Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a făcut publice printr-un comunicat de presă rezultatele verificărilor şi măsurile întreprinse pentru soluţionarea alertelor alimentare din ultima perioadă.
Potrivit documentului, în cadrul controalelor suplimentare pentru determinarea conţinutului în aflatoxina M1 din lapte au fost verificate de către medicii veterinari oficiali următoarele categorii de unităţi din sectorul laptelui: 785 ferme de vaci de lapte; 177 centre de colectare lapte;134 automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final; 239 unităţi de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
La controalele suplimentare au fost prelevate 1335 probe de lapte, astfel: 785 probe din ferme de vaci de lapte; 177 probe din centre de colectare lapte; 134 automate pentru vânzarea directă a laptelui crud şi 239 unităţi de procesare a laptelui.
Autoritatea precizează că toate cele 1335 probe de lapte prelevate au fost analizate în laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar veterinar şi acreditate RENAR pentru determinarea conţinutului în aflatoxină M1.
Numărul total de probe neconforme la parametrul aflatoxina M1 a fost de 67, ceea ce reprezintă 5% din totalul probelor analizate, numărul probelor conforme din punct de vedere al conţinutului în aflatoxina M1 este de 1268, reprezentând 95% din totalul probelor analizate.
“În urma controalelor efectuate, au fost identificate 67 probe neconforme pentru aflatoxina M1 în lapte, astfel: 34 probe neconforme pentru aflatoxina M1 în ferme de vaci de lapte; 5 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la centre de colectare lapte; 8 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la automate de lapte; 20 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la unităţi de procesare lapte", se arată în comunicatul ANSVSA.
Au fost distruse conform legislaţiei în vigoare 193 de tone lapte crud şi 104 tone de produse lactate. Limita maximă admisă de legislaţia europeană pentru conţinutul de aflatoxină în lapte este de 0, 05 µg/kg, iar valorile medii înregistrate în urma acestei acţiuni au fost de 0, 15 µg/kg. Potrivit ANSVSA, fermele sau producătorii mici de lapte vor putea să reia livrarea laptelui la unităţile de procesare sau la centrele de colectare, precum şi vânzarea directă a laptelui, prin intermediul automatelor, numai după ce vor face dovada (vor prezenta Buletine de analiză, eliberate de laboratoare autorizate şi acreditate) că laptele pe care îl produc este conform.