Rezultatele anchetei în privinţa cărnii de curcan infestată cu antibiotic vor fi anunţate într-o săptămână, a anunţat miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
“În maximum o săptămână o să fim în stare să vă spunem rezultatele acestei anchete, inclusiv rezultatele buletinelor de analiză, pentru că suntem obligaţi ca din loturile incriminate să recoltăm şi noi probe şi să le analizăm în laboratorul naţional de referinţă din Bucureşti. Abia după ce avem şi rezultatele buletinelor de analiză şi toate datele acestei anchete vom face cunoscut ceea ce s-a întâmplat cu aceste loturi”, a spus vicepreşedintele ANSVSA.
Acesta a precizat că unităţile verificate acum sunt cele incriminate în Sistemul Rapid de Alertă şi, în funcţie de rezultate, controlul va fi extins sau nu şi în toate celelalte unităţi.
Minea: Carnea de cal risca să scoată România de pe o piaţă pe care o câştigase greu
La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat că este vorba despre un producător care a făcut un singur export de 20 de tone de piept de curcan în urmă cu 7-8 luni. “Producătorul de carne de curcan a exportat unei firme, acea firmă a vândut altei firme din Anglia care fileta şi făcea şniţele, le ambala, şi vindea mai departe în Germania şi Austria, acolo unde avea afaceri. Probele s-au luat de pe raft şi, teoretic, poate fi din România. ANSVSA controlează după ce i se dă numărul lotului şi apoi controlează nu numai acel lot, ci tot, pentru că interesul tuturor este să nu existe o suspiciune asupra României. O astfel de ştire te poate scoate de pe piaţă. Carnea de cal risca să scoată România de pe o piaţă pe care o câştigase greu, din cauza unei greşeli de informare, a aruncatului anatemei asupra României. În clipa în care va fi făcută analiza la tot pieptul de curcan, va putea spune (ANSVSA-ul - n.r.) dacă există sau nu există lotul ăla în România. Părerea mea este că nu există”, a declarat Minea. sursa: Agerpres