Adama
Vinasa Rompak

Reconstrucţia ecologică în Deltă se derulează cu paşi mici

Publicat: 23 octombrie 2011 - 00:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrările din amenajările Carasuhat (Murighiol) şi Balta Zagăn din municipiul Tulcea aşteaptă să fie aprobate. Din 1990, peste 16.000 ha din Delta Dunării au fost redate mediului natural

Lucrările pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării se derulează cu paşi mici, datorită alocaţiilor bugetare destul de reduse.
Directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Cornelia Benea, a declarat, citat de Agerpres, că reconstrucţia ecologică a lacului Murighiol, prevăzută a se finaliza în anul 2013 şi a cărei valoare totală se ridică la 6,5 milioane de lei, a fost finanţată de la buget, în acest an, cu numai 450.000 de lei.

"Reconstrucţia ecologică funcţionează poate nu aşa cum ne-am fi dorit noi, dar cred că şi aceşti paşi mici sunt importanţi. Mai sunt două lucrări de reconstrucţie ecologică ce au şanse de a fi aprobate de Autoritatea de management a POS de Mediu şi asteptăm rezultatele evaluării", a afirmat Benea.
Este vorba despre amenajarea Carasuhat, din localitatea Murighiol, şi Balta Zagăn din municipiul Tulcea, care se întinde până în apropierea comunei Nufăru, două lucrări de reconstrucţie ecologică importante.

Studiile arată că reconstrucţia ecologică a unor amenajări din Deltă ar favoriza realizarea unei producţii de peşte mai mare cu circa 34 de kilograme pe hectar, creşterea suprafeţelor cu stuf, care devin filtru biologic, dar şi a celor cu păduri naturale, păşuni pentru creşterea animalelor şi plante medicinale, zonele respective devenind mult mai atractive şi din punct de vedere turistic.
Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării are, din 1990 şi până în prezent, un parteneriat cu Fondul Mondial pentru Natură, concretizat prin redarea în natură a unei suprafeţe de peste 16.000 de hectare din Delta Dunării, cel mai complex proces de acest gen din Europa.


Vizualizat: 2942 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

300 de hectare de vegetaţie distruse de foc în Rezervaţia Delta Dunării

300 de hectare de vegetaţie distruse de foc în Rezervaţia Delta Dunării

Aproximativ 300 de hectare de vegetaţie au ars în zona Vadu, care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în urma unui puternic incendiu izbucnit sâmbătă.

Pescarii autorizaţi din Delta Dunării vor fi scutiţi de la plata atestatului de bord

Pescarii autorizaţi din Delta Dunării vor fi scutiţi de la plata atestatului de bord

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va modifica o parte din prevederile ordinului care îi obligă pe pescarii din Delta Dunării să plătească circa 1.500 lei pentru a putea utiliza bărcile pentru pescuit.

Raport: Piaţa neagră a comerţului cu peşte din Delta Dunării este evaluată la 75% din total

Raport: Piaţa neagră a comerţului cu peşte din Delta Dunării este evaluată la 75% din total

Potrivit sursei citate, în anul 2010, pescarii au capturat 2.090 de tone de peşte, dar există cel puţin 5.000 de tone de peşte capturat ilegal, din care organele de control au confiscat 23 de tone, ceea ce reprezintă doar 0,46% din total.

Tulcea: Braconaj cinegetic în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

Tulcea: Braconaj cinegetic în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

Conform unui comunicat de presă remis joi de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), doi bărbaţi din judeţul Prahova au fost surprinşi miercuri în timp ce vânau fără autorizaţie pe canalul Murighiol din Delta Dunării, în barca în care aceştia se aflau descoperindu-se nouă lişiţe şi două raţe sălbatice, precum şi armele de vânătoare şi cartuşele aferente.

Tulcea: Noi acţiuni de hrănire a păsărilor din Delta Dunării

Tulcea: Noi acţiuni de hrănire a păsărilor din Delta Dunării

Conform unui comunicat de presă remis marţi de ARBDD, valul de frig din ultimele zile a avut ca efecte îngheţarea lacurilor şi a canalelor, precum şi diminuarea zonelor de refugiu şi hrănire pentru fauna sălbatică.

Bursă de 15 milioane de euro pentru peştele din Delta Dunării

Bursă de 15 milioane de euro pentru peştele din Delta Dunării

''Într-o lună se va încheia şi studiul de fezabilitate, se va depune cererea de finanţare şi sperăm ca în toamnă să începem efectiv construcţia Bursei de peşte la Tulcea. Construcţia va fi uşoară şi dorim ca în şase luni să încheiem lucrările'', a declarat pentru AGERPRES preşedintele ANPA, Marian Mănăilă.

Acţiuni de hrănire a păsărilor din Delta Dunării

Acţiuni de hrănire a păsărilor din Delta Dunării

Conform unui comunicat al ARBDD, acţiunile au demarat în urmă cu o săptămână, când au fost transportate şi împrăştiate circa 500 de kilograme de porumb în zonele lacurilor afectate de îngheţ Sărături, Murighiol şi Uzlina, unde s-a semnalat prezenţa unor păsări din speciile gâscă de vară, lebădă de vară, gârliţă mare, lişiţă, raţă mare, raţă cap castaniu şi raţă moţată.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii