La fel ca oamenii, și plantele suferă când temperaturile de afară sunt extreme. Cum puteți ajuta plantele să treacă cu bine de perioadele caniculare, pentru a vă asigura producții bune.
Culturile de legume din câmp sunt afectate nu doar de lipsa apei, ci și de arșiță. Dacă asigurarea apei este o condiție obligatorie, pe care toți legumicultorii o au în vedere, arșița este mai greu de controlat. În astfel de condiții, cu temperaturi extrem de ridicate, soluția este să sprijiniți plantele să își crească rezistența proprie la condițiile nefavorabile.
”Plantele au un sistem de autoapărare, când afară sunt peste 30 de grade Celsius se închide stomata, ca să nu se mai evapore apa, astfel nu se mai realizează fotosinteza, deci dezvoltarea plantei este întârziată.
Pentru a ajuta plantele să își continue dezvoltarea și să facă față arșiței, fermierii pot aplica foliar Megafol, ceea ce îi dă plantei un plus de energie și ajută la menținerea procesului de fotosinteză.
Stomatele deschise funcționează ca o pompă către sistemul radicular. Când stomatele sunt închise, rădăcina nu poate absorbi apă. Substanțele active din Megafol deschid stomatele, de aceea, prin utilizarea Megafol, putem oferi plantelor o rezistență mai bună împotriva stresului termic, fotosinteza va fi mai activă și sistemul radicular va continua să absoarbă mai multă apă.
Doza recomandată este de 30 ml la 10 litri de apă și ar fi bine să fie aplicat o dată pe săptămână, în perioadele cu temperaturi ridicate. La acesta se poate adăuga și Plantafol 20.20.20, pentru nutriția plantei”, explică Gabriel Dănciulescu, director comercial Malagrow România. Acesta o fermă proprie, în care cultivă tomate, ardei și vinete.
”Un alt aspect important este ca rădăcina plantei să fie bine dezvoltată, mai ales dacă are foarte multe fructe legate, pentru a putea susține nutriția plantei și producția. Dacă sunt și temperaturi ridicate și nu avem nici rădăcini bine dezvoltate, planta nu poate face față stresului și nu poate susține producția. Pentru a dezvolta sistemul radicular și a crea noi rădăcini, le recomandăm fermierilor Radifarm, aplicat prin fertirigare. Doza recomandată este de 500 ml Radifarm la 1.000 mp.
Dacă intervenim de jos în sus, cu Radifarm la rădăcini și, foliar, cu Megafol, pentru a-i da un plus de energie plantei, ar trebui să facem față cu brio condițiilor nefavorabile”, spune Gabriel Dănciulescu.
O altă problemă care poate să apară din cauza temperaturilor ridicate este carenţa de calciu, ce poate duce la pierderi de producţie semnificative.
Pentru a preveni deficitul de calciu al plantelor, specialiștii Malagrow recomandă ca, în perioadele ”fierbinți”, să recompletaţi calciul prin aplicare foliară, cu soluție de Calbit C în concentrație de 0,3%.
Calbit C este un supliment de calciu lichid, fără conţinut de azot, ce se absoarbe în întregime. Mezoelementele din compoziţia Calbit C se absorb ușor prin rădăcină, frunze sau fruct deopotrivă. Astfel, produsul asigură aportul adecvat de calciu chiar şi în perioade de secetă, cu temperaturi ridicate.
Aplicarea unei tehnologii complete Malagrow este o garanție pentru producții bune, chiar și în condiții de stres pentru plante.
”Le recomandăm fermierilor să urmeze planul tehnologic complet Malagrow. Putem asigura toată partea de nutriție a plantei, de la înrădăcinare până la coacere, evitând efectele stresului cauzate de temperaturi sau dăunători”, mai spune Gabriel Dănciulescu.
Adresați-vă specialiștilor Malagrow pentru a primi sprijinul necesar în elaborarea unui plan tehnologic personalizat pentru ferma dumneavoastră: https://malagrow.ro/contact/