Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării lipseşte de pe lista priorităţilor de mediu ale viitorului parteneriat România-CE

Publicat: 26 iunie 2013 - 18:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării nu reprezintă o prioritate în cadrul viitorului Parteneriat dintre România şi Comisia Europeană (CE), în vederea stabilirii cadrului de implementare al fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, ceea ce este îngrijorător, atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor competente, organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Mediu pentru România (CMR).

“(...) nu putem să ignorăm lipsa Rezervaţiei Biosferei Deltă Dunării dintre priorităţile de mediu ale viitorului Parteneriat România - Comisia Europeană. Mai mult decât atât, am remarcat cu aceeaşi îngrijorare supralicitarea potenţialului economic şi social al Fluviului Dunărea şi ignorarea totală a potenţialului natural al fluviului, iremediabil legat de primele. Considerăm că potenţialul natural trebuie tratat în mod egal, împreună cu ceilalţi doi piloni amintiţi, şi că proiectele de infrastructură care se pregătesc pentru Fluviul Dunărea (Coridorul IV, de exemplu) trebuie să ţină cont în mod covârşitor de valoarea naturală deosebită pe care, încă, fluviul o mai are”, se notează în scrisoare.

Totodată, potrivit sursei citate, Acordul de Parteneriat “nu menţionează modul în care cei 20% din angajamentul de cheltuieli pentru următoarea perioadă de finanţare, dedicaţii reducerilor de emisii de gaze cu efect de seră şi adaptării la schimbările climatice, vor fi cheltuiţi”, fapt care va duce la “un sprijin inadecvat pentru aşa-zisele obiective verzi şi ar putea conduce spre o infrastructură tradiţională, făcându-se apel la necesitatea cheltuirii banilor cu orice preţ şi, uneori, chiar în detrimentul mediului”.

Reprezentanţii CMR consideră că, odată cu acest nou Parteneriat, se readuce în prim-plan ideea de investiţii mari realizate de către autorităţile centrale şi locale, care nu au reuşit, însă, acest lucru în perioada 2007-2013.
Organizaţia solicită Guvernului României reluarea şi organizarea bună a consultărilor cu toţi factorii interesaţi pe acest subiect, în aşa fel încât România să poată trimite partenerilor europeni un document care să exprime clar, concis şi corect realitatea actuală, precum şi planurile necesare în vederea îmbunătăţirii acesteia din punct de vedere economic, social, dar şi de mediu.
CMR, formată exclusiv din 72 de organizaţii neguvernamentale de protecţia mediului din România, este constituită cu scopul de a contribui la dezvoltarea durabilă a României şi implicarea societăţii civile. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1354 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!