AJUTOR EUROPEAN PENTRU STÂNELE ATACATE DE SĂLBĂTICIUNI! Veste excelentă pentru crescătorii de ovine! Un ajutor european de 15.000 de euro este pus la dispoziția crescătorilor de animale, ovine și caprine, ale căror ferme au fost atacate de sălbăticiuni. Vestea este adusă de europerlamentarul român Daniel Buda (PPE).
Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul European anunță crescătorii de ovine și caprine că s-a adoptat raportul care privește o serie de ajutoare pentru sectorul ovinelor și caprinelor. Acest document care devine rezoluție a Parlamentului European propune o serie de ajutoare pentru oieri, inclusiv în cazul în care stânele le sunt atacate de sălbăticiuni. Printre propuneri sunt: dezvoltarea subvențiilor în acest sector, aspect extrem de important pentru creșterea eficienței și a competitivității în producție, pentru îmbunătățirea calității produselor și pentru creșterea autonomiei aprovizionării cu carne de oaie în UE - toate acestea fiind în concordanță cu obiectivele UE de dezvoltare a eficienței și de îmbunătățire a calității. Menținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine.
A fost adoptat raportul privind sectorul ovinelor și al caprelor unde au fost surprinse problemele acestuia, constând în lipsa unor piețe de desfacere, faptul că există resurse financiare până în 15 mii de euro pentru stânele prădate de animalele sălbatice, dar și aspectele legate de lipsa forței de muncă ce generează închiderea foarte multor exploatații agricole. (...) Fără să găsim mecanisme și resurse prin care să aducem acasă forța de muncă sau fără o deschidere a forței de muncă pentru lucrătorii din alte zone, agricultura din România va intra într-un declin care poate fi iremediabil.
Uniunea Europeană, prin Comisie, Parlament și Consiliu, este aproape de sectorul creșterii ovinelor punând la dispoziția statelor membre câteva milioane de euro în vederea identificării de noi piețe de desfacere, cunoscut fiind faptul că nu este atât de greu să produci cât este greu să vinzi la prețuri rezonabile, a scris eurodeputatul pe pagina sa oficială de Facebook.
Europarlamentarul a participat duminică, 6 mai 2018, la cel mai mare festival care are la bază vechiul obicei românesc numit popular Sâmbra Oilor, adică separarea și numărarea oilor și măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre munți. Evenimentul s-a desfășurat pe dealul Huta-Certeze din Țara Oașului. Daniel Buda a stat de vorbă cu crescătorii de ovine și a aflat dificultățile legate de prețurile mult prea mici pentru brânză sau caș dar și despre dificultățile pe care le au oierii în găsirea forței de muncă.
În scurta intervenție pe care am avut-o i-am felicitat pentru continuarea tradițiilor românești care dăinuie de sute de ani și este important că toți cei prezenți s-au adunat să îi sărbătorească pe cei care în fiecare zi, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, asigură hrana de toate zilele pentru cei mulți, ceea ce nu este puțin. Am subliniat că, din păcate, multă lume nu cunoaște faptul că în spatele unui litru de lapte și al unui kg de brânză, stă foarte multă sudoare și trudă pe care mulți nu știu să o aprecieze, a mai spus Buda.
Potrivit raportului adoptat în Parlamentul European, în Europa sunt 98 de milioane de capete de ovine și caprine. În ceea ce privește sectorul ovinelor, Regatul Unit al Marii Britanii se află pe primul loc, cu 39,5% din total, urmat de Spania (27,4%), Grecia (15,9%), România (15,6%), Franța (12,2%), Italia (12,2%) și Irlanda (11%).
În ceea ce privește sectorul caprinelor, Grecia se află pe primul loc, cu 35%, urmată de Spania (21%) și România (10,6%), Franța (10,3%) și Italia (7,9%).