Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Publicat: 25 septembrie 2022 - 16:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

Pe 23 septembrie, principalele instituții din Uniunea Europeană au sărbătorit „Ziua europeană a produselor ecologice”, lansată anul trecut de Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană.

Premiile UE pentru produse alimentare ecologice recunosc diferiţi actori de-a lungul lanţului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator și durabil, ce reprezintă o sursă de inspirație și care are ca rezultat o valoare adăugată reală pentru producţia şi consumul ecologic.

Competiţia este organizată, în comun, de Comisia Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA şi IFOAM Organics Europe. Juriul a fost alcătuit din reprezentanţi ai fiecărei instituții și organizații care a organizat competiția, plus reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Consiliului UE.

Cei opt câștigători sunt din Austria, Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia și au fost desemnați din 24 de finalişti selectaţi dintr-un total de peste 200 de contribuţii din 26 de state membre.

CEA MAI BUNĂ FEMEIE FERMIER ECOLOGIC
Nazaret Mateos Alvarez din Spania, care exploatează o unitate de producţie ecologică de ciuperci în nordul ţării, fără a beneficia de subvenții europene.

Ea a dezvoltat o metodă unică de cultivare, care maximizează calitatea produsului, reducând la minimum inputurile și, în special, consumul de apă.

Ferma sa are și o componentă socială: bătrânii locali ajută, contra unei plăți corecte, la cules de ciuperci, ceea ce îi ajută să păstreze contactele sociale într-o zonă depopulată.

CEL MAI BUN FERMIER ECOLOGIC
David Pejic din Croaţia, care conduce cea mai veche fermă ecologică din Croaţia, în apropiere de Zagreb, cultivând peste 60 de culturi diferite, pe 22 ha, cu 39 de angajați. Ferma este implicată în activităţi de educaţie, formare şi consiliere și are și o brutărie şi un restaurant în fermă.

CEA MAI BUNĂ REGIUNE ECOLOGICĂ
Premiul a fost acordat regiunii Occitania din sudul Franţei. În prezent, 19% din totalul terenurilor agricole sunt destinate agriculturii ecologice, cu 608.285 de hectare şi 13.265 de ferme. Obiectivul este ca, până în 2030, 30% din totalul terenurilor agricole să fie destinate agriculturii ecologice. Se adoptă o abordare cuprinzătoare, care implică o guvernanţă regională favorabilă incluziunii şi întregul lanţ valoric, de la producţie la consum.

În prezent, 33% din ajutorul regional pentru agricultură se adresează agriculturii ecologice. 8% din toate alimentele procurate de autorități pentru școlile din regiune sunt organice, iar 6% sunt atât organice, cât și locale. Regiunea face parte din eticheta „Territoire BIO engagé”.

CEL MAI BUN ORAȘ ECOLOGIC
Premiul a fost acordat oraşului Seeham, situat în nord-vestul Austriei, lângă Salzburg. Oraşul face parte din reţeaua "Organic Cities Network Europe". În jurul orașului sunt 33 de ferme ecologice, furnizori locali organici, producători ecologici și o fabrică de lapte ecologic.

Cantinele publice din oraş, grădiniţele şi şcolile gătesc şi servesc alimente ecologice în proporţie de 100% și 70% din aceste alimente sunt locale. Există, de asemenea, o colaborare intensă cu infrastructurile turistice, aducând produsele ecologice în restaurante şi hoteluri. Magazinul bio local este un partener cheie care permite municipalității să achiziționeze produse ecologice la nivel regional și sezonier, livrând alimente în vehicule electrice.

În oraș există și un traseu apicol, prin 3.000 mp de zone înflorite și o grădină publică. Un accent important este creșterea gradului de conștientizare cu privire la alimente sănătoase și de calitate și crearea de locuri de muncă locale.

CEL MAI BUN DISTRICT ECOLOGIC
Premiul a fost acordat asociaţiei Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia, care este un pionier și un model pentru alte districte ecologice la nivel internațional. Reunește producătorii și procesatorii ecologici, consumatorii, operatorii de turism și autoritățile publice în jurul unor inițiative comune.

De asemenea, sprijină dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, a piețelor locale și a achizițiilor publice ecologice, crescând consumul de alimente produse la nivel local. Leagă toate acestea de inițiativele turistice (plaje și trasee ecologice) de care beneficiază atât zonele de coastă, cât și cele interioare și, în cele din urmă, beneficiază de crearea de locuri de muncă, de coeziunea socială și de revitalizarea zonelor rurale.

CEL MAI BUN IMM ECOLOGIC
Premiul a fost acordat societăţii Goodvenience.bio din Germania. Cu cei zece angajaţi ai săi, această întreprindere produce ciorbe, supe, sosuri, condimente şi uleiuri artizanale şi organice.

Societatea pune un accent puternic pe producţia durabilă, circulară şi inovatoare eficiența energetică, neutralitatea carbonului, reducerea la minimum a deșeurilor, prelucrarea speciilor invazive (de exemplu, crabi), lanțuri scurte de aprovizionare și pe promovarea unei alimentaţii sănătoase prin intermediul unui blog de reţete şi al unor materiale cu subiect culinar.

În plus, compania formează și angajează persoane cu nevoi speciale și plătește salarii peste medie.

CEL MAI BUN MAGAZIN ALIMENTAR ECOLOGIC
Premiul a fost acordat societăţii La ferme a l'arbre de Liège din Belgia. Acest supermarket de mici dimensiuni, situat într-o fermă, vinde produse ecologice, cum ar fi carne şi făină, de la producători din întreaga regiune, începând din 1978. Cu un accent puternic pe producţia durabilă şi circulară (hrana animalelor provine din fermă și din deșeurile organice produse), întreprinderea utilizează, de asemenea, energie verde, evită ambalajele şi limitează emisiile generate de transport, concentrându-se pe achiziţiile locale.

Magazinul are 25 de angajați și colaborează cu școli și universități pe educație și cercetare și dezvoltare.

CEL MAI BUN RESTAURANT ECOLOGIC
Premiul a fost acordat restaurantului Lilla Bjers din Suedia. Situat pe insula Gotland, în Marea Baltică, Lilla Bjers este o fermă şi un restaurant ecologic care funcţionează conform conceptului "de la sămânţă la farfurie". Într-o fermă care conservă biodiversitatea şi care nu utilizează combustibili fosili sunt cultivate 300 de culturi diferite, ceea ce ajută la conservarea biodiversității.

În restaurant nu este servit pește, având în vedere epuizarea rezervelor din Mărea Baltică, în schimb există de crescătorie de melci. Energia este produsă cu vânt și biogaz și sunt evitate ambalajele și risipa de alimente.

Restaurantul a devenit un centru de formare a tinerilor fermieri şi bucătari ecologici, iar clienții pot primi informații detaliate despre culturi, materii prime și metoda de obținere a alimentelor.

Citește și: Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

Foto: agriculture.ec.europa.eu

Vizualizat: 914 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

23 septembrie 2022 - 17:59

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit deja aproape 4.000 de cereri de finanţare pentru decontarea primelor de asigurare agricolă, în valoare de 17 milioane de euro, peste 110% din alocarea sesiunii. Anunțul AFIR pentru fermierii care nu au apucat să depună cereri! 

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

23 septembrie 2022 - 17:31

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise crede că tot mai mulți fermieri români se vor orienta către culturile ecologice, din cauza creșterii preţurilor la îngrășăminte şi carburanţi.

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

23 septembrie 2022 - 13:17

Comisia Europeană și principalele instituții din Uniunea Europeană sărbătoresc, în data de 23 septembrie, „Ziua europeană a produselor ecologice”.

Ferma unde totul se cultivă ca pe vremuri!

Ferma unde totul se cultivă ca pe vremuri!

01 septembrie 2022 - 08:25

O fermă din satul Ciocănari, județul Dâmbovița, cultivă legumele ca pe vremuri, natural. În fermă lucrează oamenii din sat, iar legumele sunt vândute pe bază de abonament. Este un proiect susținut de Asociația Ateliere Fără Frontiere, care militează pentru o agricultură ecologică.

SUA, cel mai mare producător ecologic din lume dar şi lider la încălcarea reglementărilor

SUA, cel mai mare producător ecologic din lume dar şi lider la încălcarea reglementărilor

31 august 2022 - 10:15

Statele Unite şi Mexic conduc o listă de ţări cu certificări ecologice suspendate sau revocate în 2021.  Atunci când fermele şi societăţile agricole încalcă reglementările, prioritatea este să le readucă în conformitate sau să le scoată de pe piaţă.

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

01 iulie 2022 - 14:41

Uzina în valoare de 150 de milioane de dolari reprezintă prima investiţie de amploare a Cargill în sectorul biodieselului şi permite producerea anual a cca. 115.000 de tone de biodiesel. Construită de către BDI-BioEnergy International GmbH, fabrica din Ghent (Belgia) transformă uleiurile uzate și deşeurile în biodiesel.

Germania nu agrează punerea la îndoială a obiectivelor Green Deal

Germania nu agrează punerea la îndoială a obiectivelor Green Deal

27 martie 2022 - 13:12

În timp ce apelurile de reconsiderare a obiectivelor ecologice pe care UE le-a stabilit pentru sectorul alimentar au crescut de când Rusia a invadat Ucraina, ministrul german al agriculturii Cem Özdemir susţine că eforturile de sustenabilitate nu ar trebui reduse.

TVA 0% la produsele ecologice!?

TVA 0% la produsele ecologice!?

26 februarie 2022 - 17:29

Despre produsele ecologice se ştie că sunt mai scumpe tocmai din cauza condiţiilor speciale în care sunt obţinute. O propunere olandeză vizează ieftinirea acestora prin reducerea la zero a taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Compania producătoare de headere OROS Linamar a venit cu artileria grea la INDAGRA 2022! În atenția vizitatorilor a fost headerul de recoltat porumb OROS Cornado pe 12 rânduri rabatabil cu tocător de tulpini pe fiecare secție și viteza de lucru de până la 15 km/h. Noutatea cu care s-au prezentat anul acesta la INDAGRA este hederul de floarea-soarelui SUNIN care are o distanță de 9 metri și recoltează independent de lățimea de semănat.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii