Institutului de Cercetare a Albinelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole a anunţat recent reuşita secvenţierii genomice a 16 specii de bondari, ceea ce ar putea ajuta la crearea unor polenizatori mai rezistenţi la condiţiile de mediu.
Pe baza rezultatelor obţinute, cercetătorii chinezi au efectuat studii comparative de genomică, ceea ce le-a permis în final să dezvăluie mecanismul molecular al evoluţiei genomului acestei insecte extrem de importante pentru mediul înconjurător. Identificarea genelor legate de adaptabilitatea ecologică şi caracteristicile de comportament ale bondarilor oferă resurse genetice valoroase pentru îmbunătăţirea genetică a bondarilor nativi din China, au precizat oamenii de ştiinţă implicaţi în acest studiu.
Bondarii şi albinele în general deţin un rol extrem de important în polenizarea culturilor agricole şi nu numai. Utilizarea bondarilor pentru polenizarea culturilor de seră este o practică uzuală în China, cu rezultate deosebite în ceea ce priveşte creşterea randamentelor şi îmbunătăţirea calităţii recoltelor. La nivel mondial bondarii cuprind 15 subgenuri şi aproximativ 250 de specii, China fiind ţara cu cele mai bogate resurse genetice de bondari din lume, respectiv 125 de specii. Cu toate acestea, pentru polenizarea culturilor de seră China se bazează în mare parte pe importurile de bondari, fapt caracterizat de unii speciliştii drept un risc major de invazie biologică.
Echipa de cercetare a descoperit, prin secvenţierea întregului genom al celor 16 specii de bondari endemice din China şi studiul comparativ de genomică, că structura cromozomială a acestor bondari este foarte stabilă iar unele modificări structurale cromozomiale au avut loc doar la aşa-numiţii "bondarii paraziţi". De asemenea, au fost identificate variaţiile genetice legate de trăsături precum preferinţa de hrănire, adaptarea la altitudine mare, rezistenţa la insecticide şi morfologia externă.
Cercetarea - finanţată prin Proiectul de inovare ştiinţifică şi tehnologică al Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole, Fundaţia Naţională de Ştiinţe Naturale din China şi Institutul Central de Cercetare a Bunăstării Publice - a analizat secvenţa genomului bondarului nativ din China şi a identificat baza genetică a trăsăturilor excelente, care pot oferi o bază teoretică pentru reproducerea speciilor native de bondari polenizatori din China.