Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

„Ce interese aveţi cu noile Camere Agricole?”

Publicat: 04 noiembrie 2015 - 22:29
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Această întrebare, cu un evident substrat acuzator, este adresată Fundaţiei Revistei Ferma, în legătură cu cel mai recent proiect al nostru - “Camerele Agricole: putere de decizie pentru fermieri”.

Nu voi face din acest articol prilej de a disculpa în vreun fel Fundaţia (nu este cazul!) şi nici de a justifica în vreun fel acţiunile noastre (găsiţi detalii despre ceea ce facem pe www.fundatiaferma.ro şi www.agroinfo.ro). Însă nu pot să nu remarc, dincolo de întrebarea/comentariul dnei Felicia Marica, o anume îngrijorare… Pentru că, o parte din îngrijorările lucrătorilor din Camerele Agricole judeţene, vizavi de viitorul lor, răzbat clar şi prin comentariile doamnei la adresa proiectului nostru, dumneaei fiind angajat în această structură (conform informaţiilor publice de pe o reţea de socializare).

Comentariile la care facem referire sunt: “Nu mai trebuie controlată de nimeni (n.r. - camera agricolă) doar de Latifundiari”, „Este o nouă prostie şi multe interese“ şi „Ce interese aveţi cu noile Camere agricole? mai sunt ceva afaceri de făcut şi vă trebuie oamenii voştri plătiţi pentru a le rezolva?“… Nu vreau să comentez prea mult acuzaţiile privind interesul nostru pecuniar în această problemă, deoarece cititorii cunosc foarte bine independenţa noastră totală faţă de orice formaţiune politică, independenţă care demonstrează categoric că nu poţi avea nici un interes financiar iar când vine vorba despre latifundiari se cunoaşte la fel de bine punctul nostru de vedere.

Însă la comentariul “Este o nouă prostie” doresc să mă opresc puţin. Doamna Felicia susţine că este o prostie proiectul nostru pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013. Datoria mea este să apăr proiectul şi să spun răspicat că este o “imensă prostie” apariţia Ordonanţei 58, care distruge practic ideea de Cameră Agricolă şi transformă noile Camere într-un birou cu aceleaşi atribuţii ca şi fosta Agenţie Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA). Îmi imaginez că foştilor angajaţi ai ANCA - probabil în această categorie se află şi dna Felicia Marica - această formă de organizare li se pare familiară şi au acceptat-o foarte uşor, după câţiva ani în care au fost efectiv tracasaţi de haosul legislativ creat de politicieni şi în care locul lor de muncă este veşnic incert.

Dar pentru agricultura românească şi pentru bugetul statului, aceste modificări legislative perpetue sunt devastatoare. Stimată doamnă Felicia, vă dau şi un exemplu în acest sens. Zilele trecute, ministrul agriculturii anunţa că Guvernul a alocat din bugetul statului 640 mil. lei (cca 140. mil Euro) despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă. Această sumă putea fi alocată din bani europeni, dacă România avea un fond mutual acreditat! Ori, singura instituţie care putea constitui un fond mutual era Camera Agricolă Naţională (CAN) organizată după Legea 122/2012 (care, la art. 19, alin. 12 preciza că CAN “înfiinţează fonduri mutuale ale agricultorilor şi administrează/desemnează administratorii acestora”; însă această atribuţie a dispărut şi ea, ca şi legea, odată cu apariţia OUG 58). Vorbim aşadar despre o sumă uriaşă pe care Statul român trebuie să o scoată din buzunar numai din cauza orgoliului politicienilor de a nu da putere de decizie fermierilor în diferite sectoare agricole. Iar d-voastră, foşti lucrători ai ANCA, sunteţi folosiţi de către politicieni ca şi masă de manevră în acest război, singurul “beneficiu” pe care îl aveţi fiind stresul imens cauzat de incertitudinea locului de muncă!

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Vizualizat: 4612 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
consultant
|
11. 16, 2015. Monday 13:06

Am recitit din nou mai bine acest articol , de altfel va citesc mai rar online iar revista deloc( mi se pare prea incarcata de tehnologii uneori depasite).Fac parte din acei ,,lucratori" de ;la actualele camere agricole , folosit jignitor dar ma rog la nivelul dumneavoastra de pregatire nu ne comparam..... Voiam sa va spun ca nu ne este teama de locurile noastre de munca si va doresc succes in demersul dumneavoastra, insa va fi un esec total.Ne-am chinuit ani la rand sa determinam producatorii agricoli sa se asocieze sub orice forma.Am avut si realizari .Dar parearea amea ca nu cunoasteti suficient realitatea rurala. Dintr-un anumit numar de fermieri inscrisi la APIA sunt batrani cu varste de peste 60 ani , se inscriu la APIA pentru a lua subventia si altcineva le lucreaza terenul. De asemenea ce avantaje i -ar putea aduce noua Camera agricola unui producator agricol cu 4 / 5 ha care produce pentru consumul propriu? Agricultura romaneasca are nevoie urgent de rezolvarea a doua probleme: cadastrul general si refacerea irigatiilor. Fara camerele agricole pe care le propuneti fermierii se vor putea descurca pentru ca noi lucratorii scoliti prin diferite tari din Europa ii putem ajuta dar fara irigatii , fara clarificarea proprietatii vom da vina unii pe altii.

3.
consultant
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:31

Nu inteleg cine va opreste acum sa faceti un fond mutual si fara fantasticele ,, Camere agricole dupa un anumit model care si la ei s-au degradat in timp? Nu vedeti , ca fermierii nostri nu au capacitatea de a lucra in grup? Bineinteles ca se urmaresc niste interese. Propuneti un model de Camera agricola cu atributiile actualelor camere?

2.
AdminLS
|
11. 06, 2015. Friday 17:09
Comentariu editorial

Bună ziua, doamnă. Unde ați făcut acel comentariu? Pe grupul fundației de pe pagina de Facebook? Sau l-ați trimis în plic închis, sigilat, fundației?

1.
Felicia Marica
|
11. 06, 2015. Friday 15:18

Referitor la articolul de mai sus, vreau sa imi spuneti cu ce drept mi-ati citat comentariul si mi-ati folosit numele pe un site public?

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii