Până la sfârşitul acestui an în Insula Mare a Brăilei vor fi montate camere video care vor monitoriza culturile şi fermele pe întreaga suprafaţă.
„Vom îmbunătăţi monitorizarea introducând camere de luat vederi în toate fermele şi peste tot în Insula Mare a Brăilei, inclusiv pentru protejarea pivoţilor, care au fost devalizaţi primăvara aceasta”, a declarat, directorul general al SC TCE 3 Brazi, Lucian Buzdugan.
Program de utilizare a biomasei
Insula Mare a Brăilei, considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu o suprafaţă de peste 55.000 de hectare de teren arabil, doreşte să îşi asigure şi independenţa energetică, motiv pentru care tot anul acesta va demara un program de utilizare a biomasei. „Ne pregătim să demarăm proiectul de utilizare a biomasei, în sensul că toate paiele, respectiv 100.000 de tone, vor fi arse, rezultatul fiind obţinerea a 300.000 tone de biomasă. Arderea se va face într-o centrală termică de producere a energiei, respectiv 15 - 17 megavaţi pe oră”, a explicat Buzdugan.
Directorul SC TCE 3 Brazi a spus că, odată cu demararea programului energetic, se va crea o rezervă, care va fi utilizată pentru a porni un alt program - cel de plantare de lucernă. „Vom demara acel program de lucernă, pentru că, practic, cu soia îmi pierd speranţa, până când UE va înţelege că trebuie să cultivăm soia modificată genetic. În soia investim cel mai mult, 250 de euro pe hectar numai în pesticide, faţă de 20 de euro cât ar fi trebuit să investim”, a adăugat Lucian Buzdugan.
SC TCE 3 Brazi a sărbătorit, pe 8 iunie 2011, zece ani de când a luat în arendă terenul arabil din Insula Mare a Brăilei, investiţie care s-a dovedit a fi un succes, după cum susţinea, cu această ocazie, arendaşul IMB, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.
Societatea are în exploatare 70.000 ha teren agricol, din care 55.682 ha teren arabil, în baza unui contract de arendă încheiat, pe 20 de ani, cu Agenţia Domeniilor Statului, care a încasat în aceşti zece ani 44 milioane de euro.
sursa: Agerpres