8.773.154 euro este ajutorul financiar, aprobat pe 16 martie de Guvern, pentru fermierii din sectorul laptelui.
Sunt eligibili pentru ajutorul de minimis fermierii care îndeplinesc următoarele criterii:
Sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015.
Sunt în activitate, respectiv au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim - cumpărător, şi dețin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului.
Producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte în anul de cotă 2014-2015. Documentul fiscal le dă bătăi de cap fermierilor persoane fizice.
Mulți dintre ei ne-au întrebat care este acest document fiscal cu care pot să dovedească la APIA livrarea laptelui?
Fermierii pot să atașeze cererii un borderou de achiziții de la fabrica/procesatorul unde au livrat laptele sau o factură fiscală/chitanță prin care fabrica le-a plătit marfa, spun surse APIA.
Suma cuvenită fiecărui producător se calculează de către APIA conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015:
240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv;
12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv;
2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
ATENȚIE! TERMENUL LIMITĂ PENTRU DEPUNEREA CERERILOR ESTE 8 APRILIE. APIA trebuie să vireze banii până la 30 iunie 2016.