Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fermierii, în suferinţă... Ministerul Agriculturii aruncă perdele de fum!

Publicat: 25 iunie 2015 - 15:09
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii afectaţi de secetă şi alte fenomene meteo extreme aşteaptă cu sufletul la gură, ca pe o ultimă speranţă, sprijinul autorităţilor şi în special al ministrului agriculturii. Sprijin financiar evident. Însă, în loc de soluţii concrete, reprezentanţii ministerului vin cu “perdele de fum” care să le ascundă incompetenţa în gestionarea fenomenelor de criză din agricultură, chiar şi în condiţiile în care Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie instrumentele necesare.

Prima perdea a venit prin ieşirea la rampă a ministrului agriculturii, care a declarat că fermierii păgubiţi de secetă vor primi ajutoare financiare, astfel: “Avem posibilitatea să acordăm, timp de 3 ani, în mod direct, un ajutor de minimis de până la 15 mii de euro pentru suprafeţele şi fermele mici. Dar, pe lângă asta, sunt ferme mari care riscă să fie calamitate şi pentru sumele ce depăşesc 15 mii de euro trebuie să notificăm Comisia Europeană ca să acordăm aceste despăgubiri”, declara Daniel Constantin pentru TVR.
Să analizăm problema celor 15 mii de euro şi a fermelor mici. Acest sprijin acordat pentru o exploataţie este prevăzut în noul PNDR, prin Submăsura 6.3. - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Deci e mai mult decât evident că vorbim despre bani pentru dezvoltare şi nu de un ajutor pentru pierderi. Ori, pentru folosirea în alte scopuri decât cele clar stabilite a fondurilor europene va fi nevoie de acordul Comisiei Europene! Şi, implicit, va trebui modificat PNDR-ul care, cu chiu cu vai, doar ce a fost aprobat.
Interesant este să ştim ce ordin de mărime are o fermă mică. În accepţiunea noului PNDR, dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 8.000 şi 11.999 Euro SO (valoarea producţiei standard). Ştim că un hectar de porumb boabe are 640,66 Euro SO şi putem aproxima că o fermă mică este o exploataţie care cultivă între 12,5 şi 19 ha de porumb boabe. Pentru alte culturi şi animale avem alt ordin de mărime. Aici se ridică o întrebare. Fermele de semisubzistenţă, de sub 8.000 Euro SO (suprafaţă mai mică de 12 ha cultivate cu cereale) vor primi despăgubiri sau nu?
Pentru fermele mari, cu valoarea producţiei standard mai mare de 11.999 Euro SO (fermele care cultivă mai mult de 20 ha de cereale), Ministerul, prin vocea secretarului de stat George Turtoi, mai aruncă o perdea de fum chiar în inima Moldovei cea atât de afectată de secetă.
Fermierii afectaţi trebuie să sesizeze Prefectura pentru a veni comisia care să constate paguba şi, după ce Ministerul ştie necesarul despăgubirilor, vor merge la Comisia Europeană şi “vom ridica problema în Consiliul de Miniştri. Sigur va fi aprobată, pentru că este un caz de forţă majoră şi avem toate motivaţiile necesare”, spune Turtoi.
Domnule Constantin, Domnule Turtoi, nu vă jucaţi cu fermierii aflaţi în suferinţă pentru că nu aveţi nici o motivaţie solidă în faţa Comisiei! De ce? Pentru că ironia sorţii e că banii pentru despăgubiri în caz de fenomene meteo nefavorabile (grindină, furtuni, ploi excesive, secetă sau îngheţ) sunt la dispoziţia României, prevăzuţi în noul PNDR, prin Măsura 17 - Gestionarea riscurilor. Vorbim de aproape 400 de milioane de euro care nu pot fi accesaţi pentru că nu suntem în stare să constituim un FOND MUTUAL acreditat care să gestioneze aceşti bani. Deci e un nonsens să ceri alte fonduri Comisiei Europene pentru acelaşi scop şi tocmai de aceea există riscul ca solicitarea să fie respinsă de către forurile europene. Şi, domnule Turtoi, dacă banii notificaţi la UE nu vor veni nici până la sfârşitul acestui an şi nici la începutul lui 2016, şi nici la Sfântu’ Aşteaptă, ce veţi face? Ce le veţi spune fermierilor atunci? Veţi da vina pe Comisia Europeană? Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, a intuit foarte bine această problemă, declarând recent că “o să avem probleme la Comisia Europeană când mergem cu acea notificare pentru aprobarea sprijinului, pentru că Fondul Mutual trebuia să funcţioneze şi ne vor întreba de ce n-aţi făcut Fondul?”.
Mai mult, Ministerul solicită sprijin pentru acordarea despăgubirilor în urma secetei, ori România este în această perioadă măturată şi de ploi abundente, şi de grindină, cu pagube însemnate pentru agricultori. Uniunea Europeană nu face diferenţă între fenomenele meteo extreme, pe când la noi e invers. Foarte mulţi fermieri români rămân practic pe dinafară când vine vorba de despăgubiri.
În aceste condiţii, le reamintim autorităţilor care se fac că plouă peste România, că TREBUIE REZOLVATĂ DE URGENŢĂ PROBLEMA CAMERELOR AGRICOLE, atât legislativ cât şi financiar. Camera Agricolă este singura organizaţie de utilitate publică a fermierilor şi, prin urmare, singura care ar putea constitui Fondul Mutual.

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

Vizualizat: 15968 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

În momentul în care scriu aceste rânduri, Moldova este pârjolită de secetă. În judeţul Iaşi s-a instituit cod roşu de secetă. În Botoşani, ciuturile scot nămol din fântâni, iar fermierii sunt nevoiţi să aducă apa cu cisternele de la mare depărtare pentru a adăpa animalele...

Baciu condamnă politicul pentru eşecul Legii Camerelor Agricole

Baciu condamnă politicul pentru eşecul Legii Camerelor Agricole

Subiectul Camerelor Agricole a fost deseori adus în discuţie la ediţia din acest an a târgului Agriplanta - RomAgroTec, desfăşurat recent în localitatea Fundulea, din judeţul Călăraşi. Laurenţiu Baciu se numără printre cei care au răspuns provocării lansate de Fundaţia Revistei Ferma, semnând petiţia care solicită revenirea la forma iniţială a legii.

George Turtoi: De la anul vrem să mutăm primirea cererilor unice de plată la Camerele Agricole

George Turtoi: De la anul vrem să mutăm primirea cererilor unice de plată la Camerele Agricole

Declarația a fost făcută de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, imediat după intervenția în emisiunea Viața Satului a Nicoletei Dragomir, redactor-șef  revista Ferma.

SUSŢINE PROIECTUL. SEMNEAZĂ PETIŢIA!

SUSŢINE PROIECTUL. SEMNEAZĂ PETIŢIA!

Proiectul "Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!", iniţiat de Fundaţia Revistei Ferma este materializat prin PETIŢIA pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013. Pe scurt, cerem revenirea la atribuţiile cu putere de decizie pentru fermieri, pe care Ordonanţa 58 le-a eliminat complet!

3. Bulină neagră pentru Gheorghe Antochi...

3. Bulină neagră pentru Gheorghe Antochi...

Gheorghe Antochi este cel care a propus, în 2012, modificarea statutului camerelor agricole de la UTILITATE PUBLICĂ la INTERES PUBLIC, eliminând practic posibilitatea finanţării acestora şi din bugetul statului.

2. Bulină neagră pentru Mihai Banu...

2. Bulină neagră pentru Mihai Banu...

Mihai Banu este politicianul care a declarat că fermierii nu au ce să caute în birourile de organizare ale alegerilor pentru camerele agricole.

1. Bulină neagră pentru Daniel Constantin...

1. Bulină neagră pentru Daniel Constantin...

... pentru că a semnat, în calitate de Ministru al Agriculturii şi, deci, ca reprezentant al Guvernului, Ordonanţa de Urgenţă 58/2013. Modificările adoptate de OUG 58 schimbă radical vechea lege şi îi nemulţumesc pe fermieri, care acuză politizarea camerelor agricole, precum şi faptul că nu au fost consultaţi de minister la elaborarea proiectului, deşi au cerut acest lucru. Din lista de atribuţii principale prevăzute de OUG nu mai apare niciuna dintre cele menţionate în forma iniţială a legii (Legea 283/2010)!

Cine primeşte „Bulina Neagră”?

Cine primeşte „Bulina Neagră”?

Şase ani plini de modificări legislative, acordări şi încălcări de atribuţii, opinii mai mult sau mai puţin avizate, o grămadă mare de nemulţumiri şi, în prezent, o situaţie incertă... Cam aşa am putea descrie, pe scurt, procesul chinuit, greoi şi haotic de înfiinţare a camerelor agricole.

Tupeu fără limite la Ministrul Constantin!

Tupeu fără limite la Ministrul Constantin!

Continuăm serialul “Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri” şi rămânem tot în… sacul cu foarte mulţi bani “sifonaţi” prin tot felul de proiecte pe care MADR-ul le-a numit, impropriu, fonduri destinate formării profesionale, asistenţei tehnice şi informării. Cu toate că, în termenii fondurilor nerambursabile de la UE, asta ar fi trebuit să fie destinaţia lor.

Finanţarea a stârnit înverşunarea!

Finanţarea a stârnit înverşunarea!

Demersul Fundaţiei Revistei Ferma cu privire la modificarea legislaţiei Camerelor Agricole, în sensul revenirii la atribuţiile cu drept de decizie pentru fermieri, are la bază şi luările de poziţie ale reprezentanţilor asociaţiilor profesionale, declanşate de apariţia OUG 58 din 2013.

Săptămâna aceasta: Reprezentanții Camerelor Agricole se întâlnesc cu miniștrii Agriculturii și Finanțelor

Săptămâna aceasta: Reprezentanții Camerelor Agricole se întâlnesc cu miniștrii Agriculturii și Finanțelor

Marți, la Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) din București, liderii fermierilor implicați în constituirea Camerelor Agricole se vor întâlni cu ministrul Daniel Constantin și cu ministrul Eugen Teodorovici, spune Cornel Stroescu.

Voluntar de TOP

Voluntar de TOP

În ultimii doi ani Fundaţia Revistei Ferma s-a implicat în susţinerea civică a diferitelor proiecte de interes pentru agricultori.

"Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!"

"Camerele agricole de stat sunt una" (n.r. - născute din fostele agenţii de consultanţă agricolă), "camerele private, ale fermierilor, sunt altceva" (n.r. - cu referire la cele înfiinţate după OUG 58/2013), "bine că face cineva ceva şi pentru noi, fermierii" (n.r. - cu referire la iniţiativa Fundaţiei Revistei Ferma)

Legislatie pentru Camerele Agricole

Legislatie pentru Camerele Agricole

Legislatie pentru Camerele Agricole

"Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!" PROIECT SUSŢINUT DE FUNDAŢIA REVISTEI FERMA

PETIŢIE pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013

Camerele Agricole - de unde şi până unde?!

Camerele Agricole - de unde şi până unde?!

De unde începe puterea şi răspunderea fermierilor, atribuită prin Camerele Agricole şi unde se încheie? Sau cum? Dacă privim în urmă, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continuă... în defavoarea fermierilor!

Punct de vedere al CAN cu privire la articolul „Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor...”

Punct de vedere al CAN cu privire la articolul „Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor...”

După publicarea articolului cu titlul „Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!”, Camera Agricolă Naţională a trimis un punct de vedere oficial pe adresa redacţiei. Iată precizările CAN!

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
|
11. 03, 2015. Tuesday 17:23

Numai vorbe si atat,toti sunt niste minicinosi ca si toti parlamentarii si senatorii,numai ei sa o duca bine,restul fiecare se descurca cum poate.Nu-si dau interesul poate,nu au timp? pentru altii sau nu stiu cum sa administreze banii pentru impartirea acestora?

4.
moldovean
|
08. 25, 2015. Tuesday 12:11

Subscriu ceea ce spune Doru Andrici, subvențiile pentru 2014 la SAPS și la Bovine nu a fost achitată în totalitate pentru anul 2014. Acest haos din agricultură se datorează incapacității conducătorilor din Minister. Pentru a doua oară avem neșansa ca PAC-ul să fie negociat de oameni depășiți și fără caracter . În 2005 Nastase- Steriu au negociat pt România, în 2013 Ponta-Constantin au negociat pt România , condiții fără logică și de aici dezastrul din agricultură și unde mai pui că, am avut Comisar European.

3.
consultant
|
07. 06, 2015. Monday 15:54

aveti o obsesie cu aceste camere dand vina pe minister fara niciun motiv temeinic. sustineti niste interese ale unor fermieri care vor infiintarea acestor camere. Daca unii fermieri isi doresc atat de tare de ce nu si aceste camere sau acest fond mutual? Probabil ca nu stiti cum se deruleaza un proiect pri PNDR. Pai daca se dau bani prin PNDR pentru formarea unui fond mutual ce treaba ar avea camerele agricole ? Una este camera , alta este structura prin care se pot accesa fonduri europene din noul PNDR. Ati facut personal un sondal printre fermieri daca doresc acest lucru? Personal pe cati fermieri am intrebat spun ca nu vad la ce i-ar ajuta. Se vehiculeaza ca aceste noi camere la anul vor primi cererile unice de plata. Sa plang sau sa rad?Nu vor fi capabili administrativ. Nu neg faptul ca din punct de vedere profesional nu sun buni fermieri. Dar atat. Chestia asta ca aceste camere sa fie ale fermierilor este corecta dar sa asigure si consultanta este imposibila. Pai un fermier ori sta la ferma lui ori la camera agricola.Cunosc fermieri cu pregatire superioara care nu stiu sa completeze corect nici macar un contract de arenda. Va rog sa va interesati cate asociatii din domeniul vegetal s-au implicat in eliberarea avizelor consultative? Foarte putine. Cunosc fermieri care desi anual platesc niste cotizatii la astfel de asociatii, nu le ofera nimic. Acest model de camera pe care=l promovati nu exista in nicio tara din Europa!!!! Si daca doriti va pot spune cum functioneaza camerele agricole in Franta sunt reprezentate de fermieri dar consultanta este asigurata de specialisti . Si sa nu credeti ca ,acolo nu sunt fermieri care nu agreaza aceasta structura.

2.
AdminLS
|
06. 26, 2015. Friday 12:50
Comentariu editorial
@Ion:

Buna ziua, vă mulțumim că ne urmăriți. Am postat, după cum observați, comentariul dvs. Nu trecem în trash niciun comentariu de bun simț, așa cum e cel scris de dvs. Oricât de incisiv ar fi punctul de vedere exprimat. Vă mai așteptăm opiniile.

1.
Ion
|
06. 26, 2015. Friday 09:40

Mai razbate si in presa cate un strigat de durere provocat de natura dar si din incompetenta celor din minister.
Ce sa mai vorbim de despagubiri cand acesti strigoi nu au facut nimic pt. subventia la motorina pt 2015 iar cea din 2014 inca nu a fost achitata si suntem la jumatatea anului deja.
Cred ca cei din minister trebuie fugariti cu furcile si coasele ca in 1907.
Va rog postati comentariul nu il treceti in trash ca de obicei.

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere