Modificarea legii apiculturii, lipsa subvenţiilor sau Programul Naţional Apicol au fost principalele teme dezbătute de cei aproximativ 150 de apicultori din judeţele din vestul ţării care au participat, la acest sfârşit de săptămână, la Conferinţa anuală a apicultorilor, ajunsă la cea de-a VI-a ediţie.
Reuniţi la Băile Herculeane, crescătorii de albine au avut posibilitatea să discute problemele cu care se confruntă în desfăşurarea activităţii, urmând ca acestea să fie transmise la Ministerul Agriculturii.
O nouă Lege a Apiculturii
''Apicultura încotro?'' a fost întrebarea la care au încercat să dea un răspuns participanţii la Conferinţa Naţională a Apicultorilor, în contextul elaborării unei noi Legi a Apiculturii. Noul text legislativ va fi discutat la Ministerul Agriculturii iar la dezbateri şi-a anunţat participarea şi o delegaţie din Caraş-Severin, care va prezenta situaţia apicultorilor din judeţ, în urma concluziilor trase la finalul conferinţei, în încercarea de a găsi soluţii pentru susţinerea acestei activităţii.
''Am avut posibilitatea (...) să avem alături de noi specialişti în apicultură, preşedinţi ai diferitelor forme asociative, dar şi consultanţi agricoli. Datoria noastră este să centralizăm problemele cu care se confruntă apicultorii şi să întocmim un document pe care să îl trimitem Ministerului Agriculturii, pentru ca agricultorii să se poată bucura cât mai mult de rodul muncii lor'', a declarat Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole Caraş-Severin.
Subvenţii: 10 euro/familia de albine
Lipsa subvenţiilor, fondurile insuficiente alocate prin Programul Naţional Apicol, dar şi modificarea legislaţiei sunt principalele probleme cu care se confruntă, la ora actuală, apicultorii din vestul ţării.
''Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în prezent o reprezintă subvenţia, pe care cred că nu am mai primit-o din 2010, pe familia de albine. Noi ne dorim cel puţin zece euro pe familia de albine, ca subvenţie, şi nu condiţionat, aşa cum a fost până acum, să dea miere. La oaie, la vacă, aceste subvenţii se dau necondiţionat. La fel vrem să primim şi noi, pe familia de albine'', a precizat Ioan Petruţ, membru al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Timiş.
''Problemele pe care le-am avut sunt legate de Programul naţional, care se derulează de patru ani. Dacă în primii ani, fondurile alocate au fost mai mari, în ultimii ani, acestea au fost tot mai mici, pe materialul biologic, pe suplimentele nutritive şi pe bio-stimulatori. Nu suntem mulţumiţi nici de decontarea pe medicamente'', a adăugat Ion Bărbuţ, de la Cooperativa Prisăcarii din Caraş-Severin.
Conferinţa anuală a apicultorilor a fost organizată de Camera Agricolă, Asociaţia Crescătorilor de Albine şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Sursa: Agerpres