Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

Publicat: 23 iunie 2023 - 15:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AVERTIZARE! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis, generația I, din cultura de porumb!

Aplicați în următoarele 3-5 zile tratamentul cu insecticidul Coragen pentru controlul populației de dăunători!

Arc farm intelligence 8_b

Stimate fermier,


În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, vă informăm următoarele:

ATENȚIE! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis în capcanele feromonale instalate în zona Banatului, Crișanei și în zona Munteniei, iar în zilele următoare se estimează înregistrarea zborului maxim al fluturilor din prima generație în zonele: Oltenia, Dobrogea și Moldova.
În momentul de față, poate fi observată ponta depusă în frunzele din cornet și/sau larvele mici care migrează spre baza frunzelor. La plantele mai dezvoltate atacul larvelor poate fi observat pe nervura principală, la baza limbului (între teacă și limbul frunzei).

Arc farm intelligence 7_b

Pontă, larve, mod dăunare; Sursa foto: FMC România

Arc farm intelligence 6_b

Sursa foto: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence 21 iunie 2023


Arc farm intelligence 5_b

Grafic Capturi medii zilnice de Ostrinia nubilalis în perioada  2 - 20 iunie 2023, 
în zonele de monitorizare - Sursa FMC România

Arc farm intelligence 4_b

De asemenea, se înregistrează zbor intens al adulților de Helicoverpa armigera, din prima generație în zonele Moldova, Muntenia și Dobrogea. Helicoverpa armigera nu constituie un pericol direct pentru culturile de porumb înainte de formarea știuleților. În vederea reducerii densității populației de Helicoverpa armigera, generația a II-a, și a pagubelor posibile din cultura de porumb, se recomandă tratamentul insecticid.

Generația a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera apare de regulă în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și provoacă cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui și soia.

Vă recomandăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră de porumb și să efectuați tratamentele necesare folosind insecticidul CORAGEN® pentru controlul atacului de Ostrinia nubilalis și reducerea populației de Helicoverpa armigera. Ambii dăunători sunt simultan în cultura de porumb, iar produsul CORAGEN® este eficient pentru controlul celor doi dăunători.

 Arc farm intelligence 2-_b

Arc farm intelligence 1-_b

  • Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
  • eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
  • rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
  • selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
  • datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

 

Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

 

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence: Google play și App Store

 Arc farm intelligence 3-_b

Sursa foto: Aplicația FMC Arc™ farm intelligence


La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.


Combaterea primei generații de dăunători determină reducerea pagubelor produse culturii de porumb și diminuarea populației generației a-II-a.
Aplicarea tratamentului insecticid pentru controlul generației a II-a de Ostrinia nubilalis sau Helicoverpa armigera poate fi mai dificilă datorită taliei plantelor și necesită utilizarea echipamentelor speciale (autopropulsate).

Descărcați și utilizați aplicația Arc™ farm intelligence

Utilizați insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient și la momentul optim.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.

Vizualizat: 909 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii