Adama
Vinasa Rompak

AMENINȚĂRI pentru OIERITUL DIN ROMÂNIA! DOCUMENT TRANSMIS LA BRUXELLES DE O FEDERAȚIE A OIERILOR!

Publicat: 22 aprilie 2019 - 21:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DOCUMENT TRANSMIS LA COMISIA EUROPEANĂ! AGROINFO a descoperit la Comisia Europeană, la capitolul Agricultură, un document care subliniază care este cea mai mare amenințare pentru oieritul din România, punctele slabe, punctele tari, oportunitățile și prioritățile din sectorul ovin. Documentul a fost transmis către Comisia Europeană de Federația Crescătorilor de Ovine ROMOVIS.

Deși nu este datat, din cuprinsul acestui document reiese că este destul de recent, informațiile sunt cât se poate de actuale pentru sectorul ovin. AGROINFO vă pune la dispoziție conținutul acestui document pentru că face o analiză a sectorului ovin, vorbește despre efectivul de ovine din România, certificate de origine pentru berbeci, despre sprijinul cuplat la ovine, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum, importul de berbeci, ajutoare de minimis pentru oieri, pășuni și chiar despre asociațiile /organizațiile crescătorilor de ovine despre care spune că au o "eficiență îndoielnică".

SECTORUL OVIN DIN ROMÂNIA

În abordarea unei strategii europene în domeniul creşterii ovinelor si caprinelor, trebuie să ţinem cont de direcţiile actuale şi de perspectivă, de exploatare a ovinelor si caprinelor, la nivelul UE, întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din Europa, sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de o excelentă calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE;

După datele comunicate de FAO , structura medie a productiilor obţinute de la ovine în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72 %), urmând apoi laptele (23 %), pielicele (5-6 %) și lână(3-4%).

Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi piei anual .

În opinia Federației ROMOVIS sectorul de creştere al ovinelor din România este un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung, menţinerea şi dezvoltarea acestui sector fiind un proces complex, politic şi social dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne, de lapte, pielicele, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare.

sector-ovin-document_b

Pe plan mondial, in cresterea si exploatarea ovinelor se inregistreaza o preocupare deosebita pentru pastrarea si marirea efectivelor de ovine. In Europa, avem o zonă geografica cu interes deosebit în tara noastra, exploatarea ovinelor cunoaste in ultimii ani cresteri spectaculoase a efectivelor si a productiilor.
Plecând de la aceste considerente, România este nevoită să-și schimbe radical viziunea privind agricultura, mai ales in contextul integrării europene.

Creșterea animalelor, în special cea a ovinelor și caprinelor, trebuie să se alinieze la direcția exploatării pentru producția de lapte și carne, producții pentru care țara noastră nu are un plafon limitat în capitolul VII Agricultura negociat cu UE.

În România se exploatează rase de ovine locale, nespecializate pe una din producțiile solicitate. Aceste rase timp de peste 50 de ani au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lînă, producţiile de carne- lapte au fost neglijate, neexistînd până în 2015, programe de ameliorare aplicative a acestora. Singura rasa de ovine specializata pentru o anumită producție este Karakul de Botosani, rasă recunoscută pentru producția de pielicele.

In Romania, nu putem vorbi de exploatarea unei rase de ovine pentru productia de carne care sa corespunda sistemului de clasificare european a carcaselor (SEUROP). Astfel, carcasele de la rasa Merinos de Palas se incadreaza in clasele U şi R 20% ,O şi P 80%. Carcasele de la ovinele Tigaie se inscriu in clasele inferioare de calitate, respectiv U şi R 10% ,O şi P 90%. La rasa Turcana peste 95% din carcase se inscriu in clasele O.

Totuși, cerințele pe piața arabă a cărnii de oaie din România este foarte mare ceea ce este încurajator, nu în aceeași măsură a prețului care este foarte mic pe kg în viu. Un factor esențial în stabilirea prețului îl reprezintă calitatea carcasei.

Urmare a analizei SWOT au reieșit următoarele:

PUNCTE TARI

1. Conditiile geografice ale României sunt favorabile creșterii oilor . Două treimi din relief este alcătuit din dealuri și munți și aproximativ 33% din totalul terenului agricol este pășune,
2. Existenta zonelor traditionale de crestere a oilor , in aceasta ocupatie fiind angrenata majoritatea populatiei din mediul rural,
3. Tendinta de crestere a efectivelor de ovine , ce ne permite locul 4/5 in UE dupa Marea Britanie, Spania si Gecia.
4. Efectivul total de ovine al Romaniei se cifreaza la 11.500.000 capete din care 7.500.000 cap.matca.
5. Patrimoniul natural reprezintă un capital ecologic important, care contribuie la bunăstarea omenirii, inclusiv creșterea raselor tradiționale din specia ovine,
6. Suprafata de pasune din Romania poate gazdui cca 18 mil. cap ovine ceea ce arata ca in prezent suntem la 52,7% din capacitate,
7. Romania contribuie decisiv la nivelul UE la o mai bună utilizare a resurselor naturale şi limitarea degradării biodiversităţii,
8. Beneficiile aduse de catre OIERIT pentru mediul înconjurător, cel social si cel economic.

PUNCTE SLABE

1. Lipsa unui program privind lucrările de intreținere și ameliorare a păşunilor,
2. Rasele de ovine din România sunt deficitare la toate caracterele care condiţionează calitatea carcasei şi în consecinţă se încadrează în grupa claselor de conformaţii medii R si O. a UE,
3. Lipsa raselor ameliorate pentru productia de lapte şi a subvenţiei pe litru de lapte predat la procesare (0 lei/l la oaie şi capră, ) au determinat pe foarte mulţi crescători de oi să renunțe la aceasta producție.
4. Cheltuieli mari pentru producerea laptelui si a cărnii de ovine
5. Lipsa investitiilor, in special in infrastructura de baza, de asemenea lipsesc fermele de îngrășare,finisare tineret.
6. Producții mici , desfacerea slabă a producțiilor obtinute prin lipsa abatoarelor de capacitate mică (centre de sacrificare locale, puncte de sacrificareîn preajma fermelor mari), în vederea creșterii consumului intern de carne de oaie.
7. Costuri mari privind identificarea animalelor, totodată aplicarea a două crotalii este inutilă

AMENINȚĂRI

1. Exportul de miei de lapte, riscul este foarte scăzut,
2. Sectorul cresterii ovinelor este tratat în mod nejustificat ca un consumator inutil de fonduri bugetare,
3. Un risc major reprezintă pentru rasele românesti existente, importurile de berbeci reproducători fără certificate de origine, necontrolate. Fără o încurajare a fermierului prin orientarea spre achiziții de reproducători cu CERTIFICAT DE ORIGINE și finanțare de la bugetul național, poate conduce la o diminuare considerablă a animalelor în rasă curată și care în mod evident duce spre sensibilizarea ovinelor la mediu , climă, precum și la apariția bolilor ce amenință sănătatea animalelor.
4. Riscul privind dispariția ocupatiilor legate de oierit,
5. Abandonarea exploatațiilor,
6. Abandonarea zonei de munte si de deal
7. Pierderea tradițiilor
8. Diferența de abordare a instituțiilor statului privind oieritul ,
9. Lipsa de implicare si de experiență în creșterea ovinelor de către tineri.

OPORTUNITĂȚI

1. Sectorul de creştere a ovinelor /caprinelor este participant activ la dezvoltarea economică şi socială, asigură venituri si locuri de muncă pentru c.c.a. un million de persoane în România,.
2. Piaţa europeană şi mondială este foarte favorabilă pentru brânzeturile de calitate din lapte de oaie.
3. Dezvoltarea intensivă a sectorului ovin , având în vedere disponibilitatea de 47,3 % procent privind diferența de capete ovine care poate fi găzduit de țara noastră .
4. Perfecţionarea sistemelor de distribuţie a alimentelor,
5. Introducerea noilor tehnologii, aplicarea biotehnologiilor etc.,
6. Ponderea României poate fi mărită în structura efectivelor și a producțiilor ovinelor în Europa.
7. Parlamentul European, recunoaște nevoia urgentă de a se întreprinde acțiuni de către Consiliul miniștrilor agriculturii şi Comisia Europeană pentru a asigura un viitor profitabil și durabil pentru sectorul producției de lapte și carne de origină ovină și caprină în UE,
8. Ameliorare genetică a efectivelor de ovine
9. Obținerea de produse atestate (BIO, IGP, DOC, STG si Zona Montană) si valorificarea lor,
10. Formarea profesională,informare, consiliere,cercetare si inovare- introducerea in COR si NC a ocupatiilor din Aria Ocupationala OIER ( îngrijitor de oi , Baci si Cioban )
11. Valorificarea pășunilor montane (potential ecologic)
12. Implicarea Instituțiilor statului in politicile de crestrea ovinelor (ASAS, STAȚIUNI DE CERCETARE)

PRIORITĂȚI

1. Regulament privind Pășunile: Neînțelegerile între Consiliile Locale și fermieri au condus la pierderea fondurilor în 2015 și implicit degradarea pășunilor de la an la an.
2. Reorganizare formelor asociative din sectorului ovin : despre legitimitatea așa zisele organizații reprezentative nu se poate discuta, eficiența acestora este îndoielnică și de aici declinul economic din sectorul ovin.
3. Activitatea de ameliorare susținută prin SCZ : Sumele alocate din fondurile UE să fie stabilite corect între statele UE. Implementarea acestor fonduri repartizate TREBUIE SĂ NE ARATE MAI MULTĂ TRANSPARENȚĂ DIN PARTE Comisiei Europene. Achiziția de reproducători: Continuare programului prin ajutor de minimis privind achiziționarea de reproducători specializați pentru producțiile de carne,lapte, pielicele.
4. Platformă unică IT : Registrele Genealogice la rasele din specia ovine, să fie situate pe o singură platformă IT , cunoașterea rapoartelor de către MADR- ANZ- Fermier este esențială în implementarea de politici zootehnice în acest sector.
5. Susținerea prin programe, înființarea de ferme de îngrășare și finisare tineret ovin, oi reformate: o producție finisată influențează prețul pe kg/ carne și implicit un venit în plus pentru fermier.
6. Organizarea de Misiuni Economice : Comisia Europeană să aloce fonduri privind schimbul de experiență între Organizațiiele Profesionale de profil ale UE . Fonduri privind promovarea produselor alimentare cu precădere cele din creșterea ovinelor și caprinelor
Cu deosebită considerație,
Secretar General , Federația ROMOVIS
CS.drd.ing. Ionică NECHIFOR

Vizualizat: 2639 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii