DELOC SĂNĂTOASĂ! Cum poate fi mai bun ceva artificial decât ceva natural?! În timp ce crescătorii de animale se chinuie să-și vândă produsele tradiționale, cercetătorii s-au gândit să fabrice carne în laborator, care să le facă o concurență serioasă fermierilor. Carne artificială! Ideea cercetătorilor era că această carne e mai sănătoasă pentru mediu. Un studiu recent, făcut de cercetători ai Universității Oxford, Marea Britanie, arată exact contrariul! Nu este deloc sănătoasă! Dimpotrivă!
Potrivit studiului comparativ intitulat Impactul asupra mediului a cărnii artificiale și a cărnii de bovine, făcut de Universitatea Oxford și publicat săptămâna trecută, carnea produsă în laborator ar putea avea un impact mai mare asupra mediului decât carnea bovinelor sau a altor animale.
În ultimii ani, cercetătorii au început să caute alternative la carnea tradițională deoarece creșterea animalelor contribuie semnificativ la schimbările climatice, o pătrime dintre emisiile de gaze cu efect de seră provenind de la agricultură. Însă un nou studiu arată că în unele cazuri, carnea produsă în laborator ar putea fi o variantă mai puțin prietenoasă cu mediul decât carnea animalelor.
Producția de carne de vită este considerată cea mai poluantă, deoarece bălegarul vacilor și procesele lor digestive emit metan și oxizi de azot. Alte gaze cu efect de seră sunt generate de aplicarea fertilizatorilor sau de conversia terenurilor pentru pășunat și producția de furaje.
Din cauza acestor efecte asupra climei și a altor probleme privind sustenabilitatea, cercetătorii au creat cărnuri care pot fi crescute din celule animale în fabrici sau laboratoare, susținând că acest procedeu reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în special de metan.
Însă conform noului studiu, emisiile de la laboratoare sunt asociate cu producția de energie și sunt alcătuite aproape în întregime din dioxid de carbon, care persistă în atmosferă pentru sute de ani. În schimb, metanul rămâne în atmosferă timp de 12 ani.
„Impactul climatic al producției de carne de cultură va depinde de nivelul de producție a energiei regenerabile care poate fi atins, precum și de eficiența viitoarelor procese de cultivare. Dacă carnea crescută în laborator are un consum energetic ridicat, atunci ar putea fi mai dăunătoare mediului decât vacile”, a declarat pentru BBC News John Lynch, autor principal al studiului.
Alți experți atrag atenția că producția cărnii artificiale ar putea avea ca rezultat reziduuri de molecule organice și chimice care ar putea contamina apa, deoarece procesul de cultivare a cărnii ar presupune producția a cantități masive de molecule organice și chimice, cum ar fi hormoni.
Sursa: Green Report