Guvernul federal al Germaniei şi-a propus să crească ponderea agriculturii ecologice la aproximativ 20% din piaţă, de la circa 6 procente cât este în prezent.
Deoarece cererea de alimente ecologice este în continuă creştere, iar producţia internă nu poate susţine dinamica pieţei, Germania este obligată să importe o cantitate însemnată de produse ecologice. Anul trecut, cifra de afaceri generată de comerţul cu alimentele ecologice a crescut cu 9%, la aproximativ 6,6 miliarde de euro. Producătorilor germani le revin însă doar o mică parte din profit.
În acelaşi timp, suprafaţa utilizată pentru agricultură ecologică a crescut cu 2,3 procente, la aproximativ un milion de hectare, în timp ce numărul exploataţiilor a sporit cu 4,8 la sută, fiind înregistraţi peste 23.000 de producători. Pe teritoriul Germaniei, există în jur de 370.000 de ferme, dintre care numai 14% sunt specializate pe producţia vegetală.
Volumul importurilor de produse ecologice a crescut în ultimii ani tocmai din cauza deficitului de producţie internă. Cei mai mari furnizori de legume organice pentru piaţa germană sunt Italia, Spania şi Olanda. Cartofii provin, în principal, din Egipt şi Israel, laptele este importat din Austria şi Danemarca, iar carnea din Olanda şi Italia. Aproximativ 25 la sută din cartofii organici care sunt vânduţi în Germania sunt de import, iar jumătate din merele organice sunt de provenienţă externă.