Adama
Vinasa Rompak

Studiu: Importanţa agriculturii tradiţionale în protejarea biodiversităţii

Publicat: 28 mai 2011 - 01:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetători din România, Germania şi Olanda au realizat un studiu asupra batracienilor în regiunea românească Transilvania, corelând concluziile lor de utilizarea terenurilor agricole din apropiere.

Concluzia studiului publicat în revista Biological Conservation este că mediul natural încă bogat, existent în noile state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est, este în pericol, informează site-ul de informaţii ştiinţifice online EurekAlert.

Practicile agricole tradiţionale pot aduce o contribuţie majoră la conservarea biodiversităţii în noile state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est. Construirea de drumuri şi intensificarea agriculturii încurajată în prezent de subvenţiile agricole ale UE reprezintă o ameninţare pentru batracieni.
Evaluarea statistică a arătat că drumurile au avut cel mai mare impact asupra populaţiilor acestora. Alţi factori, cum ar fi dimensiunea iazurilor, dezvoltarea construcţiilor, terenurile agricole, păşunile, pădurile şi mlaştinile, s-au dovedit a fi mult mai puţin importanţi.

10 specii de batracieni în pericol

Oamenii de ştiinţă au studiat timp de nouă ani 10 specii de batracieni - tritoni, broaşte şi broaşte-râioase - în 54 de iazuri, inclusiv specii protejate la nivelul UE, cum ar fi tritonul cu creastă şi broasca râioasă cu pete galbene.
Aria de studiu a fost „Zona săsească” din sudul Transilvaniei, de-a lungul bazinului Târnava Mare din România. Agricultura este încă în mare măsură tradiţională în aceasta regiune, înregistrând uneori puţine schimbări de-a lungul secolelor. Peisajul este dominat de păşuni şi păduri de foioase, în timp ce terenurile arabile sunt de mici dimensiuni şi împrăştiate în întreaga vegetaţie de păşuni.

Peisaj pitoresc_b

„Credem că agricultura relativ extinsă în regiunea studiată, cu maşini agricole mici şi aproape fără a folosi substanţe chimice, oferă condiţii care sunt încă adecvate pentru numeroase specii de batracieni”, explica dr. Oliver Schweiger de la Centrul Helmoltz pentru Cercetarea Mediului (UFZ).

Europa de Est mai conservatoare decât Vestul

Impactul negativ al oamenilor asupra biodiversităţii este din punct de vedere statistic, încă mult mai redus în Europa de Est decât în Vest, dar acest peisaj cultural tradiţional şi biodiversitatea sa unică ar putea dispărea curând dacă agricultura va fi intensificată.

Aceste constatări ar putea avea consecinţe importante pentru măsurile de protecţie a batracienilor în regiunile din Europa Centrală şi de Est, unde agricultura a rămas în mare parte tradiţională. Păstrarea gestionării tradiţionale a terenurilor ar putea fi factorul-cheie în protejarea acestor specii. Totuşi, acest lucru s-ar putea dovedi o provocare dură pentru multe regiuni. Aderarea la UE duce la o utilizare mai intensivă a terenurilor şi la extinderea infrastructurii, iar la rândul său, acest lucru duce la fragmentarea peisajului şi la deteriorarea generală a habitatelor rămase.

Cercetătorii pledează acum pentru un echilibru între dorinţa legitimă de îmbunătăţire a infrastructurii şi randamente agricole mai mari, pe de o parte, şi efectele benefice ale utilizării extinse a terenului, pe de altă parte. În opinia lor, această provocare ar trebui privită ca o oportunitate pentru Europa de Est pentru a nu repeta greşelile făcute în Vest.


Vizualizat: 4840 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii