Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

Publicat: 15 octombrie 2020 - 14:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Institutului de Cercetare a Albinelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole a anunţat recent reuşita secvenţierii genomice a 16 specii de bondari, ceea ce ar putea ajuta la crearea unor polenizatori mai rezistenţi la condiţiile de mediu.

Pe baza rezultatelor obţinute, cercetătorii chinezi au efectuat studii comparative de genomică, ceea ce le-a permis în final să dezvăluie mecanismul molecular al evoluţiei genomului acestei insecte extrem de importante pentru mediul înconjurător. Identificarea genelor legate de adaptabilitatea ecologică şi caracteristicile de comportament ale bondarilor oferă resurse genetice valoroase pentru îmbunătăţirea genetică a bondarilor nativi din China, au precizat oamenii de ştiinţă implicaţi în acest studiu.

bondar_bBondarii şi albinele în general deţin un rol extrem de important în polenizarea culturilor agricole şi nu numai. Utilizarea bondarilor pentru polenizarea culturilor de seră este o practică uzuală în China, cu rezultate deosebite în ceea ce priveşte creşterea randamentelor şi îmbunătăţirea calităţii recoltelor. La nivel mondial bondarii cuprind 15 subgenuri şi aproximativ 250 de specii, China fiind ţara cu cele mai bogate resurse genetice de bondari din lume, respectiv 125 de specii. Cu toate acestea, pentru polenizarea culturilor de seră China se bazează în mare parte pe importurile de bondari, fapt caracterizat de unii speciliştii drept un risc major de invazie biologică.

Echipa de cercetare a descoperit, prin secvenţierea întregului genom al celor 16 specii de bondari endemice din China şi studiul comparativ de genomică, că structura cromozomială a acestor bondari este foarte stabilă iar unele modificări structurale cromozomiale au avut loc doar la aşa-numiţii "bondarii paraziţi". De asemenea, au fost identificate variaţiile genetice legate de trăsături precum preferinţa de hrănire, adaptarea la altitudine mare, rezistenţa la insecticide şi morfologia externă.

Cercetarea - finanţată prin Proiectul de inovare ştiinţifică şi tehnologică al Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole, Fundaţia Naţională de Ştiinţe Naturale din China şi Institutul Central de Cercetare a Bunăstării Publice - a analizat secvenţa genomului bondarului nativ din China şi a identificat baza genetică a trăsăturilor excelente, care pot oferi o bază teoretică pentru reproducerea speciilor native de bondari polenizatori din China.

Vizualizat: 2233 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

29 martie 2023 - 08:25

România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice, anunță secretarul de stat MADR Sorin Moise. Acesta s-a întâlnit în data de 28 martie 2023, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

15 ianuarie 2023 - 13:31

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

25 septembrie 2022 - 16:46

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

23 septembrie 2022 - 17:59

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit deja aproape 4.000 de cereri de finanţare pentru decontarea primelor de asigurare agricolă, în valoare de 17 milioane de euro, peste 110% din alocarea sesiunii. Anunțul AFIR pentru fermierii care nu au apucat să depună cereri! 

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

23 septembrie 2022 - 17:31

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise crede că tot mai mulți fermieri români se vor orienta către culturile ecologice, din cauza creșterii preţurilor la îngrășăminte şi carburanţi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii