KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

O nouă prioritate la MADR: agricultura ecologică

Publicat: 14 mai 2012 - 15:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un alt sector prioritar în viziunea noului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pare a fi agricultura ecologică. Asta se datorează în mare parte faptului că a devenit un important furnizor de produse pe piaţa internaţională, pune acesta.

„Agricultura ecologică este un sector pe care eu îl văd ca fiind prioritar. Este un sector de nişă în care România a excelat în ultimii ani şi trebuie să mergem în continuare cu astfel de produse pe piaţa internaţională. Am văzut şi m-am bucurat foarte mult că şi pe piaţa internă consumul de produsele bio a crescut foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Noi posturi la MADR pentru agricultura ecologică
Ministrul a precizat că în noua organigramă a MADR vor fi alocate mai multe persoane care se vor ocupa de sectorul agriculturii ecologice.
„În noua organigramă a MADR vom încerca să avem mai multe persoane alocate pentru agricultura ecologică, atât din punct de vedere al promovării, pentru crearea de politici sau pentru schimb de informaţii bio, dar mai ales în zona controlului. În ultimul timp au fost multe scandaluri legate de anumite produse care erau catalogate bio, dar ele nu erau bio”, a subliniat şeful MADR.

Potrivit şefului MADR, în noua organigramă va fi prevăzută şi o direcţie generală de industrie alimentară, care se va ocupa de fiecare ramură în parte. „Prioritatea noastră este ca pe fiecare sector, de la produs la raft, să avem un control, pe două direcţii. Pe de o parte trebuie să ştim ceea ce înseamnă calitatea produsului care ajunge la raft, iar pe de altă parte, să putem combate evaziunea fiscală. Aceste două priorităţi vor fi umărite pe toate ramurile industriei”, a explicat ministrul Agriculturii.

România ar putea exporta produse eco ]n valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii MADR, România ar putea ajunge la exporturi de produse ecologice de peste 1,5 miliarde euro în următorii cinci ani, dacă acest sector va fi sprijinit de autorităţi, în condiţiile în care exporturile de astfel de produse au fost estimate la 200 de milioane de euro pentru 2011.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociaţia patronală Bio România la circa 80 de milioane de euro, jumătate din această valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importurile realizate în special de marii retaileri.
România continuă să exporte cu precădere materie primă, respectiv cereale, miere, fructe de pădure şi foarte puţin produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1972 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Bio România pune în vânzare produsele ecologice şi pe internet

Bio România pune în vânzare produsele ecologice şi pe internet

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio România” pregăteşte lansarea unui magazin online de vânzare a produselor ecologice iar la certificarea fermierilor care realizează aceste produse va colabora cu TUV Austria.

Bio România: Sperăm ca noul şef al MADR să finalizeze contractul pentru Biofach 2013

Bio România: Sperăm ca noul şef al MADR să finalizeze contractul pentru Biofach 2013

Semnarea contractului prin care România devine oficial ţara anului în 2013 (Country of the Year) la cel mai mare târg de produse bio din lume - Biofach, organizat anual în luna februarie la Nurenberg (Germania), este una dintre aşteptările pe care preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", Marian Cioceanu, le are de la ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin.

PE: Reforma PAC trebuie să susţină biodiversitatea

PE: Reforma PAC trebuie să susţină biodiversitatea

Reforma politicii agricole a Uniunii Europene trebuie să susţină biodiversitatea, iar conservarea şi refacerea ecosistemelor afectate trebuie să devină o prioritate politică centrală, relevă o rezoluţie adoptată recent la Strasbourg, de Parlamentul European.

Alte articole in aceasta categorie

Spania îşi extinde suprafeţele ecologice

Spania îşi extinde suprafeţele ecologice

29 iulie 2021 - 13:07

La nivelul anului 2020, suprafeţele cultivate în sistem ecologic pe teritoriul Spaniei depăşeau 2,4 milioane de hectare, echivalentul a circa 10 la sută din suprafaţa agricolă totală a acestei ţări.

Care sunt priorităţile pentru agricultură ale preşedinţiei slovene

Care sunt priorităţile pentru agricultură ale preşedinţiei slovene

25 iulie 2021 - 17:58

De la 1 iulie, Slovenia a preluat de la Portugalia responsabilitatea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, pe care o va deţine până la sfârşitul acestui an.

R-ainbow: Piaţă agricolă online, fără intermediari!

R-ainbow: Piaţă agricolă online, fără intermediari!

10 iunie 2021 - 11:31

Cum să vă vindeţi produsele online, în toată lumea! Platforma R-ainbow reprezintă o piaţă de desfacere internaţională unică, ce oferă acces direct între fermier şi cumpărător, fără intermediari. Înscrierea pe platformă este gratuită! Aflaţi cum funcţionează!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

Anunţul de ULTIMĂ ORĂ al PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS: CÂND SE REDESCHID PIEŢELE AGROALIMENTARE!

Anunţul de ULTIMĂ ORĂ al PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS: CÂND SE REDESCHID PIEŢELE AGROALIMENTARE!

02 decembrie 2020 - 16:00

DECIZIE PENTRU PRODUCĂTORII AGRICOLI. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, 2 decembrie, că pieţele agroalimentare care funcţionează în spaţii închise vor fi redeschise, motivând decizia prin faptul că numărul de persoane infectate cu virusul Sars-CoV-2 a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni.

PROVOCĂRILE DIN AGRICULTURA ECOLOGICĂ!

PROVOCĂRILE DIN AGRICULTURA ECOLOGICĂ!

01 noiembrie 2020 - 08:11

COMUNICAT. Cercetarea, inovarea și digitalizarea  pentru produse ecologice românești, la standarde înalte, un obiectiv important al mișcării ecologice. Cercetarea, inovarea si digitalizarea pot fi mai bine direcționate spre domeniul produselor ecologice.

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

15 octombrie 2020 - 14:18

Institutului de Cercetare a Albinelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole a anunţat recent reuşita secvenţierii genomice a 16 specii de bondari, ceea ce ar putea ajuta la crearea unor polenizatori mai rezistenţi la condiţiile de mediu.

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

22 septembrie 2020 - 13:04

Comisia Europeană a prezentat un nou plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puţin 55% până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

07 septembrie 2020 - 07:32

SPRIJIN PE EXPLOATAŢIE! Producătorii de cartofi şi cei de legume şi fructe în câmp şi în solarii şi sere vor primi maximum 5.000 euro/fermă prin Măsura 21 din PNDR 2020, prin care se acordă sprijin temporar cu caracter excepţional ca răspuns la pandemia de COVID-19.

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

06 septembrie 2020 - 19:46

CONSULTARE FERMIERI. Comisia Europeană a anunţat, pe 4 septembrie, că amână intrarea în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii