Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Biotehnologia agricolă asigură recolte record, dar şi protecţia mediului

Publicat: 05 octombrie 2011 - 12:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Biotehnologia agricolă aduce beneficii cultivatorilor, dar şi mediului prin reducerea gazelor cu efect de seră şi a aplicării pesticidelor, a declarat într-o conferinţă susţinută la Ambasada SUA, Michael J.Philips, consultant în domeniu.

„În 2010 un număr record de 15,4 milioane de cultivatori au cultivat plante biotehnologice pe 14,8 milioane hectare în 29 de ţări, 19 fiind state în curs de dezvoltare, iar 10 ţări industrializate. Culturile biotehnologice au adus cultivatorilor în 2009 beneficii economice nete de 10,8 miliarde de dolari, iar între 1996 - 2009 acestea s-au ridicat la 64,7 miliarde de dolari”, a spus profesorul american, arătând că aceste culturi implică costuri de producţie reduse chiar şi cu 50%.

Potrivit acestuia, aceste culturi contribuie şi la reducerea gazelor cu efect de seră datorită utilizării reduse de combustibil, echivalând în prezent cu eliminarea a 18 miliarde de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă sau a 8 milioane de maşini din circulaţie pe an.

De asemenea s-a redus aplicarea pesticidelor în ultimii 15 ani cu 17,2% la nivel mondial. „Biotehnologia agricolă susţine atât viabilitatea mediului, cât şi cea economică. Şi nu există motive să se creadă că alimentele create prin biotehnologie pot fi o ameninţare mai mare pentru om decât alimentele obişnuite. Alimentele modificate genetic prezintă aceleaşi riscuri inerente pentru sănătatea omului ca şi alimentele convenţionale - alergii, toxine, anti-nutrienţi. Diferenţa este că înainte de comercializarea alimentelor biotehnologice oamenii de ştiinţă evaluează toate aceste riscuri, fapt care nu are loc de obicei pentru alimentele convenţionale”, a spus specialistul american.

Acesta a menţionat că în SUA înainte de a ajunge la consumator gradul de nutriţie şi siguranţa fiecărui produs sunt evaluate în numeroase stadii de mai multe agenţii specializate şi nu a fost demonstrat nici măcar un singur caz de afectare a sănătăţii, siguranţei sau mediului în privinţa vreunei plante biotehnologice care a trecut cu succes prin procesul de aprobare.

Prof.dr. Michael J. Philips s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului de la Bucureşti, iar miercuri are o întâlnire şi cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.
Pe lângă cele două doctorate în domeniu obţinute la Universitatea de Stat din Ohio şi Universitatea Purdue, prof.dr. Michael J.Philips se ocupă şi de ferma familiei din localitatea sa natală din statul Ohio, unde cultivă porumb şi soia modificate genetic.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3132 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA: Cererile pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole ecologice se depun până la 17 octombrie

APIA: Cererile pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole ecologice se depun până la 17 octombrie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că, până la data de 17 octombrie 2011 inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.

Seminar de informare pe teme de agricultură bio

Seminar de informare pe teme de agricultură bio

Practici europene, tehnologie şi pârghii financiare, în ceea ce priveşte bio-agricultura, dar şi secretele cultivării produselor bio sunt disponibile timişenilor, în cadrul cadrul seminariilor de specialitate.

Agricultura ecologică a stârnit interesul sălăjenilor

Agricultura ecologică a stârnit interesul sălăjenilor

Practicarea agriculturii ecologice a stârnit interesul sălăjenilor, astfel încât, numărul fermierilor care s-au înregistrat la Direcţia pentru Agricultură Sălaj pentru a practica acest tip de agricultură a crescut de la circa 60 în 2010 la peste 250 în acest an.

Biofach America 2011: România, reprezentată de 7 firme

Biofach America 2011: România, reprezentată de 7 firme

România va fi reprezentată de 7 firme la târgul de produse ecologice Biofach America 2011, care se va desfăşura în Baltimore (SUA), în perioada 22-24 septembrie 2011.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii