Adama
Vinasa Rompak

Minerit cu impact zero - echilibrul este astăzi posibil

Publicat: 21 iunie 2023 - 14:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Decarbonizarea industriei miniere este din ce în ce mai mult în centrul discuției, confruntându-se, pe de o parte, cu o creștere a cererii pentru extracția materiilor prime în principal pentru piața de electrificare, vizând însă în același timp să rămână fidelă angajamentelor privind sustenabilitatea globală. Va putea fi atins vreodată acest echilibru? Subiectul este discutat în cel de-al patrulea episod al talk-show-ului BKT, Global Trends OTR

BKT GlobalTrends, episod 4 - 1_b

Seregno (MB), 21 iunie 2023 – Pentru a încheia sezonul, tocmai a fost lansat „Neutralizarea/reducerea emisiilor de carbon”, ultimul episod din Global Trends OTR  - talk-show-ul digital BKT, în care invitați de seamă abordează cele mai actuale subiecte din industria OTR. Inițiativa a stârnit un interes intens încă de la lansarea de la începutul anului; primele trei episoade despre tehnologie, automatizare și robotică, sustenabilitate și energie alternativă, au fosturmărite de multă lume. Punctul central al celui de-al patrulea episod este decarbonizarea și atingerea obiectivelor Net Zero în sectorul minier, unul dintre cele mai discutate subiecte din întreaga lume, stimulând răspândirea de noi inițiative și soluții tehnologice avansate.

Invitații acestui ultim episod sunt: Thomas Koch Blank, director senior al programului Climate Aligned Industries din cadrul Rocky Mountain Institute (RMI), un proiect dedicat dezvoltării și susținerii tehnologiilor inovatoare pentru tranziții durabile; Alexander Allen, Director de minerit la Nth Cycle, o companie americană de tehnologie care dezvoltă o soluție sustenabilă pentru reciclarea metalelor din deșeurile electronice (e-waste); și Bruno Santos, Inginer de teren al BKT pentru sectorul OTR, responsabil pentru Europa de Sud-Vest.

BKT GlobalTrends, episod 4 - 2_b

De ce este atât de importantă decarbonizarea industriei miniere?

 

Aceasta este întrebarea de deschidere la care răspunde Thomas Koch Blank. Exploatarea minieră și extracția de minerale sunt vitale în cadrul economiei globale moderne, care este în creștere atât din punct de vedere al populației, cât și al bogăției. Potrivit lui Blank, nevoia de materiale și infrastructuri este în creștere, în special în economiile în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, există soluții sustenabile la îndemână:

„Decarbonizarea industriei miniere poate fi realizată prin reciclare, care este cea mai ieftină modalitate de a reduce consumul global de energie al sectorului. Emisiile asociate activităților miniere provin din energia utilizată pentru a transforma materiile prime, iar reciclarea evită această parte a procesului.”

Blank vorbește, de asemenea, despre soluțiile tehnologice existente pentru a reduce sau elimina utilizarea carbonului prin electrificarea operațiunilor, chiar dacă ar putea exista unele probleme în cazul minelor care nu sunt conectate la rețeaua electrică sau care au mijloace și echipamente nepotrivite pentru electrificarea directă.

Deși obiectivul „Net Zero” pare încă îndepărtat, marile mine subterane sunt astăzi aproape în întregime electrificate, în ceea ce privește sistemele de ventilație și de transport. În același timp, căutarea de alternative durabile nu se oprește niciodată. - printre acestea, Blank se bazează foarte mult pe hidrogen, de exemplu:

„Deoarece comunitățile miniere funcționează în general în locații îndepărtate, este posibil să se utilizeze hidrogenul pentru camioane. De asemenea, îl puteți utiliza pentru a prelucra minereul de fier sau titan. În plus, prin generarea de hidrogen, se obțin produse secundare, cum ar fi excesul de apă și electricitate, care pot aproviziona comunitatea locală și pot ajuta companiile miniere să obțină autorizația de funcționare.”

BKT GlobalTrends, episod 4 - 3_b

Alexander Allen, Director de minerit la Nth Cycle este cel de-al doilea expert invitat în acest episod. Nth Cycle este un start-up tehnologic care își propune să reducă costurile monetare și de mediu asociate activităților tradiționale de extracție și rafinare a metalelor și mineralelor pentru vehicule electrice, turbine eoliene și electronice de consum:

„Nth Cycle a fost creat atunci când am identificat necesitatea unei noi metode pentru a satisface cererea tot mai mare de metale critice”, spune Allen. Start-up-ul nostru poate înlocui tehnologia actuală de rafinare, care include procese extinse, mari consumatoare de capital și de carbon, cum ar fi pirometalurgia, în care metalele sunt practic topite, sau poate înlocui operațiunile hidrometalurgice care utilizează cantități mari de substanțe chimice într-un proces relativ lent. Toate acestea pot fi aplicate, de asemenea, la o scară mai mică, modulară, pentru a rafina metalele la sursă, în special în siturile miniere sau în depozitele de deșeuri.”

În ultimul episod, nu trebuie ratată contribuția BKT la discuția finală prin Bruno Santos, Inginer de teren al BKT pentru sectorul OTR, care oferă informații utile din experiența sa internațională. Multe sunt inițiativele care pot contribui la reducerea amprentei de carbon în industria minieră:

„Există inițiative atât din partea producătorilor de echipamente originale, cât și a utilizatorilor finali. Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere ca producător de anvelope, inițiativele OEM au un impact major: se poate alege o flotă mai mare, ceea ce, în general, se traduce prin mai puțini timpi morți și mai multă productivitate, iar acesta este cu siguranță obiectivul tuturor companiilor miniere. Ca alternativă, se poate opta pentru vehicule cu propulsie electrică, ceea ce reprezintă o modalitate de a reduce consumul de combustibil.”

Inițiativele utilizatorilor finali contribuie, de asemenea, la atingerea obiectivelor Net Zero. Un exemplu cheie este inițiativa comună dintre EQIOM, unul dintre cei mai mari furnizori de materiale de construcții din Franța, și Air Liquid, de a construi prima fabrică de ciment cu emisii zero din Europa. Instalația va capta și lichefia CO2 produs înainte de a-l pompa în puțuri de petrol goale din Marea Nordului pentru depozitare sau reutilizare. O activitate care, în zece ani, se preconizează că va evita aproximativ 8 milioane de tone de emisii de CO2.

Acest ultim episod încheie seria de subiecte actuale de pe piața OTR. Inițiativele, ideile și sugestiile prezentate în fiecare episod au dat naștere unei ample dezbateri care continuă și dincolo de studioul virtual al BKT, atingând pe deplin obiectivele creatorilor, și anume: împărtășirea, iar oamenii și proiectele să fie pietrele de temelie ale dezvoltării întregii industrii.

Luminile se sting până la următoarea emisiune, programată deja pentru 2024. Vești bune pentru toți cei care au ratat unele episoade:  Toate episoadele emisiunii Global Trends OTR pot fi revăzute pe BKT NETWORK. Iată linkul către ultimul episod: https://www.bkt-network.com/net-zero-low-carbon-emissions.

 

Despre BKT:


Balkrishna Industries Ltd.(BKT) este un producător de anvelope cu sediul în India. Grupul BKT oferă o gamă amplă și modernă de anvelope Off-Highway, proiectate special pentru vehicule din domeniul agricol, industrial, de terasament, minerit, portuar, ATV și grădinărit. Soluțiile inovatoare de la BKT sunt proiectate pentru exigențele oricărui tip de utilizator și includ peste 3.200 de produse diferite, comercializate în peste 160 de țări din întreaga lume. Vizitați site-ul web www.bkt-tires.com pentru mai multe informații.

Recent, BKT și-a extins și mai mult oferta prin începerea producției de șenile din cauciuc. Pentru a afla mai multe vizitați www.bkt-tracks.com.

 

Vizualizat: 908 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii