Adama
Vinasa Rompak

Fermierii campioni la porumb din Transilvania

Publicat: 07 februarie 2024 - 11:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2023 a fost unul dintre acei ani dificili în ceea ce privește culturile de porumb. Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură. În acest context, Corteva anunță campionii la porumb din Transilvania! Vezi care au fost hibrizii câștigători.

“În anii dificili, cu condiții climatice extreme, este greu să contabilizezi excelența pentru că fiecare fermier și-ar fi dorit cu mult mai mult de la culturile sale. Este de înțeles, iar acest lucru ni-l dorim și noi, de aceea lucrăm constant pentru a aduce pe piață produse care să facă față tuturor provocărilor, iar în final fermierii să aibă profit. Am spus de multe ori că agricultura este o afacere, iar în afaceri trebuie să iei decizii bune pentru a rămâne profitabil. Atunci când spun decizii, în ceea ce privește agricultura, mă refer și la alegerea hibrizilor potriviți pentru fiecare fermă sau parcelă de teren în parte. De aceea mă bucur când primim rezultate bune, mai ales în campaniile care ridică provocări, pentru că asta înseamnă că fermierii au ales genetica potrivită pentru zona lor și au luat decizii corespunzătoare pe parcursul vegetației. Se dovedește acest lucru și în cazul agricultorilor din Transilvania și mă bucur să putem prezenta fermieri campioni din această zonă atât la porumb boabe, cât și la porumb pentru siloz. Îi felicit pe această cale pentru rezultatele obținute, nu doar pe cei pe care îi veți cunoaște în rândurile de mai jos, ci pe toți cultivatorii de porumb care se informează și aleg hibrizii potriviți pentru propria fermă și astfel își asigură și rezultate mulțumitoare la final de campanie”, a declarat Maria Cîrjă - Marketing Manager România, Republica Moldova & Ungaria. 

dicoiu teodor_b

Primul fermier campion din Transilvania este domnul Teodor Dorel Dicoiu. Acesta își desfășoară activitatea în județul Alba, localitatea Jidvei, a ales hibridul P9889 și a obținut   14.230 kg/ha. “Din totalul de 350 ha pe care le lucrăm, anul trecut 250 ha au fost semănate cu porumb. Hibridul P9889 a fost semănat după grâu. Astfel, terenul a fost arat, apoi pregătit cu combinatorul și semănat pe dată 23 aprilie, atunci când am și fertilizat cu îngrășământ 27.13,5.0 – 350 kg/ha. Am erbicidat o singură dată, în data de 10 iunie am fertilizat cu azotat – 150 kg/ha, însă am avut parte de ploi care ne-au ajutat foarte mult. Atât am administrat în această parcelă și am recoltat în data de 20 octombrie”, a afirmat fermierul campion. Domnul Dicoiu a mai adăugat faptul că în acest an va semăna tot în jur de 250 ha cu porumb și a ales deja hibrizii, printre care și P9889 precum și P9944.

csiszer nicolae_b 

Domnul Nicolae Csiszer din localitatea Sânmiclăuș, județul Alba, lucrează 410 ha și a devenit fermier campion datorită hibridului P9978 care i-a oferit o producție de 13.490 kg/ha. “Am avut porumb pe 250 ha, pe acel teren unde am avut hibridul P9978 am avut lucernă 7 ani, după care am pus grâu un an, mai apoi am pus porumb, deci hibridul a avut parte de un sol bun. Terenul a fost arat, apoi pregătit cu vibrocultorul și am semănat la finalul lunii aprilie, atunci am administrat și îngrășăminte complexe 20.20.0 – 250 kg/ha. În stadiul de 3 frunze am erbicidat, la prășit am administrat uree 130 kg/ha, după care am administrat un biostimulator și un îngrășământ foliar, acest lucru se întâmpla atunci când plantele aveau 70-80 cm. Am recoltat la finalul lunii octombrie și am fost mulțumit de acest hibrid, motiv pentru care anul acesta l-am ales din nou, dar am ales și alți hibrizi Pioneer® precum P9889, dar și un hibrid nou”, a declarat domnul Csiszer.

nicoara radu_b  

Fermier campion la porumb este și domnul Radu Nicoară din județul Alba, localitatea Sânmiclăuș, care a ales hibridul P9889 și a obținut o producție de 13.232 kg/ha. “Lucrez 500 ha, porumb am avut anul trecut pe 300 ha, dintre care 50 ha au fost cu hibridul P9889, semănat după floarea-soarelui, lucernă sau porumb. Terenul a fost arat, apoi discuit în primăvară, în general efectuăm această lucrare într-o singură trecere. Semănatul l-am început după data de 10 aprilie, atunci am și fertilizat cu îngrășământ 27.13,5.0  – 270 kg/ha, anul trecut nu am mai dat și a doua fertilizare din cauza prețurilor. În ceea ce privește erbicidele, am administrat Arigo, au fost sole unde am administrat de două ori, în altele doar o dată. Nu am mai aplicat nimic altceva în cultură și am recoltat la finalul lunii octombrie acest hibrid. Pot spune că am fost mulțumit de producția pe care mi-a oferit-o, de aceea am ales și în acest an 3 hibrizi Pioneer® pentru o suprafață de cca. 150 ha, printre care, bineînțeles, și hibridul P9889”, a punctat fermierul campion.

kocsis lehel_b  

Cu producția de 12.000 kg/ha, obținută cu hibridul P9241, fermier campion a devenit și domnul Kocsis Lehel Botond. Acesta lucrează 25 ha, dintre care 12 ha au fost semănate anul trecut cu porumb. “Am avut 6 ha cu hibridul P9241 și l-am semănat după lucernă. Terenul a fost arat din toamnă, am administrat în jur de 20 t/ha gunoi de grajd, iar în primăvara am intervenit cu o grapă rotativă într-o singură trecere. Am avut sămânța tratată, iar la semănat, în data de 2 mai, am mai fertilizat cu 150 kg/ha îngrășământ 20.20.0, plus nitrocalcar - 150 kg/ha. La 5 zile de la semănat am erbicidat și unde a fost nevoie am mai intervenit și în vegetație. Noi nu avem probleme cu insectele, deci nu am mai administrat altceva. Am recoltat în prima jumătate a lunii octombrie, am fost mulțumit de producție, de aceea anul acesta am ales hibrizii P9241 și P9074 pentru că sunt stabili, indiferent de apa de care dispunem, tot ne oferă producții bune, iar pentru siloz voi încerca hibridul P0725”, a precizat fermierul campion. 

Transilvania este una dintre zonele în care se cultivă frecvent porumb siloz, iar agricultorii care se ocupă și cu creșterea animalelor aleg cu încredere hibrizii pentru siloz Pioneer®. 

 moldovan mihai_b

Unul dintre aceștia este domnul Mihai Moldovan din localitatea Ciugud, județul Alba. Acesta lucrează 140 ha, dintre care 45 ha le-a semănat anul trecut cu porumb. Hibridul pentru siloz P0725 i-a oferit o producție de 86 tone /ha. “Cu hibridul P0725 am avut 15 ha, planta premergătoare a fost tot porumbul, astfel că terenul a fost arat și pregătit cu freza în primăvară. În data de 25 aprilie am semănat și pe rând am fertilizat cu îngrășământ 20.10.5 - 300 kg/ha. Cultura a primit două erbicide, preemergent și postemergent, dar și un biostimulator - 3 l/ha, în stadiul de 4-6 frunze. În același stadiu de dezvoltare am mai fertilizat cu uree - 100 kg/ha. Aceasta a fost toată tehnologia. Am recoltat la finalul lunii august, iar în acest an voi mări suprafața pe care voi semăna porumb”, a afirmat domnul Moldovan. Mai mult decât atât, acesta a completat faptul că a fost mulțumit de producția obținută, dar și de hibridul P0275 pe care îl are de mai mulți ani în cultură și-l va alege în continuare. 

 

Vizualizat: 968 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii