Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APICULTORII ROMÂNI, SUSȚINUȚI LA BRUXELLES pentru O SUBVENȚIE DIRECTĂ!

Publicat: 10 iulie 2018 - 21:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NECAZURILE APICULTORILOR! Un sprijin direct pentru crescătorii de albine din România, despăgubiri în caz de secetă, ploi, mortalitatea albinelor, instrumente financiare care să-i protejeze de volatilitatea prețului mierii sunt câteva dintre propunerile discutate în Parlamentul European, Bruxelles, luni seara.

În opinia mea, România poate face performanţă în plan european în domeniul apicol. Crescătorii de albine din România au obţinut, deja, rezultate remarcabile, dar se lovesc de foarte multe obstacole în activitatea lor. De altfel, nici în plan european, apicultorii în general nu sunt suficient susţinuţi şi recompensaţi pentru munca lor. Ne-am propus să discutăm împreună, astăzi, reprezentanţi ai apicultorilor români, europeni, instituţii europene care pot lua decizii bune pentru acest sector, autorităţi guvernamentale despre ce putem face în continuare, a afirmat iniţiatoarea dezbaterii din Parlamentul European, europarlamentarul Daciana Sârbu.

Ea a vorbit despre câteva dintre "problemele" apiculturii şi anume "răspândirea mierii contrafăcute pe piaţa internă, care a dus la înjumătăţirea preţului la achiziţia mierii în 2016 comparativ cu 2014, lipsa instrumentelor de management al riscurilor, care face ca apicultorii din România să nu fie recompensaţi în caz de secetă sau ploi, mortalitatea albinelor, cauzată atât de impactul schimbărilor climatice, cât şi de pesticide, volatilitatea preţului mierii, datorată atât puterii scăzute de negociere cu procesatorii, dar şi cu marii retaileri şi monopolul de pe piaţă, lipsa de instrumente, de sprijin direct şi de finanţare".

Europarlamentarul a făcut referire şi la un raport despre viitorul apiculturii europene, dezbătut recent în Comisia de agricultură, în care a avut zece amendamente adoptate şi prin care a solicitat sprijin financiar pentru apicultori, combaterea fenomenului mierii contrafăcute, precum şi creşterea finanţării pentru cercetarea în domeniu.

AGROINFO A SCRIS AICI, ÎN EXCLUSIVITATE, DESPRE ACEST RAPORT: EXCLUSIV! SUBVENȚIE DIRECTĂ pentru APICULTORI și SCUTIRI FISCALE!

Veţi avea în mine întotdeauna un susţinător serios şi onest, le-a transmis apicultorilor prezenţi Daciana Sârbu, vicepreşedinte a Comisiei de mediu şi membru al Comisiei de agricultură din Parlamentul European.

Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, în prezent ministru consilier la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, a declarat că ţara noastră este un producător de miere de foarte bună calitate, conferită de condiţiile specifice, fiind unul dintre statele cu biodiversitatea cea mai bogată din UE.

Sectorul apicol al României s-a dezvoltat substanţial. În 2006 aveam mai puţin de 1.000.000 de stupi, în 2017 - 1.600.000 de stupi. Este şi meritul programului european pentru apicultură, programului naţional apicol, dar meritul principal este al apicultorilor, a afirmat Irimescu.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 7048 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii