Numărul judeţelor în care evoluează Boala limbii albastre (Bluetongue) a ajuns la 26. Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a făcut publică situaţia zonelor afectate la nivelul întregii ţări.
Potrivit unei informări a Autorităţii, pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. De atunci şi până la jumătatea lunii octombrie, boala a cucerit judeţ după judeţ, aşa încât la această dată avem nu mai puţin de 26 de judeţe afectate, iar începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României.
Judeţele în care evoluează boala sunt: Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani, Vaslui, Dâmboviţa, Mehedinţi, Giurgiu, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Neamţ, Galaţi, Teleorman, Tulcea, Caraş-Severin, Braşov, Suceava şi Hunedoara.
ANSVSA precizează că doi zimbri din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin şi doi zimbrii din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.
Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 26 judeţe, este de 0, 02%.
Din 10 octombrie, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României
Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014, această restricţie fiind ridicată la această dată.
“Începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României. Ca urmare a evoluţiei focarelor de Boală a limbii albastre şi a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie. Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie este permisă, cu destinaţia abatorizare şi cu respectarea anumitor condiţii. Comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene este permis, în condiţiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora este abatorizarea şi este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru”, precizează ANSVSA.
Exporturile nu sunt blocate
Potrivit Autorităţii, exportul de animale în ţări terţe se poate efectua, însă numai cu acordul ţării importatoare, în condiţiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către ţara importatoare.
Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.