Comisia Europeană și principalele instituții din Uniunea Europeană sărbătoresc, în data de 23 septembrie, „Ziua europeană a produselor ecologice”.
Crearea unei zile europene a produselor ecologice a fost anunțată în Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prezentat în martie 2021 de Comisia Europeană, care are drept scop stimularea producției și consumului de produse ecologice, utilizarea unui procent de 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și dezvoltarea semnificativă a acvaculturii ecologice.
Producția agricolă ecologică în UE
Producția ecologică este în creștere în UE. În 2019, 8,5% din terenurile agricole din UE, echivalentul a 13,8 milioane de hectare, erau cultivate în sistem ecologic, o creștere de 45,8% față de 9,5 milioane de hectare în 2012, potrivit datelor Comisiei Europene.
Țările care dețin majoritatea terenurilor agricole din UE certificate în agricultura ecologică sunt Spania (2,4 milioane de hectare, 17,4% din totalul UE), Franța (2,2 milioane de hectare, 16,2% din totalul UE), Italia (2 milioane de hectare, 14,5% din total) și Germania (1,3 milioane de hectare, 9,4% din totalul UE), conform statisticilor Eurostat privind agricultura ecologică.
La nivelul UE, aproape 344.000 de producători ecologici și peste 78.000 de procesatori ecologici erau activi. Fermierii ecologici beneficiază de avantajele de preț pe care produsele ecologice le aduc pe piață și de cererea în creștere rapidă a consumatorilor finali pentru produse ecologice. În 2019, piața UE a reprezentat 38,8 miliarde de euro pe o piață globală de 106,4 miliarde de euro, a doua după piața din SUA, cu 48,2 miliarde de euro. Piețele mari din UE sunt Germania (12 miliarde de euro) și Franța (11,3 miliarde de euro), conform statisticilor FIBL.
Cheltuielile de consum pe cap de locuitor pentru produse ecologice sunt cele mai mari în Danemarca (344 de euro, echivalentul a 12% din cumpărăturile alimentare) și Luxemburg (264 de euro, echivalentul a 8% din cumpărăturile de produse alimentare), conform statisticilor FIBL.
În 2020, 56% dintre respondenții la Eurobarometru au recunoscut sigla care marchează produsele ecologice, comparativ cu 27% în 2017. 80% dintre respondenții la sondaj consideră că produsele ecologice sunt mai prietenoase cu mediul și respectă standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor.
Agricultura ecologică în România
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, comunicate de către organismele de control aprobate de MADR, în 2021, România avea 12.231 operatori certificați în agricultura ecologică și o suprafață de 580.819 ha, din care 214.660 ha cu pășuni permanente și fânețe, 139.357 ha cu cereale și 114.379 ha cu plante Industriale. Livezile, vița de vie, arbuștii fructiferi și nucii certificate în sistem ecologic ocupă 23.340 ha.
De asemenea, tot în 2021, efectivele de animale certificate ecologic erau de 23.339 bovine, 13.837 ovine, 1.080 caprine, 214.104 păsări, din care 186.699 găini ouătoare, 171.564 stupi de albine și doar 9 porcine și 55 ecvide.