Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ANSVSA prezintă situaţia privind evoluţia focarelor de “Boala limbii albastre” în România

Publicat: 14 octombrie 2014 - 13:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Numărul judeţelor în care evoluează Boala limbii albastre (Bluetongue) a ajuns la 26. Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a făcut publică situaţia zonelor afectate la nivelul întregii ţări.

Potrivit unei informări a Autorităţii, pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. De atunci şi până la jumătatea lunii octombrie, boala a cucerit judeţ după judeţ, aşa încât la această dată avem nu mai puţin de 26 de judeţe afectate, iar începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României.
Judeţele în care evoluează boala sunt: Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani, Vaslui, Dâmboviţa, Mehedinţi, Giurgiu, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Neamţ, Galaţi, Teleorman, Tulcea, Caraş-Severin, Braşov, Suceava şi Hunedoara.
ANSVSA precizează că doi zimbri din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin şi doi zimbrii din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.
Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 26 judeţe, este de 0, 02%.

Din 10 octombrie, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României
Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014, această restricţie fiind ridicată la această dată.
“Începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României. Ca urmare a evoluţiei focarelor de Boală a limbii albastre şi a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie. Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie este permisă, cu destinaţia abatorizare şi cu respectarea anumitor condiţii. Comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene este permis, în condiţiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora este abatorizarea şi este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru”, precizează ANSVSA.

Exporturile nu sunt blocate
Potrivit Autorităţii, exportul de animale în ţări terţe se poate efectua, însă numai cu acordul ţării importatoare, în condiţiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către ţara importatoare.
Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Vizualizat: 1979 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

John Deere T660i, tehnologie avansată cu căişori

John Deere T660i, tehnologie avansată cu căişori

Noua generaţie de combine Seria T de la John Deere promite să asigure un flux lin şi direct al recoltei, care este mai blând cu grăunţele şi cu paiele, având suprafaţă mare de separare şi o cabină spaţioasă care stabileşte noi standarde de confort şi comoditate.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Metodă nouă...

Metodă nouă...
- Când ajung acasă prea târziu la soţie, mă comport ca un tigru! Detalii