Adama
Agreena
AGRICOVER

Combaterea biologică cu ajutorul bacteriilor benefice

Publicat: 09 iunie 2023 - 14:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Combaterea biologică include și utilizarea microorganismelor vii pentru protecția culturilor agricole. Taegro® este un fungicid foliar microbian cu spectru larg de acțiune, și reprezintăun exemplu excelent al utilizării combaterii biologice în protecția culturilor agricole. 

Acest produs este destinat utilizării în culturile de fructe și legume, cu multiple moduri de acțiune. Taegro® este cel mai versatil fungicid biologic, de origine naturală, pentru protecția culturilor horticole pus la dispoziție de către compania Syngenta, și accesibil fermierilor din România.

-Combaterea biologica cu ajutorul bacteriilor benefice 1_bTaegro® are la baza  formulării sale tulpina Bacillus amyloliquefaciens, FZB24, în  concentrație de  1 x  unități formatoare de colonii (UFC) per kilogram substanță.  Faptul că produsul are o concentrație mare de spori ai bacteriei benefice, acesta se poate aplica în doze mai scăzute pe hectar. Sporii de Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 sunt robuști și rezistenți, astfel că aceștia se pot amesteca cu alte produse, conform indicațiilor de pe eticheta produselor. Acest produs vă permite să maximizați randamentele comercializabile a le culturilor horticole.

 Cu un spectru larg de acțiune, Taegro® este indicat pentru protejarea viței de vie, a culturilor pomicole de fructe cu pielea moale, dar și a culturilor de legume. Acesta combate boli precum Botrytis spp. , fainarea (Oidium spp.), mana ( Oomycestes spp.) și Sclerotinia spp. Este destinatpentru utilizare în cadrul programelor management integrat al bolilor, cât și în agricultura ecologică.

 

Modul de acțiune al fungicidului Taegro® 


Odată ce Taegro® este adăugat în rezervor și amestecat cu apă, "endosporii" care constituie ingredientul activ se găsesc într-un mediu favorabil și procesul de germinare se activează.

Pentru a maximiza potențialul produsului, suspensia trebuie să fie aplicată omogen pe întregul foliajul, având rolul unui fungicid de contact. Produsul Taegro® protejează culturile prin 3 moduri diferite de acțiune: creează o barieră fizică prin colonizarea foliajului, eliberează anuniți metaboliți cu activitatea fungică și activează mecanismele naturale de apărare a plantei.


Care este modul de acțiune al fungicidului Taegro®?


1. Crează o barieră fizică prin colonizarea foliajului

Produsul creează o barieră fizică temporară, care blochează dezvoltarea agenților patogeni și a bacteriilor care pot ajunge pe suprafața părților vegetale.  

-Combaterea biologica cu ajutorul bacteriilor benefice 3_b

 La 3 zile după aplicarea Taegro® frunzele de viță de vie, unanetratată și una tratatăcu Taegro®,  au fost detașate și plasate pe plăci Petri cu mediu de agar. Imaginea din dreapta arată cum produsul Taegro® din vasul Petri colonizează complet suprafața frunzei, lăsând un spațiu limitat pentru instalarea agenților patogeni.


 2. Eliberează metaboliți cu activitate fungică

Tulpina Bacillus amyloliquefaciens FZB24 din produsul Taegro®  produce peste 15 substanțe cu acțiune biocidă.

-Combaterea biologica cu ajutorul bacteriilor benefice 4_b

Acești metaboliți reacționează cu sporii ciupercii, iar astfel prin schimbul ionilor la nivel celurar, sporii sunt dezactivați. Pe lângă bariera fizică pe care Taegro®  o creează, acesta are și capacitatea de a combate agentul patogen.

 

3. Activeaza mecanismul de autoaparare al plantei (SAR)

Pe lânga capacitatea de forma o barieră fizică și de combatere a agentului patogen,  Taegro®   activează și sistemul de apărare naturală a plantelor (SAR) datorită mecanismului natural de recunoaștere chimică a prezenței bacteriilor, iar planta este alertată de prezența unor agenți microbieni. Planta astfel își întărește sistemul natural de apărare, care poate bloca mai departe atacurile altor agenți patogeni.

-Combaterea biologica cu ajutorul bacteriilor benefice 5_b

Recomandări pentru utilizarea lui Taegro®

 

Câteva sfaturi practice pentru a maximiza eficacitatea produsului Taegro® se aplică foliar, ca tratament exclusiv preventiv, intervenind la fiecare aproximativ 7 zile la vița de vie, salată verde, și la fiecare 3-5 zile în culturile în spații protejate.

  • Taegro® poate fi utilizat în toate etapele de dezvoltare a culturii, de la transplantarea culturii până la recoltare. Produsul se utilizează conform tabelului de omologări.
  • Evitați utilizarea apei cu un conținut de clor, egal sau mai mare de 5 ppm
  •  Taegro®se poate utiliza in amestec cualte produse, doar conform indicațiilor de pe eticheta produselor, inclusiv cupru și sulf

 

 

Articol realizat de

Marius Drăgoi, Marketing Manager Culturi Speciale și Legumicultură, Syngenta 

Vizualizat: 1584 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii