Numărul fermierilor care activează în sistemul agriculturii ecologice ar putea ajunge la 20.000, în 2012, susţine preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio România”, Marian Cioceanu.
„Practic, am intrat în ultima lună pentru înregistrarea ca fermier în sistemul agriculturii ecologice. Sfârşitul lunii mai este data limită până la care un fermier se poate înscrie la Direcţia Agricolă ca operator şi, din semnalele pe care le avem, credem că anul acesta vom atinge cifra de 20.000 de fermieri”, a declarat Marian Cioceanu.
Anul 2011 - remarcabil pentru agricultura ecologică din România
„Cred că suntem pe locul 1 în lume la procentul de creştere a numărului de fermieri certificaţi înregistraţi oficial la Ministerul Agriculturii în sistem ecologic. Acest procent este de 300%. Noi sperăm în 2012 la o dublare a numărului, ceea ce în valoare absolută este să depăşim performanţa de anul trecut, adică de la 7.000 de ferme ecologice noi, să avem anul acesta 10.000”, a subliniat Cioceanu.
Preşedintele Bio România a declarat la conferinţa „Agricultura ecologică - sensul divin al agriculturii?”, organizată la Salonic, că numărul producătorilor de produse ecologice s-a triplat în ultimii doi ani, ajungând la 10.000, de la 3.300, unul dintre motive fiind şi sprijinul acordat acestora de Uniunea Europeană.
Acesta susţine că ultimele directive şi reglementări europene au interzis foarte multe categorii de substanţe de combatere chimică în agricultură şi, astfel, de la câteva mii de substanţe de combatere s-a ajuns la 200, iar aceste substanţe de combatere permise în agricultura convenţională, gradul lor de toxicitate şi de risc este unul mult mai scăzut faţă de ceea ce a fost acum 5 - 10 ani, deci întreaga PAC a Europei se îndreaptă spre această zonă de agricultură ecologică, dezvoltare durabilă.
sursa: Agerpres