Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOLOŞ: 'Produs bio nu înseamnă neapărat mai scump'!

Publicat: 21 iunie 2020 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conversia către agricultura ecologică, spre care pare să ne ghideze viitoarea Politică Agricolă Comună, ar trebui să atragă oportunităţi nu doar pentru fermieri dar şi pentru consumatorul român.

Cum ar putea profita România sau cum ne va afecta decizia privind triplarea suprafeţelor dedicate exclusiv agriculturii ecologice în următorii 10 ani - cuprinsă în Strategia 'Farm 2 Fork', asta depinde foarte mult şi de capacitatea de reacţie a autorităţilor noastre. Dacian Cioloş este de părere că această iniţiativă ar trebui să fie rezultatul unui proces şi nu o rezoluţie impusă de aparatul legislativ de la Bruxelles.

Dacian-Ciolos-web_b"Eu aşa o văd şi numai aşa o să susţin o astfel de idee. Nu cum dictau parlamentarii noştri că 50% din produsele comercializate [în supermarket-urile de la noi] să fie româneşti, fără a-şi pune problema dacă avem această ofertă. Sau să îi preocupe cum facem ca şi consumatorii români să ceară produsele româneşti. La fel şi cu iniţiativa asta legată de sectorul ecologic. Dar vă spun un lucru, produs bio nu înseamnă neapărat mai scump. Depinde cum îl faci. Depinde ce practici agricole introduci. Depinde cât de scurt sau de lung e lanţul alimentar", consideră preşedintele Renew Europe, a treia formaţiune politică din Parlamentul European.

În opinia sa, nu toate produsele ecologice au costuri de producţie mai ridicate decât produsele convenţionale. Dar asta presupune o foarte bună tehnologie aplicată de către fermierul care face agricultură bio. "Să ştie să acţioneze la timp ca să nu-i fie distrusă recolta de un dăunător, să poată să-l identifice imediat ce apare acolo. Să cultive soiuri rezistente la boli şi dăunători pentru a face tratamente mai puţine. Acum 10-15 ani când agricultura bio era prin definiţie mai scumpă decât cea convenţională nu exista o astfel de diversitate de oferte în ceea ce priveşte soiurile sau inputurile agricole în general şi de aceea costurile de producţie erau mai ridicate", remarca fostul comisar european într-o apariţie online alături de reprezentanţi ai presei de specialitate.

FĂRĂ INTERMEDIARI ÎN LANŢUL DE APROVIZIONARE

Acesta crede însă că e nevoie de testarea fermierilor înainte ca aceştia să adere la agricultura ecologică, astfel încât subvenţia să nu fie principalul motiv al conversiei. "Fermierii care vor subvenţii pentru agricultura bio ar trebui testaţi să vedem cât de bine sunt pregătiţi profesional. Dacă ei caută această nişă doar pentru a lua subvenţia, mai mult de doi-trei ani nu vor rezista. Dar dacă le facem o instruire şi relansăm şcolile profesionale sau liceele agricole în care oamenii să înveţe chiar lucruri utile nu prostii de acum 20-30 ani, atunci putem avea agricultură bio pentru că cerere va fi. Mai ales dacă aceste produse le vom introduce într-un lanţ scurt de aprovizionare cu o livrare directă, fără a mai avea doi-trei intermediari, se poate ajunge la preţuri rezonabile", concluzionează Cioloş.

Vizualizat: 1065 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

Anunţul de ULTIMĂ ORĂ al PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS: CÂND SE REDESCHID PIEŢELE AGROALIMENTARE!

Anunţul de ULTIMĂ ORĂ al PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS: CÂND SE REDESCHID PIEŢELE AGROALIMENTARE!

02 decembrie 2020 - 16:00

DECIZIE PENTRU PRODUCĂTORII AGRICOLI. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, 2 decembrie, că pieţele agroalimentare care funcţionează în spaţii închise vor fi redeschise, motivând decizia prin faptul că numărul de persoane infectate cu virusul Sars-CoV-2 a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni.

PROVOCĂRILE DIN AGRICULTURA ECOLOGICĂ!

PROVOCĂRILE DIN AGRICULTURA ECOLOGICĂ!

01 noiembrie 2020 - 08:11

COMUNICAT. Cercetarea, inovarea și digitalizarea  pentru produse ecologice românești, la standarde înalte, un obiectiv important al mișcării ecologice. Cercetarea, inovarea si digitalizarea pot fi mai bine direcționate spre domeniul produselor ecologice.

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

15 octombrie 2020 - 14:18

Institutului de Cercetare a Albinelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole a anunţat recent reuşita secvenţierii genomice a 16 specii de bondari, ceea ce ar putea ajuta la crearea unor polenizatori mai rezistenţi la condiţiile de mediu.

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

22 septembrie 2020 - 13:04

Comisia Europeană a prezentat un nou plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puţin 55% până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

07 septembrie 2020 - 07:32

SPRIJIN PE EXPLOATAŢIE! Producătorii de cartofi şi cei de legume şi fructe în câmp şi în solarii şi sere vor primi maximum 5.000 euro/fermă prin Măsura 21 din PNDR 2020, prin care se acordă sprijin temporar cu caracter excepţional ca răspuns la pandemia de COVID-19.

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

06 septembrie 2020 - 19:46

CONSULTARE FERMIERI. Comisia Europeană a anunţat, pe 4 septembrie, că amână intrarea în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică.

ORIGINEA şi CONDIŢIILE DE BUNĂSTARE A ANIMALELOR, înscrise pe ETICHETA PRODUSELOR TRADIŢIONALE!

ORIGINEA şi CONDIŢIILE DE BUNĂSTARE A ANIMALELOR, înscrise pe ETICHETA PRODUSELOR TRADIŢIONALE!

01 septembrie 2020 - 15:38

PROPUNERI MADR. Lanţul alimentar, bugetul PAC, lucrătorii sezonieri, protecţia produselor tradiţionale şi comerțul animalelor vii sunt subiectele pe care ministrul Adrian Oros a făcut propuneri la Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din UE.

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

19 august 2020 - 09:40

Agenția Europeană GNSS (GSA), responsabilă cu gestionarea sistemelor de satelit europene Galileo și EGNOS, a lansat competiția MyGalileoDrone. Deschisă pentru companii, studenți și antreprenori, competiţia reprezintă o bună oportunitate de a transforma o idee strălucită într-o afacere reală.

Agricultura ecologică, mai profitabilă decât cea convenţională!?

Agricultura ecologică, mai profitabilă decât cea convenţională!?

08 iulie 2020 - 12:35

Dacă fermierii care practică agricultura ecologică obţin stimulente financiare care ajung până la sută la sută şi îşi păstrează nivelul randamentelor la o treime faţă de exploataţiile convenţionale, aceştia tind să fie mai profitabili decât cultivatorii tradiţionali.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii