Lucrările din amenajările Carasuhat (Murighiol) şi Balta Zagăn din municipiul Tulcea aşteaptă să fie aprobate. Din 1990, peste 16.000 ha din Delta Dunării au fost redate mediului natural
Lucrările pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării se derulează cu paşi mici, datorită alocaţiilor bugetare destul de reduse.
Directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Cornelia Benea, a declarat, citat de Agerpres, că reconstrucţia ecologică a lacului Murighiol, prevăzută a se finaliza în anul 2013 şi a cărei valoare totală se ridică la 6,5 milioane de lei, a fost finanţată de la buget, în acest an, cu numai 450.000 de lei.
"Reconstrucţia ecologică funcţionează poate nu aşa cum ne-am fi dorit noi, dar cred că şi aceşti paşi mici sunt importanţi. Mai sunt două lucrări de reconstrucţie ecologică ce au şanse de a fi aprobate de Autoritatea de management a POS de Mediu şi asteptăm rezultatele evaluării", a afirmat Benea.
Este vorba despre amenajarea Carasuhat, din localitatea Murighiol, şi Balta Zagăn din municipiul Tulcea, care se întinde până în apropierea comunei Nufăru, două lucrări de reconstrucţie ecologică importante.
Studiile arată că reconstrucţia ecologică a unor amenajări din Deltă ar favoriza realizarea unei producţii de peşte mai mare cu circa 34 de kilograme pe hectar, creşterea suprafeţelor cu stuf, care devin filtru biologic, dar şi a celor cu păduri naturale, păşuni pentru creşterea animalelor şi plante medicinale, zonele respective devenind mult mai atractive şi din punct de vedere turistic.
Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării are, din 1990 şi până în prezent, un parteneriat cu Fondul Mondial pentru Natură, concretizat prin redarea în natură a unei suprafeţe de peste 16.000 de hectare din Delta Dunării, cel mai complex proces de acest gen din Europa.