KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Salonul de Eco - Agricultură, la Indagra

Publicat: 19 octombrie 2011 - 15:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Salonul Eco-Agricultura aduce, în acest an, de la alimente ecologice şi cosmetice, la detergenţi şi artizantat certificat eco

Salonul de Eco - Agricultură organizat în cadrul târgului Indagra, în perioada 19 - 23 octombrie 2011, în complexul expoziţional Romexpo, va reuni pentru prima oară şi expozanţi din străinătate, nu numai producătorii români de produse ecologice.

Potrivit Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio-România", organizatorul evenimentului, o altă noutate a acestei ediţii este reprezentată de introducerea produselor certificate ecologic din domeniul îngrijirii corporale (cosmetice bio), precum şi a producătorilor de detergenţi, confecţii, artizanat şi arta meştesugarească populară, certificate de asemenea ecologic.

România - sursă de materii prime pentru industria bio
La ora actuală, ţara noastră este o piaţă interesantă pentru industria bio, mai mult, deocamdată, ca sursă de materii prime, şi nu ca industrie de procesare. Pe piaţa bio din România, cu o valoare de circa 10 milioane de euro, există peste 4.500 de operatori care practică agricultura ecologică, comparativ cu 2.900 de astfel de agricultori în 2009, iar suprafaţa cultivată bio a crescut la 260.000 hectare în 2010 comparativ cu 240.000 de hectare în 2009.

Zarzavaturi_b

În prezent, România exportă majoritatea produselor sale ecologice, de la miere la ulei, produse oleaginose şi fructe, în proporţie de peste 90%, către ţări din Uniunea Europeană acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produse finite. Principalele destinaţii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, exporturile de produse bio din România au crescut în 2010, atingând un nivel record, de 100 milioane de euro, faţă de 80 de milioane de euro în 2009. România beneficiază de unul dintre cele mai fertile şi ecologice terenuri din Europa, în 2010 existând circa trei milioane de hectare de teren necultivat şi circa două milioane de ferme mici, se subzistenţă, pentru care conversia către agricultura bio ar fi benefică dacă statul ar sprijini producţie şi procesarea acestor produse.

Experţii MADR consideră că România ar putea ajunge la exporturi de produse ecologice care să depăşească 1,5 miliarde euro în următorii cinci ani, dacă acest sector va fi sprijinit de autorităţi.
Consumul autohton de produse ecologice reprezintă doar un procent, faţă de 6-8% în ţările UE.

Spania, campion european privind suprafeţele cultivate bio
Agricultura ecologică la nivel global nu este un domeniu de nişă, europenii, de exemplu, consumând în 2008 alimente bio în valoare de circa 18 miliarde de euro. Cele mai importante pieţe sunt Germania, cu o creştere pe primul semestru din 2009 de 10 la sută, Franţa, care are 300 de noi exploataţii agricole bio în fiecare lună, Italia - cu o piaţă de 2,35 miliarde euro în 2009, şi Marea Britanie, cu o cifră de afaceri pe piaţa bio de 2 miliarde de euro, anul trecut.

În agricultura bio din Europa, pieţele emergente sunt considerate Spania, campion european la nivelul suprafeţelor cultivate bio, cu 1,33 milioane hectare, depăşind astfel Italia, cu 1,1 milioane hectare, Olanda, cu afaceri în domeniul agriculturii ecologice de 647 milioane de euro în 2009, în creştere cu 11% faţă de 2008.

Şi ţările din centrul şi estul Europei, de exemplu Polonia, cu suprafeţe de peste 367.000 hectare cultivate bio şi Cehia - o creştere a pieţei de 11% în 2009, devin din ce în ce mai importate pe piaţa produselor ecologice.

La nivel mondial, cea mai mare piaţă rămâne Statele Unite ale Americii, cu afaceri în acest domeniu de 25 miliarde euro în 2009, dar China, Brazilia şi India, ţări cu populaţii dar şi potenţial agricol important, ar putea contesta în viitor "supremaţia" Americii în acest domeniu.

Vizualizat: 2813 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii