Conversia către agricultura ecologică, spre care pare să ne ghideze viitoarea Politică Agricolă Comună, ar trebui să atragă oportunităţi nu doar pentru fermieri dar şi pentru consumatorul român.
Cum ar putea profita România sau cum ne va afecta decizia privind triplarea suprafeţelor dedicate exclusiv agriculturii ecologice în următorii 10 ani - cuprinsă în Strategia 'Farm 2 Fork', asta depinde foarte mult şi de capacitatea de reacţie a autorităţilor noastre. Dacian Cioloş este de părere că această iniţiativă ar trebui să fie rezultatul unui proces şi nu o rezoluţie impusă de aparatul legislativ de la Bruxelles.
"Eu aşa o văd şi numai aşa o să susţin o astfel de idee. Nu cum dictau parlamentarii noştri că 50% din produsele comercializate [în supermarket-urile de la noi] să fie româneşti, fără a-şi pune problema dacă avem această ofertă. Sau să îi preocupe cum facem ca şi consumatorii români să ceară produsele româneşti. La fel şi cu iniţiativa asta legată de sectorul ecologic. Dar vă spun un lucru, produs bio nu înseamnă neapărat mai scump. Depinde cum îl faci. Depinde ce practici agricole introduci. Depinde cât de scurt sau de lung e lanţul alimentar", consideră preşedintele Renew Europe, a treia formaţiune politică din Parlamentul European.
În opinia sa, nu toate produsele ecologice au costuri de producţie mai ridicate decât produsele convenţionale. Dar asta presupune o foarte bună tehnologie aplicată de către fermierul care face agricultură bio. "Să ştie să acţioneze la timp ca să nu-i fie distrusă recolta de un dăunător, să poată să-l identifice imediat ce apare acolo. Să cultive soiuri rezistente la boli şi dăunători pentru a face tratamente mai puţine. Acum 10-15 ani când agricultura bio era prin definiţie mai scumpă decât cea convenţională nu exista o astfel de diversitate de oferte în ceea ce priveşte soiurile sau inputurile agricole în general şi de aceea costurile de producţie erau mai ridicate", remarca fostul comisar european într-o apariţie online alături de reprezentanţi ai presei de specialitate.
FĂRĂ INTERMEDIARI ÎN LANŢUL DE APROVIZIONARE
Acesta crede însă că e nevoie de testarea fermierilor înainte ca aceştia să adere la agricultura ecologică, astfel încât subvenţia să nu fie principalul motiv al conversiei. "Fermierii care vor subvenţii pentru agricultura bio ar trebui testaţi să vedem cât de bine sunt pregătiţi profesional. Dacă ei caută această nişă doar pentru a lua subvenţia, mai mult de doi-trei ani nu vor rezista. Dar dacă le facem o instruire şi relansăm şcolile profesionale sau liceele agricole în care oamenii să înveţe chiar lucruri utile nu prostii de acum 20-30 ani, atunci putem avea agricultură bio pentru că cerere va fi. Mai ales dacă aceste produse le vom introduce într-un lanţ scurt de aprovizionare cu o livrare directă, fără a mai avea doi-trei intermediari, se poate ajunge la preţuri rezonabile", concluzionează Cioloş.