Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

În Oltenia, agricultura ecologică se află la limita existenţei

Publicat: 12 septembrie 2011 - 09:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu toate că se află pe locul doi în România, ca mărime a suprafeţei agricole, în judeţul Dolj se înregistrează puţini operatori ecologici.

Conform datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), judeţul Dolj a înregistrat anul trecut 13 producători ecologici, retraşi însă între timp. În Vâlcea, şapte din cei 19 producători s-au retras, iar în Olt - din cei opt înregistraţi doi au fost suspendaţi, iar trei s-au retras.

Majoritatea producătorilor par să reziste în Mehedinţi (13) şi Gorj (3). În ceea ce priveşte procesatorii ecologici, datele MADR nu sunt îmbucurătoare pentru Oltenia: Dolj - 1, Gorj - 1 şi Mehedinţi - 3.

Apicultori sunt 13 în Dolj, doi în Olt şi unul în Mehedinţi. Avem un singur comerciant în Vâlcea şi nici un importator sau exportator în domeniu. Aceste date sunt prezentate în contextul în care ni se spune că în România erau înregistraţi în 2010 circa 3.150 de operatori ecologici, iar suprafaţa cultivată era de 148.000 de hectare.
La aceasta se adaugă 31.600 de hectare de păşuni şi fâneţe, circa 3.000 de hectare de viţă-de-vie şi livezi şi 77.000 de hectare colectare din flora spontană. Aceeaşi statistică arată că alte judeţe au înregistraţi sute şi chiar mii de producători ecologici.

Fonduri europene în valoare de peste 3 milioane de euro
Agricultorii pot depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cererile de solicitare a ajutorului specific, acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică în perioada 1 septembrie - 17 octombrie.

Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită conversie.

Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 3,098 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Fermele în conversie primesc o subvenţie de la MADR în perioada 2010-2013 dacă sunt înregistrate şi au un contract cu un organism de inspecţie şi certificare aprobat de minister.

Subvenţiile se încadrează între 153 şi 400 euro/hectar, în funcţie de tipul de cultură. Pentru terenurile pe care se cultivă legume, se acordă 360 euro/hectar, în vreme ce pentru livezi se acordă până la 400 euro/hectar. 
sursa: gazetadesud.ro

Vizualizat: 2781 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii