Adama
AGRICOVER

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Publicat: 15 ianuarie 2023 - 13:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

În ultimul an, toate companiile franceze de produse lactate au întâmpinat mari dificultăţi în vânzarea laptelui organic. Fie că vorbim de Lactalis, Sodiaal, Agrial sau Biolait, principalii patru cumpărători şi distribuitori de lapte ecologic, consumul nu mai creşte la fel de repede ca producţia.

Gigantul francez de produse lactate Lactalis a ajuns să comercializeze în 2022 circa 40% din laptele său ecologic ca lapte obişnuit. La fel se procedează şi ceilalţi mari procesatori de lapte din Hexagon. Presa franceză relatează că declasează laptele organic atât din punct de vedere al preţului, cât şi al utilizării. Potrivit celor mai recente statistici, cererea consumatorilor de lapte ecologic a scăzut cu aproximativ 10 la sută, deşi agricultura ecologică este destul de dezvoltată în Franţa.

lapte-imbuteliat_bPână în 2019, Lactalis a plătit bonificaţii şi subvenţii producătorilor francezi de lapte care au trecut de la sistemul convenţional la cel ecologice. În ultimele luni, însă, nu s-a mai vorbit despre asta, nici măcar despre garanţiile anterioare de cumpărare. În plus, Lactalis a renunţat la penalităţile contractuale şi la rambursarea subvenţiilor în cazul celor care au decis să revină la sistemul de producţie convenţional.

În timp ce preţurile la alimentele ecologice sunt prea mari pentru mulţi consumatori, preţurile de producător nu acoperă costurile pentru mulţi fermieri ecologici. Unii dintre ei primeau doar 40 până la 50 de cenţi pe litru. Situaţia este fără precedent, în condiţiile în care s-a ajuns ca unii producători de lapte ecologic să fie plătiţi cu mai puţin decât colegii lor convenţionali.

Producţia de lapte ecologic s-a dezvoltat şi în Franţa, în paralel cu creşterea consumului de produse ecologice. Între 2015 şi 2021, cantitatea de lapte organic produsă în Franţa s-a dublat, de la 600 milioane de litri la 1,2 miliarde de litri.

Vizualizat: 504 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

25 septembrie 2022 - 16:46

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

23 septembrie 2022 - 17:59

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit deja aproape 4.000 de cereri de finanţare pentru decontarea primelor de asigurare agricolă, în valoare de 17 milioane de euro, peste 110% din alocarea sesiunii. Anunțul AFIR pentru fermierii care nu au apucat să depună cereri! 

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

23 septembrie 2022 - 17:31

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise crede că tot mai mulți fermieri români se vor orienta către culturile ecologice, din cauza creșterii preţurilor la îngrășăminte şi carburanţi.

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

23 septembrie 2022 - 13:17

Comisia Europeană și principalele instituții din Uniunea Europeană sărbătoresc, în data de 23 septembrie, „Ziua europeană a produselor ecologice”.

Ferma unde totul se cultivă ca pe vremuri!

Ferma unde totul se cultivă ca pe vremuri!

01 septembrie 2022 - 08:25

O fermă din satul Ciocănari, județul Dâmbovița, cultivă legumele ca pe vremuri, natural. În fermă lucrează oamenii din sat, iar legumele sunt vândute pe bază de abonament. Este un proiect susținut de Asociația Ateliere Fără Frontiere, care militează pentru o agricultură ecologică.

SUA, cel mai mare producător ecologic din lume dar şi lider la încălcarea reglementărilor

SUA, cel mai mare producător ecologic din lume dar şi lider la încălcarea reglementărilor

31 august 2022 - 10:15

Statele Unite şi Mexic conduc o listă de ţări cu certificări ecologice suspendate sau revocate în 2021.  Atunci când fermele şi societăţile agricole încalcă reglementările, prioritatea este să le readucă în conformitate sau să le scoată de pe piaţă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii