Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Biotehnologia agricolă asigură recolte record, dar şi protecţia mediului

Publicat: 05 octombrie 2011 - 12:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Biotehnologia agricolă aduce beneficii cultivatorilor, dar şi mediului prin reducerea gazelor cu efect de seră şi a aplicării pesticidelor, a declarat într-o conferinţă susţinută la Ambasada SUA, Michael J.Philips, consultant în domeniu.

„În 2010 un număr record de 15,4 milioane de cultivatori au cultivat plante biotehnologice pe 14,8 milioane hectare în 29 de ţări, 19 fiind state în curs de dezvoltare, iar 10 ţări industrializate. Culturile biotehnologice au adus cultivatorilor în 2009 beneficii economice nete de 10,8 miliarde de dolari, iar între 1996 - 2009 acestea s-au ridicat la 64,7 miliarde de dolari”, a spus profesorul american, arătând că aceste culturi implică costuri de producţie reduse chiar şi cu 50%.

Potrivit acestuia, aceste culturi contribuie şi la reducerea gazelor cu efect de seră datorită utilizării reduse de combustibil, echivalând în prezent cu eliminarea a 18 miliarde de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă sau a 8 milioane de maşini din circulaţie pe an.

De asemenea s-a redus aplicarea pesticidelor în ultimii 15 ani cu 17,2% la nivel mondial. „Biotehnologia agricolă susţine atât viabilitatea mediului, cât şi cea economică. Şi nu există motive să se creadă că alimentele create prin biotehnologie pot fi o ameninţare mai mare pentru om decât alimentele obişnuite. Alimentele modificate genetic prezintă aceleaşi riscuri inerente pentru sănătatea omului ca şi alimentele convenţionale - alergii, toxine, anti-nutrienţi. Diferenţa este că înainte de comercializarea alimentelor biotehnologice oamenii de ştiinţă evaluează toate aceste riscuri, fapt care nu are loc de obicei pentru alimentele convenţionale”, a spus specialistul american.

Acesta a menţionat că în SUA înainte de a ajunge la consumator gradul de nutriţie şi siguranţa fiecărui produs sunt evaluate în numeroase stadii de mai multe agenţii specializate şi nu a fost demonstrat nici măcar un singur caz de afectare a sănătăţii, siguranţei sau mediului în privinţa vreunei plante biotehnologice care a trecut cu succes prin procesul de aprobare.

Prof.dr. Michael J. Philips s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului de la Bucureşti, iar miercuri are o întâlnire şi cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.
Pe lângă cele două doctorate în domeniu obţinute la Universitatea de Stat din Ohio şi Universitatea Purdue, prof.dr. Michael J.Philips se ocupă şi de ferma familiei din localitatea sa natală din statul Ohio, unde cultivă porumb şi soia modificate genetic.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3097 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!