În judeţul Tulcea, agricultura ecologică se practică pe circa 35.000 de hectare, situându-se astfel pe primul loc în ţară în acest domeniu, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR).
Dacă în anul 2008, suprafaţa cultivată ecologic era de 24.582 de hectare, în anul următor aceasta a fost de 27.923 de hectare, iar în anul 2010 - de 28.524 de hectare.
“Anul trecut, pe circa 12% din suprafaţa arabilă din judeţ, respectiv 31.840 hectare, se practica agricultura ecologică, iar în aceste condiţii Tulcea ocupa locul I la nivel naţional ca suprafaţă înregistrată. Anul acesta, potrivit datelor pe care le avem, pe circa 35.000 de hectare se practică agricultura ecologică”, a declarat directorul DADR, Vasile Gudu.
Potrivit DADR Tulcea, dacă în anul 2008, în judeţ existau 116 operatori economici în domeniu, în anul următor au funcţionat 182 de operatori şi au apărut primii trei procesatori de produse bio, doi comercianţi şi un exportator. În anul 2010, în judeţ au funcţionat 161 de operatori, iar numărul procesatorilor a fost de cinci, anul trecut, în domeniul agriculturii ecologice din judeţul Tulcea fiind înregistraţi 220 de operatori dar şi 14 firme de acvacultură.
“Constatăm o dinamică ascendentă a suprafeţelor cultivate ecologic, precum şi a efectivelor de bovine, ovine şi familii de albine, iar la această dată constatăm menţinerea acestei tendinţe ascendente”, a menţionat directorul Gudu.
Şi în anii anteriori, Tulcea s-a aflat în topul judeţelor în care se practica agricultura ecologică, acest sector dezvoltându-se atât în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cât şi în imediata apropiere a Parcului Naţional Munţii Măcinului.
Sursa: Agerpres