Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Tulcea: Proiect pentru protejarea Pădurii Letea şi a cailor semi-sălbatici

Publicat: 25 ianuarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) intenţionează să realizeze un proiect pentru protejarea cailor semi-sălbatici din Rezervaţie şi a uneia dintre cele mai vechi arii naturale strict protejate din România, Pădurea Letea.

Guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu, a declarat, vineri, că în momentul de faţă în Deltă există între 2.000 şi 4.000 de cai sălbăticiţi, dintre care localnicii deţin circa 1.000 de exemplare, întregul efectiv de cabaline afectând Pădurea Letea.

''Există determinări care scot în evidenţă faptul că generaţiile tinere de vegetaţie forestieră nu se mai formează din cauză că accesul cailor în pădure nu poate fi controlat. (...) Au fost propuneri de exterminare a acestora, de lăsare în libertate, iar punctul nostru de vedere este să adoptăm o soluţie de mijloc în care să acceptăm că populaţiile de cai evadate în mediul natural au devenit o parte a peisajului, o parte a sistemului natural care s-au dezvoltat şi care ar trebui să devină şi o atracţie pentru vizitatori, în ultimă instanţă'', a afirmat guvernatorul.

Proiectul ar consta în crearea într-un spaţiu exterior pădurii, dar asemănător acesteia, a unei zone securizate, care să împiedice cabalinele să părăsească aria, dar să lase posibilitatea vizitatorilor să le vadă.

''Anemia infecţioasă declarată în anii 70 sau 80 a fost o barieră timp de 20 de ani pentru valorificarea lor. Se aştepta ca aceşti cai să moară, pentru că o asemenea boală ar fi putut duce la dispariţia lor, lucru care nu s-a întâmplat. Sunt acolo acum cai de o frumuseţe stranie. (...) Noi trebuie să evităm înrăutăţirea situaţiei actuale. În 95 pădurile Letea şi Caraorman au fost împrejmuite cu un gard de sârmă ghimpată care a putrezit. Bani de întreţinere nu s-au mai dat. Iar la distrugerea gardurilor au contribuit şi localnicii care au rupt împrejmuirea pentru a intra acolo cu animalele la păşunat'', a menţionat guvernatorul RBDD.

Problema cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Delta Dunării este una veche. La iniţiativa conducerii Direcţiei Silvice Tulcea, care a reclamat că aceste cabaline distrug zonele împădurite în judeţ, în aprilie 2009 s-a înfiinţat un grup de lucru pentru rezolvarea acestui aspect.

În ciuda numeroaselor proiecte anunţate de diferite organizaţii neguvernamentale, niciunul dintre ele nu a fost pus în practică, efectivul de cai sălbatici fiind estimat de unii cercetători la 3.450. Conform declaraţiilor din 2006 ale conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare, 80% dintre aceste animale ar fi bolnave de anemie infecţioasă, în 2010 numărul cailor semi-sălbăticiţi bolnavi de anemie, dar care au proprietari, reducându-se la zero.

Caii sălbatici din Deltă se pare că sunt urmaşii cailor eliberaţi în anii 1980 de şeful unei ferme zootehnice din Sfântu Gheorghe care exporta animale în Italia. Caii ar fi trebuit să fie ucişi pentru a elimina focarul de febră aftoasă, însă şefului fermei de la acea vreme i s-a făcut milă de animale şi le-a dat drumul în Deltă.

Conform ARBDD, Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie din România după Munţii Retezat.

Pădurea Letea este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în această zonă.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 4299 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii