Adama
Vinasa Rompak

Cum o soluție digitală simplă poate să reducă costurile și să mărească randamentul la hectar!

Publicat: 18 august 2023 - 11:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În România a fost recent lansată pe piața românească platforma inovatoare Feodal, care permite gestionarea online a tuturor proceselor dintr-o întreprindere agricolă - de oriunde din lume.

FEODAL-_b

Nu numai că le permite fermierilor să vadă de la distanță ce se întâmplă pe câmpurile lor și să își monitorizeze utilajele, dar îi ajută, de asemenea, în mod important, să își planifice operațiunile agricole pentru sezon, calculează rentabilitatea unei anumite culturi, calculează utilizarea tuturor bunurilor din inventar și analizează vremea. Cu ajutorul analizei detaliate de pe platformă, fermierul își vede punctele slabe și punctele forte.

Am stat de vorbă cu Andrii Demianovici, proprietarul Feodal, și am aflat cum funcționează sistemul, cum este util pentru un fermier român și cum se poate implementa un astfel de sistem la o întreprindere în mai puțin de o săptămână.

Conform discuției noastre cu Andrii, sistemul este împărțit în 4 module principale de management:

  1. analiza câmpurilor în funcție de indicii sateliți
  2. monitorizarea echipamentului, a mișcării, a vitezei, a consumului de combustibil și a turației motorului
  3. contabilizarea utilajelor și a unităților
  4. hărți tehnologice și planificarea producției.

"Poate suna foarte complicat.  Dar ușurința de utilizare este unul dintre principalele avantaje ale acestei platforme. Am vrut să creăm un sistem care să fie cât mai ușor de utilizat, fără a avea nevoie de personal suplimentar sau de timp petrecut pentru instruire. Totul aici este intuitiv simplu, clar și convenabil", explică Andrii.

Hai să ne uităm mai atent la blocuri.


Indicii de satelit


Acest bloc permite fermierilor să evalueze starea câmpurilor lor folosind un set diferit de indici. Andrii spune că experiența lor demonstrează că fermierii nu știu foarte bine ce potențial au câmpurile lor. Acest lucru este demonstrat de faptul că majoritatea nu adaptează rata de însămânțare la potențialul terenului. Iar acest lucru este important, deoarece există câmpuri, de exemplu, care au multe zone cu probleme în care plantele cresc slab. Și, ca urmare, rata de însămânțare ar trebui să fie redusă pentru astfel de câmpuri.

"Pentru că poți planta o mulțime de semințe acolo, dar câmpul încă nu este capabil să le crească în volumul pe care noi credem că îl va avea. Este doar o pierdere de bani. Un fermier trebuie să înțeleagă care câmp are nevoie de mai multe semințe și care are nevoie de mai puține", asigură autorul sistemului.

Pentru a evalua potențialul câmpurilor și starea culturilor, sistemul oferă o analiză a vegetației folosind trei indici de vegetație care arată succesul creșterii plantelor în diferite perioade: la semănat, în timpul vegetației active și înainte de recoltare. În primele etape, acest lucru ajută fermierul să reacționeze rapid la problemă. De exemplu, dacă un fermier observă că anumite zone de plante nu au răsărit, el încă poate reacționa rapid la problemă și să resemene. Sau atunci când câmpul este acoperit de masă verde și crește în mod activ, producătorul agricol poate analiza unde se dezvoltă mai rău, poate afla motivele și poate lua măsurile necesare.

Analiza-indicilor-din-sateliti-in-sistemul-Feodal.FMS-_b

Analiza indicilor din sateliti în sistemul Feodal.FMS 

Sistemul vă permite, de asemenea, să analizați cantitatea de umiditate din plante, inundațiile din câmpuri, relieful și arată starea solului înainte de semănat.

Compania oferă cursuri gratuite de instruire în lucrul cu indicii sateliți, deoarece dezvoltatorii sunt foarte interesați de productivitatea fiecărui fermier. Pentru a începe să lucrați cu aceste date, trebuie doar să specificați unde se află câmpurile dumneavoastră. Iar echipa Feodal va trasa contururile acestor câmpuri pe imaginile din satelit și va face legătura între ele. Andrii ne asigură că acest proces durează 1-2 zile.


Monitorizarea utilajelor: de ce este necesară și cum poate schimba viața de zi cu zi și productivitatea unui fermier


Monitorizarea echipamentelor din sistemul Feodal nu înseamnă doar urmărirea mișcării și localizării acestora. Sistemul analizează calitatea operațiunilor, condițiile meteorologice în care au fost efectuate, viteza de deplasare a tractorului atunci când a efectuat o anumită operațiune agricolă, cât combustibil a consumat, care a fost turația motorului, etc.

Atunci când un fermier planifică o schemă de lucru și fiecare operațiune specifică, el specifică condițiile necesare pentru a finaliza această sarcină, iar în caz de abatere, sistemul îl anunță pe proprietarul prin Messenger.

"O opțiune importantă a acestei unități este faptul că sistemul însuși recunoaște începutul și sfârșitul lucrului pe teren. Aproape că nu este nevoie de muncă manuală în această unitate. De ce este nevoie ca sistemul să vă spună unde va merge tractorul, dacă el vede, înregistrează și vă raportează calitatea operațiunii? Am făcut totul pentru ca fermierul să nu fie nevoit să stea ore întregi și să introducă manual date care pot fi procesate automat. Timp minim - beneficii maxime", spune Andrii Demianovici.

Monitorizarea-utilajelor-in-sistemul-Feodal.FMS-_b

Monitorizarea utilajelor în sistemul Feodal.FMS 

Andrii ne asigură că această unitate nu are nevoie de investiții mari. Tot ce aveți nevoie sunt cele mai simple trackere pentru echipamente în valoare de 50 de dolari și un debitmetru și puteți începe să monitorizați echipamentele și să folosiți analize avansate. 

Sistemul indică, de asemenea, consumul de combustibil și vă permite să analizați scurgerile de combustibil. În viitor, acest lucru ajută, de asemenea, la înțelegerea cantității de combustibil pe care fermierul o cheltuiește efectiv pe fiecare câmp și la includerea acestui aspect în harta tehnologică atunci când se planifică bugetul pentru sezonul următor.

 

Contabilitatea mașinilor și echipamentelor


Acest bloc pune în aplicare nu numai contabilizarea echipamentului, da și legătura acestuia cu sistemul, astfel încât acesta să poată recunoaște ce echipament a efectuat fiecare operațiune agricolă. Astfel, fermierul este eliberat de munca manuală, iar echipa Feodal introduce datele privind utilajele fermei.

Fișe tehnologice

Pentru a analiza acest bloc în detaliu, să analizăm mai întâi costurile fermierului în procesul de producție. În general, acestea pot fi împărțite în costuri directe și costuri indirecte.

Costurile directe includ următoarele categorii: 

  1. Achiziționarea de semințe.
  2. Combustibil și lubrifianți.
  3. Îngrășăminte și produse de protecție a plantelor.
  4. Cultivarea terenurilor.
  5. Întreținere și reparații.

Acestea sunt cele mai mari categorii de costuri, reprezentând 60% din bugetul de producție. Acest lucru înseamnă că planificarea acestor costuri este o componentă cheie a unui management eficient al fermei.

În sistemul Feodal.FMS, blocul de planificare este un bloc mare separat care permite fermierului să planifice Fișele tehnologice pentru un câmp sau pentru grupuri de câmpuri, ținând cont de condițiile meteorologice, de condițiile de teren etc. În timpul conversației cu Andrii, am aflat că sistemul realizează o planificare detaliată a fiecărei operațiuni tehnologice, care ține cont de indicatori financiari, echipamente și perioade de lucru. Mai mult, sistemul compară în mod independent planul și realitatea, deoarece dispune de toate informațiile despre funcționarea echipamentelor.

Fise-tehnologice-in-sistemul-Feodal.FMS-_b

Fișe tehnologice în sistemul Feodal.FMS 

"Prin adăugarea costului actual al materialelor și a prețului materiilor prime, fermierul va obține o economie planificată a culturilor sale. Sistemul îi va arăta ce culturi sunt profitabile de cultivat în condițiile moderne și care ar trebui abandonate pentru că vor da un excedent bugetar. Vrem să ne asigurăm că fermierul vede dacă cultivă eficient o anumită cultură chiar înainte de a semăna. Pentru că, dacă fișa tehnologică nu funcționează nici măcar la etapa de planificare, totul va fi și mai rău în practică", spune Andrii Demianovici.

Expertul explică faptul că, prin planificarea fișelor tehnologice în general, fermierul va vedea planul de producție din punct de vedere al sarcinii financiare și din punct de vedere al stocurilor și al combustibilului. Sistemul îi oferă un plan de calendar al nevoilor pentru fiecare lună, în care fermierul va vedea necesarul specific de combustibil și produse agrochimice pentru perioada planificată. Cu ajutorul acestui instrument, fermierul poate planifica achizițiile și livrările de materiale, poate negocia cu furnizorii și poate evita să cheltuiască bani pe achiziții mari "pentru un viitor îndepărtat". Astfel, producătorul își poate gestiona finanțele și costurile materialelor într-un mod rezonabil și echilibrat.

Andrii adaugă că Feodal instruiește fiecare utilizator individual cât mai mult posibil nu numai în ceea ce privește elementele de bază ale lucrului cu sistemul, ci și în ceea ce privește managementul strategic al întreprinderii. La urma urmei, toată lumea trece prin vremuri dificile și din ce în ce mai mulți fermieri se gândesc la optimizare, la reducerea costurilor și la capacitatea de a lucra mai eficient. Astfel, noul sistem Feodal.FMS este cea mai bună soluție, iar nivelul de automatizare este nelimitat.

Dacă fermierul dorește, acesta poate dezvolta eficiența fermei sale, poate lucra cu agricultura de precizie, cu hărți de randament, cu analize ale solului și ale compactării. Și toate acestea sunt disponibile într-un singur sistem, Feodal.FMS.

Pentru a obține o consultație gratuită, vă rugăm să sunați la: +40 (747) 984 783

Sau lăsați o cerere la adresa https://feodal.online/fms/index-ro.html

Vizualizat: 1351 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii