Adama
Agreena
AGRICOVER

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Publicat: 25 septembrie 2022 - 16:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

Pe 23 septembrie, principalele instituții din Uniunea Europeană au sărbătorit „Ziua europeană a produselor ecologice”, lansată anul trecut de Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană.

Premiile UE pentru produse alimentare ecologice recunosc diferiţi actori de-a lungul lanţului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator și durabil, ce reprezintă o sursă de inspirație și care are ca rezultat o valoare adăugată reală pentru producţia şi consumul ecologic.

Competiţia este organizată, în comun, de Comisia Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA şi IFOAM Organics Europe. Juriul a fost alcătuit din reprezentanţi ai fiecărei instituții și organizații care a organizat competiția, plus reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Consiliului UE.

Cei opt câștigători sunt din Austria, Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia și au fost desemnați din 24 de finalişti selectaţi dintr-un total de peste 200 de contribuţii din 26 de state membre.

CEA MAI BUNĂ FEMEIE FERMIER ECOLOGIC
Nazaret Mateos Alvarez din Spania, care exploatează o unitate de producţie ecologică de ciuperci în nordul ţării, fără a beneficia de subvenții europene.

Ea a dezvoltat o metodă unică de cultivare, care maximizează calitatea produsului, reducând la minimum inputurile și, în special, consumul de apă.

Ferma sa are și o componentă socială: bătrânii locali ajută, contra unei plăți corecte, la cules de ciuperci, ceea ce îi ajută să păstreze contactele sociale într-o zonă depopulată.

CEL MAI BUN FERMIER ECOLOGIC
David Pejic din Croaţia, care conduce cea mai veche fermă ecologică din Croaţia, în apropiere de Zagreb, cultivând peste 60 de culturi diferite, pe 22 ha, cu 39 de angajați. Ferma este implicată în activităţi de educaţie, formare şi consiliere și are și o brutărie şi un restaurant în fermă.

CEA MAI BUNĂ REGIUNE ECOLOGICĂ
Premiul a fost acordat regiunii Occitania din sudul Franţei. În prezent, 19% din totalul terenurilor agricole sunt destinate agriculturii ecologice, cu 608.285 de hectare şi 13.265 de ferme. Obiectivul este ca, până în 2030, 30% din totalul terenurilor agricole să fie destinate agriculturii ecologice. Se adoptă o abordare cuprinzătoare, care implică o guvernanţă regională favorabilă incluziunii şi întregul lanţ valoric, de la producţie la consum.

În prezent, 33% din ajutorul regional pentru agricultură se adresează agriculturii ecologice. 8% din toate alimentele procurate de autorități pentru școlile din regiune sunt organice, iar 6% sunt atât organice, cât și locale. Regiunea face parte din eticheta „Territoire BIO engagé”.

CEL MAI BUN ORAȘ ECOLOGIC
Premiul a fost acordat oraşului Seeham, situat în nord-vestul Austriei, lângă Salzburg. Oraşul face parte din reţeaua "Organic Cities Network Europe". În jurul orașului sunt 33 de ferme ecologice, furnizori locali organici, producători ecologici și o fabrică de lapte ecologic.

Cantinele publice din oraş, grădiniţele şi şcolile gătesc şi servesc alimente ecologice în proporţie de 100% și 70% din aceste alimente sunt locale. Există, de asemenea, o colaborare intensă cu infrastructurile turistice, aducând produsele ecologice în restaurante şi hoteluri. Magazinul bio local este un partener cheie care permite municipalității să achiziționeze produse ecologice la nivel regional și sezonier, livrând alimente în vehicule electrice.

În oraș există și un traseu apicol, prin 3.000 mp de zone înflorite și o grădină publică. Un accent important este creșterea gradului de conștientizare cu privire la alimente sănătoase și de calitate și crearea de locuri de muncă locale.

CEL MAI BUN DISTRICT ECOLOGIC
Premiul a fost acordat asociaţiei Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia, care este un pionier și un model pentru alte districte ecologice la nivel internațional. Reunește producătorii și procesatorii ecologici, consumatorii, operatorii de turism și autoritățile publice în jurul unor inițiative comune.

De asemenea, sprijină dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, a piețelor locale și a achizițiilor publice ecologice, crescând consumul de alimente produse la nivel local. Leagă toate acestea de inițiativele turistice (plaje și trasee ecologice) de care beneficiază atât zonele de coastă, cât și cele interioare și, în cele din urmă, beneficiază de crearea de locuri de muncă, de coeziunea socială și de revitalizarea zonelor rurale.

CEL MAI BUN IMM ECOLOGIC
Premiul a fost acordat societăţii Goodvenience.bio din Germania. Cu cei zece angajaţi ai săi, această întreprindere produce ciorbe, supe, sosuri, condimente şi uleiuri artizanale şi organice.

Societatea pune un accent puternic pe producţia durabilă, circulară şi inovatoare eficiența energetică, neutralitatea carbonului, reducerea la minimum a deșeurilor, prelucrarea speciilor invazive (de exemplu, crabi), lanțuri scurte de aprovizionare și pe promovarea unei alimentaţii sănătoase prin intermediul unui blog de reţete şi al unor materiale cu subiect culinar.

În plus, compania formează și angajează persoane cu nevoi speciale și plătește salarii peste medie.

CEL MAI BUN MAGAZIN ALIMENTAR ECOLOGIC
Premiul a fost acordat societăţii La ferme a l'arbre de Liège din Belgia. Acest supermarket de mici dimensiuni, situat într-o fermă, vinde produse ecologice, cum ar fi carne şi făină, de la producători din întreaga regiune, începând din 1978. Cu un accent puternic pe producţia durabilă şi circulară (hrana animalelor provine din fermă și din deșeurile organice produse), întreprinderea utilizează, de asemenea, energie verde, evită ambalajele şi limitează emisiile generate de transport, concentrându-se pe achiziţiile locale.

Magazinul are 25 de angajați și colaborează cu școli și universități pe educație și cercetare și dezvoltare.

CEL MAI BUN RESTAURANT ECOLOGIC
Premiul a fost acordat restaurantului Lilla Bjers din Suedia. Situat pe insula Gotland, în Marea Baltică, Lilla Bjers este o fermă şi un restaurant ecologic care funcţionează conform conceptului "de la sămânţă la farfurie". Într-o fermă care conservă biodiversitatea şi care nu utilizează combustibili fosili sunt cultivate 300 de culturi diferite, ceea ce ajută la conservarea biodiversității.

În restaurant nu este servit pește, având în vedere epuizarea rezervelor din Mărea Baltică, în schimb există de crescătorie de melci. Energia este produsă cu vânt și biogaz și sunt evitate ambalajele și risipa de alimente.

Restaurantul a devenit un centru de formare a tinerilor fermieri şi bucătari ecologici, iar clienții pot primi informații detaliate despre culturi, materii prime și metoda de obținere a alimentelor.

Citește și: Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

Foto: agriculture.ec.europa.eu

Vizualizat: 4408 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

11 iunie 2024 - 23:46

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol în perioada 2023-2027.

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

18 decembrie 2023 - 11:35

Care este punctajul minim cu care puteți lua bani de la AFIR pentru proiectele de investiții în zootehnie și în procesarea produselor agricole și pomicole.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

29 martie 2023 - 08:25

România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice, anunță secretarul de stat MADR Sorin Moise. Acesta s-a întâlnit în data de 28 martie 2023, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

15 ianuarie 2023 - 13:31

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ora două

Ora două
Fănică se întoarce acasă noaptea târziu. Soţia, cu o privire ucigătoarte îi arată ceasul. Detalii