Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Caraş-Severin: Agricultura ecologică se extinde, de 15 ori mai mulţi producători

Publicat: 23 august 2011 - 09:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, la Direcţia Agricolă Caraş-Severin, s-au înscris 618 producători care se ocupă cu agricultura ecologică, de 15 ori mai mulţi faţă de numărul celor de anul trecut.

Toţi producătorii care desfăşoară activităţi în agricultura ecologică au obligaţia să se înregistreze la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Direcţiilor Agricole Judeţene.
„Cei mai mulţi producători agricoli înregistraţi sunt din Cornereva, Domaşnea, Teregova, Zăvoi, Armeniş sau Bucoşniţa, zone cu tradiţie în agricultura ecologică, unde s-a mers pe o agricultură extensivă, pe o agricultură cu resurse naturale, în ceea ce priveşte fertilizarea culturilor, nefolosind îngrăşăminte chimice în tratarea culturilor respective. Noi sperăm ca, după ce trec cei trei ani de conversie, un număr cât mai mare de producători să valorifice pe piaţă produsele pentru care au certificatul ecologic. Cei mai mulţi de la noi din judeţ se bazează pe producţia de fructe”, a declarat Gheorghe Radac, consilier superior la Direcţia Agricolă Judeţeană Caraş-Severin.
 

Coş cu mere_b

Sunt însă, şi producători deja atestaţi. De exemplu, în comuna Vrani este un producător de produse ecologice  atestat, care a ieşit pe piaţă cu produse horticole şi încearcă să îşi vândă produsele la un preţ ceva mai bun, producţia fiind mai mică decât la ceilalţi producători agricoli. „Se consideră că, în perioada celor trei ani de conversie, diferenţa de producţie va fi acoperită prin subvenţii de la bugetul de stat. După trecerea la agricultura ecologică propriu-zisă, nu se vor mai acorda subvenţii, întrucât se apreciază că valorificarea se face la un preţ superior”, a explicat Radac.
Suprafaţa totală înregistrată la agricultura ecologică se ridică, în Caraş-Severin, la 4.621 de hectare.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3211 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Proiectele cu investiţii în exploataţiile forestiere au nevoie de autorizaţie de mediu

Proiectele cu investiţii în exploataţiile forestiere au nevoie de autorizaţie de mediu

Beneficiarii fondurilor europene acordate pentru investiţii în exploataţiile forestiere prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), trebuie să obţină autorizaţia de mediu pentru proiectele contractate.

Agricultura ar putea fi o sursă pentru răcirea planetei

Agricultura ar putea fi o sursă pentru răcirea planetei

Prin selectarea atentă a varietăţilor de plante agricole cultivate, o mare parte din Europa şi America de Nord ar putea avea vara temperaturi mai mici cu până la un grad, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Bristol (Regatul Unit).

Studiu: Reducerea consumului de carne poate salva mediul

Studiu: Reducerea consumului de carne poate salva mediul

Austriecii doresc să salveze mediul prin adoptarea unei alimentaţii echilibrate în general şi în special prin reducerea consumului de carne. 

Producţia de miere va fi cu 20% mai mare în 2011 faţă de anul trecut

Producţia de miere va fi cu 20% mai mare în 2011 faţă de anul trecut

Producţia de miere din acest an va fi mai mare cu aproximativ 20% faţă de cea de anul trecut, producătorii estimând să obţină între 17.000 şi 18.000 tone, potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea. Acesta speră ca România să reuşească să exporte şi anul acesta jumătate din producţie, deşi concurează cu mierea mult mai ieftină din China şi Argentina.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii