Conferința AgTech, unicul eveniment de anvergură din Republica Moldova dedicat promovării tehnologiilor și inovațiilor IT în agricultură, s-a desfășurat pe 14 martie la Chișinău, adunând peste 250 de participanți.
Organizată pentru al patrulea an consecutiv de Agrobiznes și având drept parteneri ai ediției din acest an organizații importante din sectorul IT și agricol, cum ar fi proiectele USAID PCRR, OPTIM și Tekwill, Conferința AgTech a reunit speakeri din 5 țări, care au vorbit despre tendințele și oportunitățile digitalizării agriculturii.
Principalele noutăți ale Conferinței AgTech 2023 au fost:
„Conferința AgTech Moldova a fost un succes extraordinar și a adunat un grup divers de oameni pasionați de inovație și agricultură. Sperăm că acest eveniment va contribui la consolidarea colaborării dintre sectorul agricol și industria IT, pentru a găsi soluții inovatoare și sustenabile pentru problemele cu care se confruntă agricultura din Republica Moldova”, a declarat Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.
Evenimentul a adunat tineri pasionați de agricultură și soluții digitale, fermieri, companii inovatoare prestatoare de servicii, dezvoltatori ai soluțiilor și tehnologiilor inovatoare în agricultură, proiecte ce oferă suport pentru implementarea acestora, dar și reprezentanți ai autorităților, pentru a aborda împreună probleme stridente din agricultură ce pot fi soluționate implementând soluții digitale.
„Am devenit impresionat văzând ceea ce are de oferit Republica Moldova, iar progresul înregistrat în ultimii ani în digitalizarea agriculturii este unul cu adevărat de apreciat. Acum trei ani, când am participat pentru prima dată la Conferința AgTech, am vorbit despre mai multe obiective necesare de implementat. În ciuda pandemiei și problemelor din regiune, dezvoltarea tehnologiilor a avut loc mult mai rapid decât am fi putut anticipa, iar toate acestea se vor răsfrânge neapărat pozitiv asupra economiei”, a specificat John Riordan, Șeful Adjunct al Misiunii USAID Moldova.
Soluțiile prezentate în cadrul AgTech 2023 vin să soluționeze probleme cum ar fi impactul crizei energetice, schimbărilor climatice, influența insuficienței brațelor de muncă în ferme.
„Sunt mult mai optimist văzând tehnologiile deja prezente în Moldova, în cadrul conferinței AgTech, iar ministerul agriculturii este în faza de implementare a unui proces amplu de digitalizare. Împreună, colaborând, vom soluționa multiple probleme, iar agricultura Moldovei va deveni mai profitabilă și mai puțin dependentă de factorii externi”, a menționat Vicepremierul și Ministrul Agriculturii Republicii Moldova Vladimir Bolea.
AgTech este o inițiativă creată de Agrobiznes și dezvoltată cu sprijinul partenerilor instituționali și comerciali pentru a promova cele mai digitalizate afaceri și inițiative agricole din Moldova, dar și cele la nivel regional.