Rezultatele controalelor din fermele care au avut furaje contaminate cu aflatoxină vor fi finalizate la mijlocul săptămânii, a declarat preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
“Cred că pe la mijlocul săptămânii vom avea şi rezultatele controalelor pe furajele contaminate cu aflatoxină, însă în fermele unde s-au identificat lapte şi furaje contaminate cu aflatoxină nu mai avem probleme la ora actuală”, a spus Mănăstireanu.
Laptele din dozatoare dă bătăi de cap autorităţilor
Potrivit acestuia, specialiştii Autorităţii lucrează la modificarea a două ordine ale ANSVSA, care vor permite eliminarea samsarilor de pe piaţa automatelor pentru vânzarea laptelui. “Am avut o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei deţinătorilor de dozatoare de lapte şi, împreună, încercăm să modificăm ordinele 55 şi 111 ale ANSVSA să ne asigurăm că dozatoarele aparţin doar fermierilor sau a celor care au ferme de vaci cu lapte. Din această acţiune de control pe care am făcut-o pe piaţa laptelui, am ajuns la concluzia că sunt dozatoare care aparţin şi celor care colectează lapte, nu doar ale fermierilor, şi de aici au apărut neconcordanţe între ceea ce se găsea la dozatoare sau la o anumită fermă. Cel puţin în Bucureşti, nu toate automatele aparţin fermierilor, ci sunt ale aşa-zişilor samsari. Vrem să modificăm cele două ordine ca să-i eliminăm de pe piaţă şi să avem o supraveghere cât mai strictă şi la dozatoare. Se lucrează deja şi cred că o să le modificăm cât mai repede posibil”, a adăugat şeful ANSVSA.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat la mijlocul lunii martie o serie de controale pe piaţa laptelui, după ce mai mulţi producători şi procesatori au anunţat că laptele este contaminat cu aflatoxină. Astfel, o cantitate de 193 de tone, respectiv 0,03% din producţia lunară a României, a fost oprită de la procesare sau vânzare directă către consumatorul final, alte 104 tone de produse lactate au fost oprite în depozite şi distruse, ceea ce a reprezentat 1,66% din producţie.
În cadrul controalelor, au fost verificate 785 de ferme de vaci de lapte, din care 34 au fost neconforme pentru aflatoxina M1 şi 177 centre de colectare lapte, din care cinci au avut probe neconforme. De asemenea, din cele 134 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final verificate, opt au fost neconforme, iar controalele celor 239 de unităţi de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar au scos la iveală 20 de probe neconforme. sursa: Agerpres