Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ministrul Mediului: Pădurile tăiate ilegal s-au redus în ultimii doi ani

Publicat: 16 noiembrie 2011 - 09:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal în România s-a redus cu 15% în 2010 şi 2011, comparativ cu anii 2008 şi 2009, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

”Acum sunt mai multe descinderi împreună cu Poliţia, care au demonstrat eficacitatea. Avem până acum, în acest an, 25.000 de dosare penale întocmite, care îşi urmează calea. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor pentru că se fac dosarele, intră în analiza justiţiei şi acolo se spune de multe ori că nu este un pericol social. Din anul 1990 până acum doar 0,5% din aceste dosare s-au finalizat”, a spus Borbely.

Ce cantitate de lemn furat constituie contravenţie şi de la cât devine infracţiune?
Potrivit ministrului, există în Parlament un proiect în care este prevăzut ce cantitate de lemn tăiată ilegal constituie contravenţie, jumătate de metru cub sau un metru cub de lemn, dar cel mult nu poate fi depăşit un metru cub. „Ce este peste un metru cub să fie infracţiune. În prezent, până la cinci metri cubi era numai contravenţie şi atunci 80% din aceste constatări au fost 4,5 sau 4,8 metri cubi şi erau amendaţi”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Laszlo Borbely a arătat că 300.000 de hectare de pădure sunt nepăzite pentru că sunt proprietari mici cu mai puţin de 30 de ha care nu pot fi sprijiniţi.
„Avem aceste probleme şi vom avea toleranţă zero cu privire la tăierile ilegale. Va trebui să ne organizăm mai bine împreună cu autorităţile locale pentru că eu sprijin în continuare împăduririle de la Fondul de Mediu”, a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.

padure_b

Sprijinul pentru împăduriri se acordă pe o perioadă de până la 15 ani
Sursa citată a afirmat că orice proprietar de teren agricol care nu poate să-l utilizeze şi care nu se pretează altor tipuri de agricultură îl poate împăduri şi primeşte 1.800 de euro, iar timp de cinci până la 15 ani primeşte sprijin pentru a împădurii terenul respectiv.

„Pentru prima dată în anul 2011 a crescut fondul forestier al României cu 0,3%, după ce timp de 10 ani a tot scăzut din cauza tăierilor ilegale. Începând din anul 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat de şase ori fonduri pentru împăduriri”, a mai arătat ministrul, potrivit Agerpres.

Laszlo Borbely, împreună cu preşedintele WWF România, Csibi Mogor, şi autorităţi locale au vizitat marţi pădurea virgină din localitatea Şinca, în cadrul campaniei pentru salvarea pădurilor virgine din România.

Vizualizat: 2270 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Bancul zilei

Amânare

Amânare
Nu lăsa nimica pe mâine. Detalii