Adama
Agreena
AGRICOVER

O nouă serie de fermieri campioni la rapiță cu hibrizi Pioneer

Publicat: 12 septembrie 2022 - 15:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță. Cei doi hibrizi PT298 și PT303 au oferit fermierilor din toată țara producții ridicate, astfel că din Giurgiu în Constanța, ori din Ialomița în Olt, ori Timiș, fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au avut motive de bucurie.

Unul dintre cele mai bune rezultate la rapiță din acest an a fost obținut de domnul Mihai Tudor din județul Giurgiu. Dumnealui a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 5.100 kg/ha. “Lucrez 1.000 ha, iar campania trecută am avut 250 ha cu rapiță. Dintre acesta, 50 ha au fost semănate cu hibridul PT303, după cultură de grâu. Terenul a fost scarificat, apoi pregătit cu discul și combinatorul. Înainte de semănat am fertilizat cu 18.46.0 – 200 kg/ha, iar semănatul a avut loc începând cu finalul lunii august. În toamnă, în stadiul de 4-5 frunze, am mai fertilizat cu 150 kg/ha nitrocalcar, am aplicat și un fungicid, precum și 2 tratamente cu insecticid. În primăvară, în stadiul de 6 frunze, am mai administrat 150 kg/ha de nitrocalcar și două insecticide, prima trecere a avut loc în jur de 20 februarie, iar a doua la începutul lunii martie. În luna aprilie am fertilizat din nou cu nitrocalcar - 150 kg/ha. În ceea ce privește insecticidele, pot spune că am avut în jur de 4 treceri în primăvară, iar fungicide am aplicat 3. Am fost mulțumit de rezultatele obținute, de aceea în această toamnă am ales hibrizii PT303 și PT298 pentru 80%  din suprafața destinată acestei culturi”, a precizat domnul Mihai Tudor.

Mihai Tudor_b

Și domnul Teodor Ichim din județul Constanța a ales hibridul PT303 și a obținut o producție foarte bună, respectiv 4.980 kg/ha.

Theodor Ichim_b

Același hibrid, PT303, a oferit producții ridicate și fermierilor din vestul țării. Unul dintre aceștia este domnul Flavius Uza din cadrul societății Prod Magi, județul Timiș, care a recoltat 4.750 kg/ha.

Uza Flavius_b

În județul Argeș își desfășoară activitatea fermierul campion Ionuț Sora. Acesta a cultivat hibridul PT298 și a obținut 4.500 kg/ha. “Lucrăm 1.700 ha, iar rapiță am avut anul trecut pe 225 ha. Am semănat 30 ha cu hibridul PT298, după grâu, și am obținut o producție foarte bună, respectiv 4.500 kg/ha. Am arat și pregătit terenul în două treceri cu discul și una cu combinatorul și tot la pregătirea patului germinativ am administrat îngrășământ triplu 15 – 250 kg/ha. Am semănat începând cu 1 septembrie și nu am mai aplicat nimic altceva în toamnă. Apoi, în primăvară, am fertilizat în două treceri cu câte 250 kg/ha de azot, am dat un fungicid la apariția butonului floral, iar pe cel de-al doilea, Capartis, l-am administrat la înflorirea deplină a plantelor. Tot în primăvară am aplicat și un erbicid și am avut în jur de 4 treceri cu insecticide. Am administrat și îngrășăminte foliare, tot 4 treceri, și am ales produse pe bază de sulf și bor”,  a specificat fermierul campion. Mulțumit de producția obținută, dar și de modul în care a evoluat hibridul, acesta a ales să semene în această toamnă 80 ha cu hibrizi PT303 și PT298.

Sora Ionut_b

Domnul Relu Bărbulescu își desfășoară activitatea în județul Ialomița, lucrează 1.500 ha, iar cu rapiță a avut 450 ha. Hibridul PT303 i-a oferit o producție de 4.120 kg/ha. “Rapița a fost semănată după grâu, iar terenul a fost pregătit cu Tigerul. La pregătirea patului germinativ am administrat îngrășământ 18.46.0  - 200 kg/ha și am semănat la sfârșitul lunii august. În toamnă am erbicidat, apoi în primăvară am fertilizat cu azot în două tranșe, prima de 200 kg/ha iar cea de-a doua de 150 kg/ha. Am aplicat în două treceri insecticidul Inazuma, și două fungicide. Aceasta a fost toată tehnologia pe care am aplicat-o și am recoltat la începutul lunii iulie. Pentru toamna aceasta am ales PT303 pentru 50 ha, deoarece am fost mulțumit de rezultatele obținute”, a declarat fermierul campion.

Relu Barbulescu_b

Un alt fermier campion este domnul Gelu Mustățea din localitatea Radomirești, județul Olt. Acesta a ales hibridul PT298 și a obținut o producție de 3.650 kg/ha. „Lucrăm 2.300 ha, dintre care rapiță am avut 904 ha. Rapița a fost semănată după grâu, astfel că terenul a fost arat, apoi discuit în două treceri și am efectuat o lucrare cu tăvălugul. Am fertilizat cu 150 kg/ha, substanță brută, de complex 18.46.0, după care am semănat în perioada optimă. În primăvară am administrat nitrocalcar 250 kg/ha, imediat cum am putut intra pe teren, după care am erbicidat și am aplicat pe parcurs 4 tratamente cu insecticide și fungicide. În luna aprilie am mai fertilizat cu 100 kg/ha de uree. Recoltatul l-am început la finalul lunii iunie, iar în această campanie am ales hibridul PT298 pentru cca. 300 ha”, a precizat fermierul campion. Mai mult, acesta se declară mulțumit de producția obținută și a renunțat în a semăna o paletă largă de hibrizi, de aceea a ales în această toamnă să semene doar 3 hibrizi.

Mustatea Gelu_b

Vizualizat: 427 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii