCĂTORILOR DE BOVINE DIN ROMÂNIA! DAEA, FORȚAT DE FERMIERI SĂ-ȘI SCHIMBE DECIZIA!

Chiar dacă proiectul de hotărâre de Guvern era în consultare publică în momentul în care ACVBR a transmis scrisoarea, nu s-a schimbat nimic. Cele 3,9 milioane de lei merg tot spre asociațiile care dețin registrele genealogice la ovine și caprine. Guvernul a aprobat vineri, 7 decembrie 2018, hotărârea care modifică HG 1179/2014 în forma în care a fost concepută de Ministerul Agriculturii. Adică, suplimentul de 3,9 milioane de lei merge către asociațiile crescătorilor de ovine și caprine care dețin registrele genealogice și efectuează COP.

În Ședința Guvernului din data de 7 decembrie 2018 a fost aprobată o Hotărâre prin care se suplimentează cu 3.900.000 lei pentru anul 2018 valoarea schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1179/2014.

Astfel, valoarea va fi de maximum 59.900.000 lei, din care 27.000.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 32.900.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2018.

Prin cererile inițiale depuse la APIA de către solicitanții ajutorului de stat s-a solicitat suma de 88.685.496 lei, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014, cu modificările și completările ulterioare, s-a aprobat cu această destinație suma de 56.000.000 lei. În urma analizei execuției bugetare pe primele 8 luni ale anului 2018, a rezultat că pentru plata serviciilor prestate în anul 2018 la speciile ovine şi caprine este necesară suplimentarea sumei cu 3.900.000 lei, motiv pentru care a fost supusă aprobării prezenta Hotărâre.

Pentru schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.9/2018, cu modificările ulterioare, valoarea totală, pentru anul 2018, este de 700.000 lei în loc de 4.600.000 lei, susține Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutorul de stat acordat pentru registre genealogice și COP este încasat de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.


Vizualizat: 4326 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Lecţie...

Lecţie...
Un cuplu foarte tânăr merge în vizită la nişte prieteni mai în vârstă... Detalii