Adama
Vinasa Rompak

Tulcea: Cantităţile de peşte confiscate de la braconieri, de aproape trei ori mai mici

Publicat: 24 ianuarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cantitatea de peşte confiscată anul trecut de autorităţi în timpul acţiunilor pentru combaterea braconajului piscicol din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) este de aproape trei ori mai mică decât cea din anul anterior, conform unei centralizări efectuate de Prefectura Tulcea.

Dacă în 2009, cele 10 instituţii de control au efectuat 3.351 de acţiuni în timpul cărora au confiscat 68.849 kilograme de peşte şi 183 de kilograme de icre, în 2010 opt instituţii de control au efectuat 6.486 de acţiuni în timpul cărora au confiscat 23.227,650 kilograme de peşte şi 90,3 kilograme de icre.

Cele mai mari cantităţi de peşte, respectiv 8.948,9 kilograme şi 6.994,8 kilograme, au fost confiscate de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) din Tulcea şi Serviciul Poliţiei Delta Dunării, în timp ce Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a confiscat cele mai multe unelte ilegale de pescuit, respectiv 3.568.

Conform datelor furnizate de Prefectură, în 2010 IJPF Constanţa ar fi confiscat bunuri în valoare totală de un milion de euro de la braconieri, purtătorul de cuvânt al IJPF Constanţa, Adrian Burcea, menţionând însă că această valoare o include şi pe cea a bunurilor confiscate în urma acţiunilor de braconaj desfăşurate pe Marea Neagră.

''În timpul acţiunilor derulate exclusiv pe teritoriul RBDD în colaborare cu celelalte instituţii de control am confiscat circa 1.000 de kilograme de peşte, aproximativ 11 bărci pneumatice, un motor de barcă şi circa trei kilometri de plase a căror utilizare este interzisă de lege. În ceea ce priveşte persoanele surprinse la braconat, au fost aplicate amenzi, dar dosare penale sau condamnări nu există'', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IJPF Constanţa, Adrian Burcea.

Scăderea cantităţilor de peşte confiscate de autorităţi a fost explicată de prefectul judeţului Tulcea atât prin creşterea exigenţelor auto-impuse de autorităţi, cât şi ca urmare a problemelor cu care se confruntă acestea.

''Eu cred că această situaţie se poate explica prin creşterea exigenţelor autorităţilor implicate în acţiunile anti-braconaj pentru a-şi duce misiunile până la capăt. Numărul insuficient al angajaţilor şi dotarea care nu se poate compara cu cea a braconierilor poate să fie o altă explicaţie a situaţiei'', a declarat pentru AGERPRES prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu.

În 2006, la iniţiativa Ministerului Mediului, la nivelul Prefecturii judeţului Tulcea, s-a înfiinţat Comitetul Judeţean pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol în Delta Dunării, din acest comitet făcând parte Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Tulcea, Poliţia Delta Dunării, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Tulcea şi inspectoratele din Constanţa şi Brăila, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), Poliţia Transporturi, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Garda de Mediu a Administraţiei, în 2010 activitatea în domeniu a două dintre acestea, IPJ şi IJJ, nemaifiind raportată.

Comisia are competenţe pe raza judeţului Tulcea şi în judeţele limitrofe, Constanţa şi Brăila, pentru zonele de graniţă de judeţ, obiectivul acţiunilor întreprinse de cele 10 instituţii de control fiind combaterea braconajului piscicol şi a evaziunii fiscale.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2300 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii