Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.
Pe 23 septembrie, principalele instituții din Uniunea Europeană au sărbătorit „Ziua europeană a produselor ecologice”, lansată anul trecut de Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană.
Premiile UE pentru produse alimentare ecologice recunosc diferiţi actori de-a lungul lanţului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator și durabil, ce reprezintă o sursă de inspirație și care are ca rezultat o valoare adăugată reală pentru producţia şi consumul ecologic.
Competiţia este organizată, în comun, de Comisia Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA şi IFOAM Organics Europe. Juriul a fost alcătuit din reprezentanţi ai fiecărei instituții și organizații care a organizat competiția, plus reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Consiliului UE.
Cei opt câștigători sunt din Austria, Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia și au fost desemnați din 24 de finalişti selectaţi dintr-un total de peste 200 de contribuţii din 26 de state membre.
CEA MAI BUNĂ FEMEIE FERMIER ECOLOGIC
Nazaret Mateos Alvarez din Spania, care exploatează o unitate de producţie ecologică de ciuperci în nordul ţării, fără a beneficia de subvenții europene.
Ea a dezvoltat o metodă unică de cultivare, care maximizează calitatea produsului, reducând la minimum inputurile și, în special, consumul de apă.
Ferma sa are și o componentă socială: bătrânii locali ajută, contra unei plăți corecte, la cules de ciuperci, ceea ce îi ajută să păstreze contactele sociale într-o zonă depopulată.
CEL MAI BUN FERMIER ECOLOGIC
David Pejic din Croaţia, care conduce cea mai veche fermă ecologică din Croaţia, în apropiere de Zagreb, cultivând peste 60 de culturi diferite, pe 22 ha, cu 39 de angajați. Ferma este implicată în activităţi de educaţie, formare şi consiliere și are și o brutărie şi un restaurant în fermă.
CEA MAI BUNĂ REGIUNE ECOLOGICĂ
Premiul a fost acordat regiunii Occitania din sudul Franţei. În prezent, 19% din totalul terenurilor agricole sunt destinate agriculturii ecologice, cu 608.285 de hectare şi 13.265 de ferme. Obiectivul este ca, până în 2030, 30% din totalul terenurilor agricole să fie destinate agriculturii ecologice. Se adoptă o abordare cuprinzătoare, care implică o guvernanţă regională favorabilă incluziunii şi întregul lanţ valoric, de la producţie la consum.
În prezent, 33% din ajutorul regional pentru agricultură se adresează agriculturii ecologice. 8% din toate alimentele procurate de autorități pentru școlile din regiune sunt organice, iar 6% sunt atât organice, cât și locale. Regiunea face parte din eticheta „Territoire BIO engagé”.
CEL MAI BUN ORAȘ ECOLOGIC
Premiul a fost acordat oraşului Seeham, situat în nord-vestul Austriei, lângă Salzburg. Oraşul face parte din reţeaua "Organic Cities Network Europe". În jurul orașului sunt 33 de ferme ecologice, furnizori locali organici, producători ecologici și o fabrică de lapte ecologic.
Cantinele publice din oraş, grădiniţele şi şcolile gătesc şi servesc alimente ecologice în proporţie de 100% și 70% din aceste alimente sunt locale. Există, de asemenea, o colaborare intensă cu infrastructurile turistice, aducând produsele ecologice în restaurante şi hoteluri. Magazinul bio local este un partener cheie care permite municipalității să achiziționeze produse ecologice la nivel regional și sezonier, livrând alimente în vehicule electrice.
În oraș există și un traseu apicol, prin 3.000 mp de zone înflorite și o grădină publică. Un accent important este creșterea gradului de conștientizare cu privire la alimente sănătoase și de calitate și crearea de locuri de muncă locale.
CEL MAI BUN DISTRICT ECOLOGIC
Premiul a fost acordat asociaţiei Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia, care este un pionier și un model pentru alte districte ecologice la nivel internațional. Reunește producătorii și procesatorii ecologici, consumatorii, operatorii de turism și autoritățile publice în jurul unor inițiative comune.
De asemenea, sprijină dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, a piețelor locale și a achizițiilor publice ecologice, crescând consumul de alimente produse la nivel local. Leagă toate acestea de inițiativele turistice (plaje și trasee ecologice) de care beneficiază atât zonele de coastă, cât și cele interioare și, în cele din urmă, beneficiază de crearea de locuri de muncă, de coeziunea socială și de revitalizarea zonelor rurale.
CEL MAI BUN IMM ECOLOGIC
Premiul a fost acordat societăţii Goodvenience.bio din Germania. Cu cei zece angajaţi ai săi, această întreprindere produce ciorbe, supe, sosuri, condimente şi uleiuri artizanale şi organice.
Societatea pune un accent puternic pe producţia durabilă, circulară şi inovatoare eficiența energetică, neutralitatea carbonului, reducerea la minimum a deșeurilor, prelucrarea speciilor invazive (de exemplu, crabi), lanțuri scurte de aprovizionare și pe promovarea unei alimentaţii sănătoase prin intermediul unui blog de reţete şi al unor materiale cu subiect culinar.
În plus, compania formează și angajează persoane cu nevoi speciale și plătește salarii peste medie.
CEL MAI BUN MAGAZIN ALIMENTAR ECOLOGIC
Premiul a fost acordat societăţii La ferme a l'arbre de Liège din Belgia. Acest supermarket de mici dimensiuni, situat într-o fermă, vinde produse ecologice, cum ar fi carne şi făină, de la producători din întreaga regiune, începând din 1978. Cu un accent puternic pe producţia durabilă şi circulară (hrana animalelor provine din fermă și din deșeurile organice produse), întreprinderea utilizează, de asemenea, energie verde, evită ambalajele şi limitează emisiile generate de transport, concentrându-se pe achiziţiile locale.
Magazinul are 25 de angajați și colaborează cu școli și universități pe educație și cercetare și dezvoltare.
CEL MAI BUN RESTAURANT ECOLOGIC
Premiul a fost acordat restaurantului Lilla Bjers din Suedia. Situat pe insula Gotland, în Marea Baltică, Lilla Bjers este o fermă şi un restaurant ecologic care funcţionează conform conceptului "de la sămânţă la farfurie". Într-o fermă care conservă biodiversitatea şi care nu utilizează combustibili fosili sunt cultivate 300 de culturi diferite, ceea ce ajută la conservarea biodiversității.
În restaurant nu este servit pește, având în vedere epuizarea rezervelor din Mărea Baltică, în schimb există de crescătorie de melci. Energia este produsă cu vânt și biogaz și sunt evitate ambalajele și risipa de alimente.
Restaurantul a devenit un centru de formare a tinerilor fermieri şi bucătari ecologici, iar clienții pot primi informații detaliate despre culturi, materii prime și metoda de obținere a alimentelor.
Citește și: Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!
Foto: agriculture.ec.europa.eu