NECAZURILE APICULTORILOR! Un sprijin direct pentru crescătorii de albine din România, despăgubiri în caz de secetă, ploi, mortalitatea albinelor, instrumente financiare care să-i protejeze de volatilitatea prețului mierii sunt câteva dintre propunerile discutate în Parlamentul European, Bruxelles, luni seara.
În opinia mea, România poate face performanţă în plan european în domeniul apicol. Crescătorii de albine din România au obţinut, deja, rezultate remarcabile, dar se lovesc de foarte multe obstacole în activitatea lor. De altfel, nici în plan european, apicultorii în general nu sunt suficient susţinuţi şi recompensaţi pentru munca lor. Ne-am propus să discutăm împreună, astăzi, reprezentanţi ai apicultorilor români, europeni, instituţii europene care pot lua decizii bune pentru acest sector, autorităţi guvernamentale despre ce putem face în continuare, a afirmat iniţiatoarea dezbaterii din Parlamentul European, europarlamentarul Daciana Sârbu.
Ea a vorbit despre câteva dintre "problemele" apiculturii şi anume "răspândirea mierii contrafăcute pe piaţa internă, care a dus la înjumătăţirea preţului la achiziţia mierii în 2016 comparativ cu 2014, lipsa instrumentelor de management al riscurilor, care face ca apicultorii din România să nu fie recompensaţi în caz de secetă sau ploi, mortalitatea albinelor, cauzată atât de impactul schimbărilor climatice, cât şi de pesticide, volatilitatea preţului mierii, datorată atât puterii scăzute de negociere cu procesatorii, dar şi cu marii retaileri şi monopolul de pe piaţă, lipsa de instrumente, de sprijin direct şi de finanţare".
Europarlamentarul a făcut referire şi la un raport despre viitorul apiculturii europene, dezbătut recent în Comisia de agricultură, în care a avut zece amendamente adoptate şi prin care a solicitat sprijin financiar pentru apicultori, combaterea fenomenului mierii contrafăcute, precum şi creşterea finanţării pentru cercetarea în domeniu.
Veţi avea în mine întotdeauna un susţinător serios şi onest, le-a transmis apicultorilor prezenţi Daciana Sârbu, vicepreşedinte a Comisiei de mediu şi membru al Comisiei de agricultură din Parlamentul European.
Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, în prezent ministru consilier la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, a declarat că ţara noastră este un producător de miere de foarte bună calitate, conferită de condiţiile specifice, fiind unul dintre statele cu biodiversitatea cea mai bogată din UE.
Sectorul apicol al României s-a dezvoltat substanţial. În 2006 aveam mai puţin de 1.000.000 de stupi, în 2017 - 1.600.000 de stupi. Este şi meritul programului european pentru apicultură, programului naţional apicol, dar meritul principal este al apicultorilor, a afirmat Irimescu.
Sursa: Agerpres